StoryEditor

Nezobrali ho na školu v Bratislave, tak Slovák odišiel do zahraničia a dnes oblieka celebrity

09.08.2016, 10:00

Keď sa Matej Šuba nedostal na umeleckú univerzitu v Bratislave, bol iba číslom v štatistike. O pár rokov neskôr už študoval v Londýne a šil pod taktovkou návrhára, ktorý rutinne obliekal spevácke hviezdy ako Beyoncé, Lady GaGa alebo Kylie Minogue. To už štatistiky dávno nechal za sebou. „Slovensko je pre mňa malé. Málo škôl, málo možností. Sledujem slovenskú módnu scénu a stále sa tam strieda tak desať ľudí,“ vysvetľuje dizajnér, pôvodom z malej dedinky na východe, ktorý si pre potreby veľkého sveta meno píše ako Matcho Suba.

Po pôsobení v Anglicku sa tridsaťdvaročný Slovák presťahoval za priateľom do Austrálie. Prelomom v jeho kariére bolo účinkovanie v reality šou Project Runway, do ktorej sa prihlásil s líniou Folkloria, inšpirovanou slovenskými krojmi. „Otvorilo mi to veľmi veľa dverí, predtým som v Austrálii nepoznal nikoho z branže,“ spomína Šuba. V šou skončil na piatom mieste a vyslúžil si prezývku „európska extravaganza“. Nasledovalo účinkovanie na týždni módy a v roku 2012 založenie vlastnej značky. Dnes svoje kúsky predáva v butiku v Melbourne a chystá aj predaj cez internet.

Na celebritách nezarobím
Na televízne hviezdy Matcho rozhodne nezanevrel. Oblieka tie z austrálskych Skutočných manželiek z Melbourne aj Masterchefa. „Ide o to, vidieť moje oblečenie vonku, neriešim, kto ho má na sebe. Slávne osobnosti sú lepšie pre značku, ale im sa oblečenie požičiava, nekupujú si ho. Pre financie sú lepšie obyčajné ženy,“ vysvetľuje Šuba.

Už pri navrhovaní premýšľa, ako budú šaty vyzerať na vešiaku v obchode, pri skúšaní a či si ich niekto kúpi. „Tri sezóny dozadu som išiel iba za inšpiráciou, polovica kolekcie boli módne výstrelky,“ popisuje svoj prechod ku komerčnejšej tvorbe. Svoj štýl považuje za mix všetkého, nájde sa v ňom šport aj luxus, tričká aj večerné róby, rád pracuje so zaujímavými materiálmi a populárne sú aj jeho klobúky a vlasové doplnky nosené na konských dostihoch.

Za najväčší úspech považuje, že stále môže robiť to, čo ho baví. „Módna scéna je zákerná, ľudia sa zaoberajú trendmi, namiesto jedného nadčasového kúska si kúpia kopu zle ušitých tričiek zo Zary,“ komentuje a vraví, že sám si nákup oblečenia aj niekoľkokrát premyslí a nebojí sa kombinovať dizajnérske mená s vecami zo sekáča. Kedysi nemal problém vyjsť na ulicu v šatách, na opätkoch a s mejkapom na tvári, dnes sa oblieka konzervatívnejšie.

Nadávky a protesty
Na Slovensko sa vrátiť nechystá. Nevyhnal ho odtiaľ iba nedostatok príležitostí, svoj podiel na rozhodnutí odísť mala aj neznášanlivosť. „Prechádzal som sa po ulici a ľudia na mňa vykrikovali homofóbne nadávky. Rovnaké to bolo na východe aj v Bratislave.“ Za mekku tolerancie nepovažuje ani Austráliu, svadba, ktorou v Londýne spečatil svoj vzťah s dlhoročným partnerom, ani v jednej z krajín nič neznamená. „To, že je na Slovensku dúhový pride, je rozhodne zlepšenie. Ale kým sú proti nemu nacistické protesty, určite ešte pár rokov potrvá, kým bude situácia v poriadku.“

Svoje ďalšie kroky chce smerovať za veľkú mláku. „Austrálii ďakujem za to, kde som. Ľudia sú tu však konzervatívnejší, majú ležérny, pohodlný štýl, módu až tak neriešia. Myslím, že môj rukopis sa viac hodí do New Yorku alebo Los Angeles, kde majú radi nové značky,“ uzatvára Matcho. Najnovšie v Spojených štátoch fotil novú kolekciu po tom, ako ho objavili na Instagrame.

Matcho Suba

Matcho Suba pre HN:
Venujem sa tomu, v čom som dobrý

Ktorá je vaša obľúbená kolekcia?
Myslím, že najobľúbenejšia kolekcia by mala byť tá posledná, pretože ak nie je, tak asi idete dolu vodou. Okrem toho vo mne zanechala najviac dojmov kolekcia Černobyľ, tá mala veľa hladín.
Vyvolala aj vlnu kontroverzie, modelkám ste prišili zdeformované časti tela.
Ľudia si mysleli, že som si z toho robil srandu, ale ja som ňou chcel vzdať poctu ľuďom, ktorí tam žili a stále žijú. V Austrálii sa nepáčia ani pravé kožušiny.
Ako funguje móda v dobe internetu?
Veľmi ju ovplyvňujú sociálne siete, cez Instagram alebo Facebook nachádzam klientky aj návrhárov na spoluprácu. Určite je to pre mňa priorita.
S kým by ste mali vysnívanú spoluprácu?
Možno Marc Jacobs, z Anglicka Vivienne Westwood. Veľmi pozitívnu skúsenosť som mal z práce s Garethom Pughom. Obliecť by som chcel Kendall alebo Kylie Jenner.
Akí sú ostatní návrhári v Austrálii?
Väčšinou sú to tiež muži a tiež gejovia. Neviem, prečo to tak je, nedá sa povedať, že gej rozumie ženskému telu lepšie ako žena.
Čo si myslíte o plus-size móde?
Šijem do veľkosti 40. Myslím si, že oblečenie vyzerá lepšie na chudších modelkách. Sledujem nárast plus-size modelingu za posledných päť-desať rokov, ale nič sa výrazne nemení. Myslím, že toto rozdelenie tu zostane.
Navrhujete aj módu pre mužov?
Keď som študoval v Londýne, mal som jednu kolekciu, kde som robil aj mužskú módu, lenže profesori mi odporučili venovať sa skôr tomu, v čom som dobrý. Radšej než skúšať niečo, čo až tak dobre nevyzerá.
Čo by ste poradili mladým návrhárom na Slovensku?
Ak by boli v rovnakej situácii ako ja, určite je lepšie ísť do sveta, než čakať na ďalšie skúšky. Každý by to mal skúsiť aspoň na pár rokov a zistiť, či sa mu to páči. Nikto nikdy nevie, čo sa môže stať. Ja som si nikdy v živote nepomyslel, že budem bývať v Austrálii a že moja značka bude taká úspešná, ako je. Netreba sa báť ísť za svojím snom.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:38