Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
13.07.2016, 00:00

Domov v raji. Rezidenciu v tropickom lese chránia unikátne okenice

Domov v raji. Rezidenciu v tropickom lese chránia unikátne okenice
Zdroj: Claudia Uribe pre Brillhart Architecture

Floridské štúdio Brillhart Architects postavilo dom na okraji exotického Miami. Jeho čelnú stranu tvoria špeciálne veľkoplošné okenice z cédrového dreva, píše dezeen.com.

Stavba dostala meno Brillhart Residence podľa svojich architektov a majiteľov v jednom – manželského páru Jacoba a Melissy Brillhart. Manželia si túžili postaviť jednopodlažný príbytok, ktorý by podľa ich vlastných slov "odrážal novú tropickú architektúru". Počas tvorby návrhu sa inšpirovali miestnymi stavebnými technikami aj materiálmi. "Dom je maximálne prepojený s okolitým prostredím," vyjadrili sa architekti.

Tropické podnebie vo floridskom Miami si vyžadovalo špecifický prístup. Jacob a Melissa sa preto prispôsobili miestnym stavebným predpisom, pričom do úvahy brali aj možnosť stúpnutia hladiny mora. Dom je preto po celej dĺžke osadený na jeden a pol metra vysokých betónových nosníkoch.

Veľkorysá rozloha
Architekti chceli kompaktný trojizbový dom s množstvom priestoru. A tak interiér zaberá 140 metrov štvorcových a rozloha vonkajších veránd je dokopy 75 metrov štvorcových. Obe verandy zároveň tvoria vstup do domu cez symetricky osadené schodisko. Predná veranda smerujúca do ulice je chránená veľkoplošnými okenicami z červeného cédrového dreva, ktoré ju lemujú po celej dĺžke. Okenice sa môžu otvoriť dokorán alebo úplne zavrieť kvôli ventilácii. Tiež poskytujú výbornú bariéru pred zvedavými pohľadmi zvonku. "Žalúzie pozdĺž priečelia stavby dotvára vonkajší priestor s neustále sa meniacimi tieňmi a zároveň poskytuje súkromie a ochranu pred poveternostnými vplyvmi," vysvetľujú manželia - architekti.

Čo sa týka interiéru, západnú polovicu domu vypĺňajú spálne, zatiaľ čo vo východnej časti je spojený obývací, jedálenský a kuchynský priestor. V ňom celá jedna stena tvorí odkladaciu policu. Obidve pozdĺžne steny môžu byť vďaka tomu plne sklenené. Kuchynská linka s ostrovčekom sa nachádza na opačnej strane.

Zdroj: Claudia Uribe pre Brillhart Architecture

Ekonomický aj ekologický
Väčšina z vnútornej výbavy je navrhnutá z amerického čerešňového dreva v tlmených tónoch. Konštrukcia domu je poňatá ako "súbor častí", aby sa minimalizoval tak rozpočet ako aj stopa zanechaná na životnom prostredí. "Dizajn nášho domu sa opiera o princíp návratu k základom, konkrétne ku starým architektonickým modelom, ktorým ide nielen o dobrý vzhľad, ale aj dobrú vec," vysvetlili Brillhartovci.

Na konštrukciu budovy boli použité bežne dostupné šesť metrov dlhé hranoly. Presklené fasády tvoria sady komerčne dostupných posuvných sklenených dverí, ktoré sa bežne používajú vo výkladoch obchodných domov.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.