StoryEditor

Úsporný a štýlový. Dom zo smrekovca šetrí náklady a spája s prírodou

04.08.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Energeticky úsporný drevený dom na okraji malej východočeskej dediny  je koncipovaný ako otvorený priestor, aby boli jeho obyvatelia úzko spojení s okolím, píše dezeen.com.

Stavbu navrhlo a realizovalo pražské architektonické štúdio ASGK Design. Energeticky úspornému domu dali dizajnéri názov Zilvar. Autormi návrhu domu sú Gabriela Kaprálová, Peter Hričovec a Vítek Donát.

Dom je situovaný uprostred polí a lesov na okraji neveľkej obce vo východnej časti Českej republiky. Klienti, mladý pár s dieťaťom, si priali nízkoenergetický dom s interiérom koncipovaným ako otvorený priestor. Chceli sa v ňom cítiť čo najväčšmi spojení s okolitou krajinou a prírodou. Z rovnakého dôvodu požadovali, aby bol dom postavený z dreva.

Smrekovcové variácie
Architekti preto vytvorili stavbu, ktorá je drevená zvnútra i zvonku. Interiér domu je kompletne vytvorený zo smrekovcového dreva. Exteriér je obložený zvislými doskami z rovnakého typu materiálu. Jediným rozdielom v použitom dreve je, že smrekovec na vonkajšej strane bol „upečený“ (špeciálna tepelná úprava dreva), aby získal tmavší odtieň i dlhšiu životnosť.

Na prízemí príbytku sa nachádzajú veľké sklenené posuvné dvere. V prípade pekného počasia je možné ich úplne otvoriť, aby dom mohol absorbovať čo najviac tepla zvonku. Na získavanie tepla sa používajú aj v zime. Len za opačných podmienok. Dvere sú zatvorené, no svojou veľkou sklenou plochou možno vďaka nim využívať teplo zo slnka na báze skleníkového efektu.  

Obrovské posuvné okenice vyrobené z rovnakého dreva ako obklad domu ponúkajú kombináciu súkromia a ochrany a tiež zabraňuje prehriatiu domu v letných mesiacoch. "Pri tvorení návrhu sme brali do úvahy miestnu mikroklímu s častými prehánkami, silným západným vetrom a východným slnkom. A tiež požiadavku klientov na vytvorenie pokojného celoročného bývania ďaleko od rušného ​​moderného sveta," povedali architekti z ASGK Design.

ASKG Design

Sklo a svetlo
Stavba má aj netradične riešenú strechu. Tvorí ju niekoľko šikmých plôch pospájaných z rôznych svetových strán. "Inšpirácia pre finálny tvar Zilvaru prišla od syna klientov. Chcel, aby budova predstavovala článkonožca otočeného smerom k obrovskému dubu. A podarilo sa. Južné šikmé strechy odklonené od kmeňa duba vytvárajú dojem, že ste sa skutočne ocitli v samotnom strome. Severne naklonená strecha otočená opačným smerom zase poskytuje nádherný výhľad na okolitú krajinu," dodávajú dizajnéri.

Takáto štruktúra domu vytvára dve oddelené spálne na hornom poschodí, každú na opačnej strane domu, prístupnú cez schodisko. V otvorenom priestore na prízemí sa nachádza kuchyňa, obývací a jedálenský priestor. "Veľké sklenené tabule na oknách a posuvných dverách, ktoré spájajú obývací priestor s východne orientovanou terasou, vytvárajú dojem ešte väčšej vzdušnosti a priestrannosti v interiéri.  Veranda s bočnicami zase chráni vonkajší priestor zo severu a východu pred poveternostnými vplyvmi.

Architekti tiež navrhli rad funkcií, ktoré spĺňajú požiadavky klientov na energetickú úspornosť, vrátane vnútornej a vonkajšej štruktúry stien, ktoré umožňujú výparom odpariť sa cez ne von. Dom je mierne zdvihnutý nad zemou kvôli vnútornej regulácii teploty .

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 07:24