Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
01.08.2016, 00:00

Komfort pod korunami stromov. Netradičný dom sa pýši nádvorím, kozubom i bazénom

Komfort pod korunami stromov. Netradičný dom sa pýši nádvorím, kozubom i bazénom
Zdroj: Fernando Schapochnik pre štúdia Marcelo Del Torto a Torrado Arquitectos

Argentínske architektonické štúdia Marcelo Del Torto a Torrado Arquitectos navrhli priestranný rodinný dom priamo pod korunami starých stromov stojacich v rezidenčnej časti Buenos Aires, píše dezeen.com.

Dizajnérske spoločnosti Marcelo Del Torto a Torrado Arquitectos brali pri navrhovaní sídla s názvom San Carlos do úvahy najmä rozmiestnenie niekoľkých starých stromov na pozemku.

Dom s veľkorysou výmerou 350 metrov štvorcových navrhli ako spojenie dvoch obdĺžnikových krídel,  ktoré medzi sebou zvierajú pravý uhol. Pôdorys stavby sa tak nesie v tvare písmena L. Vďaka takémuto dispozičnému riešeniu mohla byť budova doplnená o záhrady a nádvoria pod korunami stromov.

Praktické svetlíky
Obývacia miestnosť, jedáleň, kuchyňa a hosťovská izba sú usporiadané v jednom bloku, zatiaľ čo tri spálne, kúpeľne a pracovne sa nachádzajú v druhom krídle rezidencie. Prízemie má betónové podlahy aj stropy. Stoja na hrubých kovových stĺpoch skrytých v stenách zo sadry a juhoamerického dreva lapacho.

Sklenené posuvné dvere po celej dĺžke stien pomáhajú vizuálne rozčleniť budovu. Vytvárajú tak ničím nerušený výhľad z obývačky na hlavnú záhradu a nádvorie. "Priestor je prezentovaný ako hra čistej horizontálnej a vertikálnej roviny. Na strope sú upevnené filtračné svetlíky. Podľa potreby ventilujú alebo osvetľujú rôzne časti domu," vyjadrili sa architekti zo spolupracujúcich štúdií.

Zdroj: Fernando Schapochnik pre štúdia Marcelo Del Torto a Torrado Arquitectos

Opojení magnóliou
Kuchyňa a hosťovský apartmán sú umiestnené v malom bloku, ktorý vyčnieva z hlavného obytného priestoru. Obklopený je nádvorím s veľkým stromom. Jeho bohatá koruna poskytuje vďačný tieň nad vonkajším kuchynským kútom, ktorý je prakticky vybavený roštom a hlinenou pecou.

Malá chodba spája dvor s priľahlou hlavnou záhradou, kde sa obyvatelia domu môžu potápať v kruhovom bazéne priamo pod vetvami magnólie. Posuvné sklenené dvere je možné stiahnuť z obývacieho bloku a pripojiť k nádvoriu, spoločenskej miestnosti a záhrade. Časť domu so spálňou je situovaná medzi ďalšími juhoamerickými stromami.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.