05.08.2016, 00:00

Luxusné sídlo v náročnom teréne. Majitelia stavili na kvalitné sklo a drevo

Luxusné sídlo v náročnom teréne. Majitelia stavili na kvalitné sklo a drevo
Zdroj: Bruce Damonte pre Schwartz and Architecture

Dom pomenovaný Búdka na skale vyčnieva nad hlbokým údolím v Kalifornii. Architekti ho navrhli tak, aby bol čo najkompaktnejší s okolitou prírodnou scenériou, píše dezeen.com.

Kalifornská dizajnérska firma Schwartz and Architecture vyhotovila dom s výhľadom na údolie Sonoma v minimalistickom štýle. Jeho obytná plocha ráta 200 metrov štvorcových. Rezidencia bola dokončená v roku 2015. V snahe zbytočne nezvyšovať rozpočet a prispôsobiť sa  sťaženým montážnym podmienkam, navrhli architekti dom tak, aby bol maximálne kompaktný s okolitým prostredím a vyžadoval čo najjednoduchšiu železnú konštrukciu.

"Dom je osamelou základňou v rámci väčšieho prírodného areálu, je doslova tou búdkou na skale, ako sme ho nazvali,“ skonštatovali architekti zo štúdia Schwartz and Architects. Náročný terén si vyžiadal umiestniť  štvorizbový objekt na betónový pilier. Ten pohltil väčšinu z pomerne veľkorysého rozpočtu projektu.

Terasa nad údolím
Keďže majitelia už nemali k dispozícii extra zdroje, ktoré by mohli použiť na úpravu obrovského pozemku, ktorý k domu prislúcha, architekti im navrhli sústrediť sa len na samotnú stavbu a zariadiť si ju tak, aby bola samostatne vybavenou jednotkou, ktorá poskytuje rad interiérových aj exteriérových výhod.

Súčasťou domového komplexu sú teda aj dva vonkajšie priestory. Hostia do sídla vchádzajú cez mierne znížené centrálne nádvorie, ktoré vedie priamo do obývacej izby. Na západnej strane domu je umiestnená konzolová terasa, ktorá poskytuje výhľad na západ slnka v údolí. Obe nádvoria sú zastrešené, čím sa vytvára chládok, a zároveň má kade previevať vietor.

Izby v interiéri sú rozmiestnené v dvoch obdĺžnikových blokoch, ktoré ležia symetricky po oboch stranách nádvorií. Na severnej strane sa nachádza spálňa a kuchyňa s jedálenským kútom. Na opačnej strane domu sú situované ďalšie dve spálne. Obe sú prepojené obývacím priestorom.

Zdroj: Bruce Damonte pre Schwartz and Architecture

Dva v jednom
Prepychová sklenená čelná stena poskytuje výnimočné výhľady a zároveň slúži ako hlavný vchod. Hostia sa z neho dostanú do oboch krídel rezidencie, ako aj na terasu. Architekti nainštalovali sklenené dvere aj v dvoch spálňach, ktoré ústia na dvor. Dvere z tretej spálne vedú na terasu v zadnej časti domu. 

Miestna klíma je dostatočne mierna na to, aby obyvatelia využívali všetky priestory rovnako intenzívne v nezávislosti od ročného obdobia. Exteriér budovy má jednoduchý vzhľad. Obložený je drevom, ktoré zdôrazňuje geometrické riešenie inak jednoduchej škatuľovej formy.

Interiér je zariadený minimalisticky v bielych čistých tónoch. Každá spálňa má vlastnú kúpeľňu a šatník, aby mali obyvatelia maximálne súkromie.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.