StoryEditor

Popraskané dlážky a škáry vyplnené živicou. Interiérový dizajn prepadá nečakanému trendu

26.07.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Potôčiky zlatej farby zapĺňajú umelo vytvorené trhliny v podlahe japonského bytu. Dizajnéri zo štúdia TANK, ktorí prišli s týmto spôsobom, tak vzdávajú hold tradičnej japonskej keramike, píše dezeen.com.

Architektonické štúdio TANK sídli v Tokiu, kde funguje od roku 2010. Jeho hlavný architekt Naritake Fukumoto ako prvý netradičným spôsobom prepožičaným z úžitkového umenia premenil fádny starý byt neďaleko centra Kjóta na malý roztomilý apartmán. Zrekonštruovaný byt dostal meno Xchange Apartment a využívajú ho predovšetkým umelci na krátkodobé pobyty.

Fukumoto vytvoril unikátny návrh, ktorý bol realizovaný integrovaním tradičných remeselných techník. Jednou z nich je zdobenie betónových podláh za pomoci zlatej živice.  Táto metóda sa nazýva kintsugi, čo doslova znamená "opraviť zlatom". Zvyčajne sa používa na opravu rozbitých keramických nádob. Jej čaro spočíva vo výplni trhlín pomocou laku zmiešaného s práškovým zlatom.

Praskanie podlahy
Bytový architekt Naritake Fukumoto zámerne vybral typ cementovej podlahy, ktorý je náchylný k praskaniu, a nechal ju popraskať. Potom vytvorené medzery zaplnil zlatou epoxidovou živicou.

"Japonci tradične opravujú rozbitú keramiku lepením jej fragmentov lakom a nanášaním zlatého prášku na spoje, aby tak vytvorili novú krásu tam, kde predtým bola nedokonalosť. Použitím tradičného maltu sme v obývacej izbe napodobnili techniku kintsugi, a tak sme aj my nedokonalé transformovali na niečo nové a nádherné," uviedol tím dizajnérov.

Ďalšia tradičná technika bola použitá pri obkladaní dlážky v kúpeľni a kuchyni, ktoré sú umiestnené na miernej vyvýšenine na jednej strane bytu. Tu architekt použil japonské glazovanie. V praxi to znamená, že povrch pokryl povlakom na báze prírodnej miazgy, ktorá po zaschnutí stvrdla. Potom sa na vrch uložila vrstva vystuženej plastovej sieťoviny a prekryla sa priehľadnou živicou. "Živica je leštená, aby odhalila vrstvy zo sklených vlákien na drevenom podklade, čím sa vytvorili priehľadné, avšak komplexné vizuálne textúry a zároveň sa dosiahla pevnosť a vodovzdornosť materiálu, ktorá je nevyhnutná v daných miestnostiach," dodal architekt zo štúdia TANK.

Kenta Hasegawa pre štúdio TANK

Jednoduchá krása
Inými zaujímavými detailmi v byte sú zrkadlové dvere, ktoré pri otvorení vytvárajú súkromný šatník. Byt disponuje aj sklenenými dverami, ktoré vedú na úzky balkón s výhľadom na neďaleký chrám Kijomizu a päť okolitých vrchov.

Inak je vybavenie interiéru minimálne. Steny sú čisto biele, zariadenie je jednoduché, betónové nosníky sú obnažené a fľaky od farby z nich neboli zámerne odstránené. "Na prvý pohľad je každý prvok jednoduchý. Avšak ako celok apartmán ponúka intuitívnu a tvorivú atmosféru pre kreatívneho rezidenta," dodali japonskí architekti. Veria, že z techniky, ktorú preniesli z úžitkového umenia do sféry bytovej architektúry, sa zrodí masívny trend. Obdiv, ktorý sa dostáva dlážkam v kjótskom byte to už naznačuje.

01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 14:56