StoryEditor

Drevené piliere a steny zo skla. Dom postavili tak, aby sa dotýkal vodnej hladiny

23.07.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Americkí architekti zo štúdia Elliot + Elliot nedávno dokončili prímorskú rezidenciu. Štýlovo sa týči nad skalnatým pobrežím v americkom štáte Maine, píše dezeen.com.

Trojizbový dom nazývaný Dom nad morom sa nachádza v meste Surry. Z ulice vyzerá nenápadne. V skutočnosti je však pravým opakom než tuctovou stavbou. Tento jednopodlažný hranol má len niekoľko okien, aby nebol otvorený na juh. Zo severnej strany sa strecha zvažuje až do výšky sklenených stien, ktoré poskytujú úchvatný výhľad na more.

Pozemok strmo klesá do zálivu Blue Hill Bay, vďaka čomu mohla byť celá budova postavená na drevených pilieroch. Takýmto spôsobom je dom, hoci stojí priamo nad morskou hladinou, bezpečne chránený od prílivov. Stĺpy tiež ochraňujú terén pred zradnou eróziou.

Zrkadlo prírody
Do interiéru stavby sa vstupuje cez drevenú verandu, ktorá vedie priamo do hlavného obytného priestoru. V ňom sa nachádza elegantne skombinovaná kuchyňa s jedálňou a obývačkou. Práve z obývacej izby sa naskytuje najlepší výhľad na oceán.

Obe spálne sú situované v krídle domu, ktoré vyčnieva z hlavnej časti. Každá z nich disponuje vlastnou kúpeľňou, zatiaľ čo úložný priestor sa nachádza v celom objekte. Interiér miestností je zariadený v odtieňoch zelenej a modrej farby, ktoré pripomínajú okolitú krajinu. Z vonkajšej strany je zase dom pokrytý drevenými šindľami. Tie sú charakteristickým prvkom všetkých domčekov stojacich na pobreží Maine.

Trent Bell pre Elliott + Elliott

Zatopená terasa
Hlavný obytný priestor doslova visí nad vodou. Keď sa zdvihne príliv, obyvatelia aj ich hostia majú pocit, ako by v dome plávali priamo na morskej hladine. Navyše, „sklenené dvere a tabule rozmiestnené po celej dĺžke stien poskytujú maximálny možný výhľad na oceán. Nekonečné zvlnené more tak vytvára pitoresknú kulisu k dianiu, ktoré prebieha v interiéri domu," opisujú nadšene architekti.

Hlavná obytná časť rezidencie ústi na drevenú terasu. Odtiaľ vedú kamenné schody k malej sekundárnej terase, ktorá však býva počas prílivu zatopená vodou. Architekti sa snažili „zapojiť do projektu vodu vizuálne aj fyzicky". Múr na terase preto funguje zároveň aj ako hrádza. Obyvatelia domu je používajú zväčša na oddych,“ dodávajú dizajnéri zo štúdia Elliot + Elliot.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:12