StoryEditor

Túžite po veľkej záhrade, no nemáte priestor? Stačí jednoduchý trik

03.08.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Nádherná terasovitá záhrada tvorí strechu domu v prímorskom vietnamskom meste Nha Trang. Netradičná ekologická stavba  je dielom jedného z najprogresívnejších vietnamských architektov, píše dezeen.com.

Dizajnér Vo Trong Nghia patrí k hviezdam ázijskej architektonickej scény. Dom so strešnou záhradou navrhol v spolupráci so svojím japonským ex-kolegom, nemenej známym Masaakim Iwamotom.

Cieľom návrhu stavby fenomenálnych ázijských architektov bolo poskytnúť jej obyvateľom maximálne využitie nielen interiéru, ale aj exteriéru. Celkový nedostatok priestoru v meste Nha Trang viedol dizajnérov k vytvoreniu rozľahlej záhrady na streche budovy. A to nie len takej obyčajnej, ale veľkoryso vysadenej rôznorodými druhmi stromov, kríkov a kvetov. "Klient mal záujem o veľký dom s maximálne rozľahlou zelenou oázou. Odpoveďou na túto požiadavku je strecha, ktorá supluje záhradu bežne umiestnenú pri dome, rodine poskytuje množstvo zelene a doslova kus autentickej prírody priamo v meste,“ vysvetlilo duo architektov.  

Šalamúnske riešenie
Pri realizácii návrhu narazili dizajnéri na problém s byrokraciou, ktorý sa sprvu zdal neriešiteľný. Podľa miestnych autorít majú mať domy v tejto oblasti šikmé strechy. A tie musia byť aspoň z polovice pokryté škridlou. Architekti napokon vyriešili prekážku šalamúnsky. Problém obišli tak, že strechu rozdelili na niekoľko odstupňovaných terás, ktoré striedavo pokryli zeleňou. Výsledkom je strecha v štýle širokého schodiska, ktorá je aj šikmá, aj z jednej strany pokrytá škridlou.

Mierne sa zvažujúca strešná záhrada zároveň kopíruje kontúry hôr, čím nadväzuje na okolitú krajinu. V tieni stromov a v obklopení príjemnou zeleňou si obyvatelia môžu užívať výhľad na nádherné prírodné scenérie mora i vrchov.

Záhrade na streche sa, možno na prvý pohľad prekvapivo, prispôsoboval aj celý interiér dvojpodlažného domu. Obývacie izby a spálne sú umiestnené prevažne pod terasami, vďaka čomu majú vyššie stropy. Priamo pod záhradnou časťou sa zase nachádzajú kúpeľne, úschovné priestory a chodby.

Hiroyuki Oki pre Vo Trong Nghia Architects

Exotika na streche
Do domu sa vchádza cez priestrannú vstupnú halu na prízemí. Nasleduje obývačka spojená s jedálenským kútom a kuchyňou. Z tej sa vchádza do úzkej záhradky na severovýchodnej strane domu. Na opačnej strane domu sú situované dve spálne. Ďalšie dve izby vyhradené na odpočinok sa nachádzajú nad nimi, teda v rovnakej časti domu, len o poschodie vyššie.

Dom disponuje veľkorysou obytnou plochou 235 metrov štvorcových. A ani jedným z nich sa neplytvá. Vo voľných „medzipriestoroch“ vznikli drobné nádvoria, ktoré sú bohato vysadené exotickou zeleňou. Dve nádvoria sú umiestnené na prízemí a tretie sa nachádza na poschodí. Práve cez sklené nádvoria prechádza do interiéru domu denné svetlo, ktoré vytvára vizuálne prepojenie medzi vnútorným obydlím a vonkajšou strešnou záhradou. Tento prvok je typický pre rukopis oboch architektov.

Vo Trong Nghia sa etabloval ako jeden z najplodnejších vietnamských architektov 21. storočia. Dôvodom je jeho priekopnícke využívanie obnoviteľných materiálov, predovšetkým bambusu a slamy.  Masaaki Iwamoto bol kedysi spoločníkom v Ngiovej firme Vo Trong Nghia Architects. Pred niekoľkými rokmi sa osamostatnil a založil si vlastné dizajnové štúdio Icada sídliace v Tokiu.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Mnohí majitelia domov pri inštalácii fotovoltiky bezpečnosť neriešia: Ako minimalizovať riziká?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 06:00