Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
15.07.2016, 00:00

Oddych v gotickom štýle. Takto vyzerá moderná perníková chalúpka

Oddych v gotickom štýle. Takto vyzerá moderná perníková chalúpka
Zdroj: Maxime Brouillet pre Jean Verville Architecte

Jean Verville, majiteľ dizajnérskeho štúdia Jean Verville Architecte, navrhol chatu vo vidieckej časti kanadského Quebecu s tmavým kovovým opláštením a špicatou strechou. Akoby vyrástla z rozprávky, píše dezeen.com.

Oddychové obydlie sa nachádza na miernom svahu v jedľovom lese v juhovýchodnej časti Quebecu zvanej Eastern Townships. Stavba dostala netradičný názov Fahouse. Je spojením anglických slov "family" a "house". V preklade by sme chatku mohli nazvať Rodom, čiže "rodina" plus "dom". Pomenovanie je odvodené od myšlienky „nového rodinného domu" podľa rešpektovaného architekta Jeana Vervilla. Dizajnér si založil svoju spoločnosť Jean Verville Architecte v Montreale v roku 2004.

Jean Verville pri príprave návrhov úzko spolupracoval s klientom - mladým manželským párom s dvoma deťmi. Dom im doslova ušil na mieru a prispôsobil ho všetkým ich predstavám. Stavba je aj vďaka detským prianiam ako vystrihnutá z rozprávky.

Dôraz na detstvo
"Dvojitý trojboký hranol je odvodený od archetypálnej štruktúry domu a zároveň dokonale ilustruje detstvo a taktiež charakterizuje celý vývoj tohto projektu," povedal Verville na margo jedného z pilierov stavby. "Chcel som, aby bolo v dome jasne symbolizované detstvo," dodal.

Dom má dovedna tri podlažia a obytnú plochu rátajúcu 176 metrov štvorcových. Každé poschodie v dome má iný ráz. Celá stavba sa skladá z dvoch hlavných častí. Obe sú zakončené špicatou strechou. Budova je obalená netradičným čiernym vlnitým oceľovým opláštením.

Prednú časť stavby tvorí áčková konštrukcia vsadená na sklenenom hranole. Výrazne nad ním prečnieva, čím vytvára a zároveň zastrešuje priestrannú terasu. Zadnú časť tvorí štíhla vysoká konštrukcia so sedlovou strechou.  Na jednej strane chaty sa strecha zvažuje až sa takmer dotýka zeme. Ozvláštnená je dvoma malými štvorcovými oknami. Vstupuje priamo do obývacej izby spojenej s kuchyňou so sklenými stenami. Tie ústia na krytú terasu.

Zdroj: Maxime Brouillet pre Jean Verville Architecte

Ružové maliny
Verville použil pri realizovaní stavby baltickú preglejku na obklady aj na vstavaný nábytok v celom byte. Ten je, s výnimkou odkladacej miestnosti, všetok natretý malinovou ružovou farbou. V izbách je minimum nábytku, aby bola pozornosť majiteľov aj ich hostí radšej upriamená na krásy okolitej vonkajšej prírody.

"Namiesto veľkého otvoreného podkrovného priestoru som zaradil oddelené funkcie do malých miestností," vyjadril sa Jean Verville. "Poskytujú možnosť objavovania utajených priestorov s výhľadom do tajomného lesa," dodal. Detská izba je vybavená poschodovou posteľou a malým vnútorným oknom s výhľadom na schody.

Miestnosti pre rodičov boli koncipované ako "úľ zložený z niekoľkých buniek, z ktorých je každá určená na iný rituál". V tejto časti domu sa nachádza okrem spálne aj sprchovací kút, toaleta a šatník. Veľké okná s čiernym rámom poskytujú výhľad na zalesnenú krajinu.

V podkroví sa nachádza aj spoločenská miestnosť, ktorá je určená pre hostí. Nabielo natreté drevené trámy stúpajú až k ostrým hrotom špicatej strechy v tvare písmena A. "Horné poschodie evokuje brloh veľryby a rozvíja predstavivosť vo farebnom svete dobrodružstiev," povedal architekt obdarený bujnou fantáziou a schopnosťou detského nazerania na svet.

Ticketportal.sk