StoryEditor

Pohodlné bývanie v garsónke? Pozrite sa, ako zmysluplne využiť každý centimeter štvorcový

19.07.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Taiwanské architektonické štúdio A Little Design zrenovovalo miniatúrnu garsónku v minimalistickom štýle tak, aby napriek svojej skromnej rozlohe poskytovala majiteľovi čo najviac priestoru, píše dezeen.com.

Garsónka sa rozkladá na 22 metroch štvorcových. Na ne sa musela vtesnať  kúpeľňa a izba slúžiaca ako obývačka, kuchyňa, jedáleň, spálňa, šatník a fitness centrum dokopy. V Taipei City, kde je bit situovaný, pritom ide o bežnú realitu. Astronomické ceny nehnuteľností tu vyháňajú mladých ľudí do stále menších a menších nehnuteľností. Miniatúrne garsónky sa vo všeobecnosti ukazujú ako jediné riešenie vo veľkých ázijských mestách, kde je nedostatok cenovo dostupného bývania.

Požiadavka na multifunkčné riešenie znela pre spoločnosť A Little Design najprv ako misia nemožná. No pravdou je, že majiteľka bytu, zaneprázdnená mladá žena, túžila najmä po kompaktnom priestore, kde by si po návrate zo služobných ciest mohla dopriať „horúci kúpeľ a výdatný spánok" a ďalšie veci už nepovažovala za veľmi podstatné.

Spálňa pod stropom
Ako prvú vyriešili architekti otázku úložného priestoru. Jednoduchú a funkčnú konštrukciu navrhli a umiestnili tak, že siaha od podlahy až k stropu. Úschovné priestory zaberajú celú jednu stenu obývacej, respektíve hlavnej, izby. V ich spodnej časti sa nachádza šatník a na vrchu sú umiestnené štvorcové police, čo umožňuje majiteľke jednoduchý prístup k oblečeniu. Príležitostne sa obyvateľka bytu za pomoci rebríka dostane pod strop ku knihám a k iným menej využívaným artiklom. 

Police prechádzajú až na medziposchodie. Čiastočne sú teda prístupné aj odtiaľ. Na medziposchodí, ktoré je príliš nízke na to, aby mohlo slúžiť ako plnohodnotná samostatná izba, je umiestnená aj posteľ a malý vstavaný stôl. Používa sa bez stoličky a sedieť pri ňom možno len v tureckom sede so skríženými nohami.

A Little Design

Skladacie stolíky
Centrálny priestor v obývacej izbe je zámerne ponechaný čo najprázdnejší a najjednoduchšie vybavený, aby sa v ňom majiteľka mohla venovať cvičeniu. Len pozdĺž steny sú umiestnené dva stolíky. V prípade potreby je možné nakonfigurovať ich do tvaru obdĺžnika a vytvoriť z nich jedálensky stôl. Hlavné okno v garsónke je situované vo výklenku. Ten je vyplnený nízkym odkladacím priestorom a zároveň slúži ako gauč. Vstavané odkladacie priestory sú zakomponované aj pod schodkami vedúcimi na medziposchodie. V tomto kútiku je umiestnená televízia.

Premena garsónky bola zavŕšená rekonštrukciou kúpeľne. Z nej tím dizajnérov najprv presťahoval práčku a umiestnil ju do kuchyne. Uvoľnený priestor využil podľa klientkinho priania pre jej maximálny komfort tak, že sprchovací kút nahradil menšou vaňou.

Tím zo štúdia A Little Design pod vedením architekta Szu-Min Wanga zvolil odtieň stien a obkladačiek v bielej farbe. Doplnil ich podlahami, schodiskom a policami zo svetlého dubového dreva. V byte chcel aj týmto spôsobom docieliť čistý a minimalistický ráz, dodať mu opticky čo najviac vzdušnosti a svetlosti. So stenami a podlahami ladí aj úzke zábradlie z bielej ocele na schodisku.

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:01