08.08.2016, 00:00

Veľa kúziel na malom priestore. V domčeku je efektívne využitý každý centimeter

Veľa kúziel na malom priestore. V domčeku je efektívne využitý každý centimeter
Zdroj: nickwaldman.com

Víkendová chalupa na ostrove pre zámožných dovolenkárov ponúka útulné útočisko pre zaneprázdneného autora, píše dezeen.com.

Americký dizajnér Nick Waldman navrhol oddychovú rezidenciu obloženú cédrovým drevom v obci West Tisbury na severovýchodnom pobreží USA. Stavbu, situovanú v kraji charakteristickom šírymi lesmi a poliami, nazval Dom na stromoch. Hoci stojí na pevných základoch na zemi, na prvý pohľad tak vyzerá.

Dom so špicatou strechou je dvojpodlažný a na ubytovacej ploche 89 metrov štvorcových zahŕňa pracovňu, spálňu, garáž aj terasu. Bol postavený pre umelca, ktorý potreboval pokojné miesto na oddych i na kreatívnu prácu.

Základ z dosiek
Garáž, ktorá sa nachádza na prízemí, je obložená vláknitými betónovými tabuľami a natretá je tmavo šedou farbou. V hornej časti garáže sa nachádzajú okná, ktoré jednak umožňujú veľkorysý prístup denného svetla a takisto odhaľujú nosnú konštrukciu ďalšieho poschodia. "Všetky nosné konštrukcie sú viditeľné v interiéri garáže. Nad garážou tróni presvetlené štúdio v korunách stromov s cédrovými šindľami,“ vyjadril sa architekt Nick Waldman.  

Aby sa podarilo zachovať nízky rozpočet na stavbu, chalúpka bola postavená zo štandardných rezivových dosiek. Štúdio je sprístupnené cez drevené schodisko, ktoré vedie z jednej strany budovy.

Interiér tvoria vysoké steny a veľkými oknami na východ, ktoré rámujú výhľad na okolité lesy. Na západnej stene sú menšie okná, ktoré zaisťujú majiteľovi súkromie dostatok svetla bez toho, aby bolo obetované jeho súkromie.

Zdroj: nickwaldman.com

Kúpeľňa spája 
Architekt umiestnil kúpeľňu do centrálnej časti budovy, ktorá ho rozdeľuje na dve odlišné zóny: jednu pracovnú a druhú určenú na odpočinok. Obyvatelia môžu voľne prechádzať okolo oboch strán kúpeľne. "Nechcel som kompletne rozpoliť dom. Skôr som sa snažil o vytvorenie vizuálne otvoreného podkrovia a vyhnúť sa typickým zarámovaným miestnostiam," povedal Waldman.

Špicatý strop v kúpeľni zabezpečuje dojem priestrannosti a veľký svetlík prináša množtvo denného svetla a čerstvého vzduchu. Spálňa a pracovňa sú vybavené ľahkými dubovými podlahami s prírodným matným povrchom a nabielo natretými stenami a stropmi.

Umelec si na steny v dome lepí stránky zo svojich diel, čo priestoru dodáva farebnosť a hravosť. "Vďaka tomu to vo vnútri vyzerá tak trochu ako v galérii," vysvetlil dizajnér Nick Waldman. Na zadnú časť domu architekt umiestnil balkón, ktorý je prístupný cez posuvné sklenené dvere. Úzky balkón poskytuje miesto na reflektovanie s prírodou, ktorá chalúpku obkolesuje.  

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.