Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
31.07.2016, 00:00

Oáza uprostred chaosu. Veľké okná a mliečne sklá zaručili bytu svetlo a súkromie

Oáza uprostred chaosu. Veľké okná a mliečne sklá zaručili bytu svetlo a súkromie
Zdroj: Jose Hevia pre RAS Arquitectura

Španielsky architekt Raúl Sánchez prerobil dlhý úzky byt v Barcelone na sled miestností obložených vzorovanými dlaždicami, mramorom a drevom, píše dezeen.com.

Miestnosti v apartmáne, rozkladajúcom sa na veľkorysej ploche 140 metrov štvorcových, stoja jedna vedľa druhej bez akéhokoľvek chodbového prepojenia. Bytový dizajnér Raúl Sánchez sa preto rozhodol priestory čo najdôraznejšie oddeliť aspoň opticky. Aby jednotlivé izby zadefinoval ako individuálne priestory, použil množstvo kontrastných materiálov a farieb.

Všetky izby sú rovnako členené a majú identické biele steny, klenutý sivý strop a ním kontrastujúcu podlahu. Dlážka plynule prechádza do obkladu na spodnej časti stien.

Dlaždice ako dekorácia
"Dve kľúčové stratégie robia z bytu aj napriek jeho pomerne netradičnej a komplikovanej vnútornej členitosti jeden súvislý celok. Prvou je absencia chodieb medzi miestnosťami. Tou druhou je štruktúrovanie miestností na tri vodorovné časti," vysvetlil Raúl Sánchez. 

"V apartmáne je zároveň veľa menších izieb, ktoré ani nemajú dvere a steny ktorých nedočahujú po štandardný strop. Tým pádom ani nemajú poriadne zadefinovanú funkciu. Pre mňa sú to potenciálne čitárne, skladovacie priestory či oddychové miestnosti," dodal architekt.

Vzorované dlaždice sú použité v kúpeľniach a vstupných miestnostiach, zatiaľ čo drevené obklady zdobia obývaciu izbu a spálňu. Biely mikro cement je použitý na prahoch medzi izbami a tiež na stenách, strope a podlahe vo vstupnej hale.

Zdroj: Jose Hevia pre RAS Arquitectura

Svetlo z ulice
Do apartmánu, ktorý dostal meno Tamarit, preniká svetlo z dvoch zdrojov. Z čelnej strany cez okno z ulice a z opačnej strany z terasy. Kombinácia hladkého a textúrovaného skla dodáva zaujímavý vzhľad skleným priečkam medzi obývacou izbou a jedálenským kútom. A tiež dverám vedúcim na terasu. Pôvodný vchod bol kompletne odstránený a nahradený sklenenou loggiou s drevenými prvkami.

"Loggia má niekoľko členení zo skla rôznych stupňov transparentnosti. Do celého bytu vďaka tomu preniká dostatok svetla. Zároveň sa s pomocou skla rozmazáva neatraktívny výhľad spôsobený nie úplne šťastnou a atraktívnou orientáciou bytu uprostred typického španielskeho mestského chaosu," povedal Raúl Sánchez.

Ticketportal.sk