StoryEditor

Ako si zútulniť dom? Vsaďte na oblúky, zaoblené hrany a klenby

14.07.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Progresívni architekti navrhli kompaktný rodinný dom na báze klenutých otvorov a klenbových stropov, píše dezeen.com.

Japonské dizajnové štúdio Alts Design Office pod vedením architektov Sumia Mizumotu a Yoshitaku Kugu sa ujalo dvojpodlažnej stavby v japonskej prefektúre Šiga na žiadosť mladého manželského páru. Ten túžil po príjemnom a zároveň netuctovom domove pre seba a svoju malú dcéru. 

Netradične zrezaná strecha dodáva budove asymetrický vzhľad. Väčšina ostatných architektonických prvkov má však obliny. Oblé sú rohy dverí, okien, stien, podláh aj stropov. Dizajnéri z Alts Design Office mali pocit, že zaoblenie rohov spraví z budovy s celkovou obytnou plochou 105 metrov štvorcových domov, ktorý bude svojim majiteľom poskytovať väčšie pohodlie ako príbytok s ostrými hranami.

Slnko bez prestávky
"Pri plánovaní projektu s klientom sme mnohokrát narazili na kľúčové slovo ´pohodlný dom´. A tak sme začali uvažovať, ako vytvoriť priestor, v ktorom by sa snúbilo množstvo svetla s príjemnou atmosférou skutočného domova,“ vyjadrili sa dizajnéri z Alts Design Office.

Klenbové otvory v jednoduchom priestore zabezpečujú podľa ich slov príbytku vzdušnosť a rytmickosť. Vysoký klenutý vchod je jediný otvor vsadený na priečelí bielej fasády. Vedie do domu cez malé tehlové nádvorie so záhradou. Vonkajšie steny sú zaoblené a lemované veľkými oknami, ktoré zabezpečujú dostatok denného svetla. 

"Slnečné lúče a svetlo prenikajúce cez veľké klenbové okná zútulňujú všetky miestnosti,“ vysvetlili japonskí architekti. "V hociktorej izbe si tak rodina môže vychutnávať svetlo aj tiene z vychádzajúceho či zapadajúceho slnka. V tomto dome odkryjete naozaj neobvyklý svet," dodali majstri estéti.

Alts Design Office

Minimalizmus s výnimkami
Prízemie je navrhnuté s medzi úrovňovými priečkami a s dôrazom na oddelenie jednotlivých miestností. Obytné priestory sú umiestené vyššie nad vstupnou halou a len pár schodov od jedálenského kúta. V dome tak vznikol strop s dvoma rôznymi výškami. Horné podlažie má približne polovičnú rozlohu ako prízemie. Schodisko vedúce k dvom spálňam a kúpeľni na poschodí je rovnako ako dvere a okenné rámy obložené jedľovým drevom. 

Zariadenie v interiéri je, s výnimkou niekoľkých osobných detailov, maximálne jednoduché. K spomínaným výnimkám patrí napríklad fialové umývadlo, stropné svietidlá alebo nástenný stojan na bicykle.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 11:31