Skladačka z fotografií z cesty okolo sveta.Marcela Makarová
StoryEditor

Cesta okolo sveta a 80 módnych štýlov. Slovenka udivuje svet

08.07.2016, 00:00

Z domu odišla do Francúzska, keď mala sladkých 16. Skončila tam strednú školu, zmaturovala aj vyštudovala právo. Marcela Makarová vedela, že ju to ťahá k médiám a našla si prácu v televízii ako ideamakerka. Pred rokom však túto prácu opustila, venuje sa divadlu, stand-upu a cestuje okolo sveta, vďaka čomu objavila 80 štýlov.

Marcela sa z bilingválneho gymnázia v Bratislave dostala na školu v Bordeaux vďaka štipendiu na tri roky. Povedala si, že keď sa jej nebude páčiť, po roku sa vráti domov. Nakoniec tam ostala tri roky až do maturity. Po strednej škole však potrebovala niečo ďalšie. „Rozhodovala som sa, či ostanem vo Francúzsku alebo sa vrátim. Túžba študovať na univerzite v Paríži bola väčšia a podarilo sa mi zapísať na právnickú univerzitu," začala svoje rozprávanie Marcela, ktorá svoj odchod do Francúzska považuje za veľké dobrodružstvo.

„Rodičia mali pre to pochopenie, keďže obaja študovali v zahraničí. Bol to predsa len kultúrny šok, mala som šestnásť a aj keď som sa dva roky predtým učila po francúzsky, ocitnúť sa v 100 percentnom francúzskom prostredí nie je jednoduché. Aj školský systém je iný ako u nás. Gymnazisti sú v škole aj do 16 či 17-tej hodiny a na začiatku bola zmena rytmu náročná,“ vysvetlila. Nič ju však neodradilo a postupne vyštudovala aj právo v Paríži. Prečo práve toto odvetvie, sama nevie.

„Asi preto, lebo je to také seriózne štúdium a máš pocit, že napreduješ. Nevedela som presne, čo chcem robiť, tak som sa pustila do práva. Po treťom ročníku som cítila, že ma to ťahá inam. Otec je režisér, tak som inklinovala k médiám. Cez prázdniny som si našla stáž v jednej televíznej produkčnej firme. Po štvrtom ročníku v Londýne, som sa po návrate do Paríža v piatom ročníku už špecializovala na právo a manažment v médiách. Aj vďaka tomuto diplomu som si našla stáž vo veľkej telke. Už som teda približne vedela, čo chcem,“ vysvetľuje.

Dostala sa do francúzskej televízie
Časom sa z nej stala ideamakerka, ktorá má na starosti prípravu prezentácie projektov na predaj televíznym staniciam. Táto práca ma viacero aspektov. Adaptácia zahraničných formátov a prvý náčrt francúzskej verzie, ktorý sa ponúka televíziám. Ide o prezentovanie vízie pre francúzske publikum, ukázanie toho, ako dobre to fungovalo v iných krajinách, no podľa Marcely treba nájsť argumenty, ktoré presvedčia televíziu zaradiť program do ich vysielania.

Keďže ideamaker je expert na daný program, ak treba, môže sa na neho produkčný tím obrátiť s prosbou o pomoc alebo požiadať o nápady na ďalšiu sezónu. Ponukali sme aj pôvodné nápady, ale ich predaj je komplikovanejší. Televizie maju pocit, ze menej riskuju ked kupia overený projekt, ktorý fungoval vo viacerých krajinách. Navyše benefitujú zo skúseností zahraničných producentov a ich verzií programu.

MasterChefa zažila na vlastnej koži
Marcela pracovala aj na francúzskej verzii obľúbeného kulinárskeho programu MasterChef. „Bol to náš prvý projekt vo firme Shine. Keď som tam prišla, spúšťala sa produkcia prvej sezóny francúzskej verzie MasterChef. Išlo o veľký projekt, keďže sa predal najväčšej súkromnej televízii. V neskorších sériách som bola aj súčasťou produkčného tímu počas natáčania, čo bolo akčné. Bolo treba sa každodenne adaptovať meniacim sa okolnostiam a vývoju súťaže a vymýšľať alternatívy,“ doplnila Marcela.

Pred rokom v máji z firmy odišla a je na voľnej nohe. „Prostredie bolo super, ale po piatich rokoch som mala pocit, že chcem robiť na osobnejších projektoch, mať väčšiu kreatívnu slobodu. Momentálne robím pre firmu, ktorá robí humoristické videá pre Youtube, brand content, ale aj televízne relácie,“ opisuje svoje pracovné nasadenie Marcela. Pár mesiacov robila aj na divadelnej hre ako asistentka režiséra. Premiéra bola 1. apríla a teraz ide hra do Avignonu na každoročný a známy divadelný festival. Vrhla sa aj na stand-up a s priateľom Philippom-Henrym si píše texty.

Cesta okolo sveta a 80 módnych štýlov
Od roku 2012 ma aj s Philippom-Henrym fotografický projekt Around the world in 80 Styles. „Povedali sme si, že chceme ísť na cestu okolo sveta. Chceli sme mať popri cestovaní nejaký projekt, niečo, čo nás zaujíma, ale je aj ľahko zrealizovateľné. Rozhodli sme sa pre fotku. V lete roku 2012 sme sa vybrali na road trip na východné pobrežie v Spojených Štátoch. Tam sme si to vyskúšali s mobilom, či ľahko oslovíme ľudí a či z toho dokážeme vytvoriť zaujímavý materiál. Bol to úspech a začali sme písať články našich portrétov pre dva web magazíny,“ vysvetlila začiatky.

O rok na to odišli na 10-mesačnú cestu okolo sveta. Tentoraz si kúpili fotoaparát podľa potrieb so širokouhlým objektívom. Každý portrét má rovnakú kompozíciu a je ostro fotená nielen osoba, ale aj pozadie a miesto. Každý portrét je stretnutie a zároveň aj pozvánka na cestovanie. „Viackrát sme už aj vystavovali a mali sme peknú odozvu v médiach. Máme stále viac a viac sledovateľov a dúfame, že jedného dňa vyjde kniha,“ opisuje fotografický projekt jeho autorka.

Ayakamay z Tokia v Japonsku je umelkyňa, ktorá predstavuje čistenie ucha. Marcela Makarová

S priateľom sa spoznali na univerzite v prvom ročníku a ako Marcela sama hovorí, veľmi dobre spolu fungujú a majú veľa spoločných aktivít. A čo plány do budúcna? „Teraz sa chcem venovať humoru. Myslím si, že by ma bavilo aj prezentovať televízne relácie, alebo hrať vo vtipných videách. Keď budem vidieť, že to funguje, bude dobre. Keď nie, prácu si v telke vždy nájdem,“ povedala rozhodne. Na deti sa však ešte necíti. „Je pravda, že veľa našich kamarátov má deti, ale zatiaľ sa na to necítim. O deťoch budem uvažovať, ale zatiaľ mi môj život vyhovuje tak, ako je,“ uzavrela Slovenska z Paríža.

01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 04 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 05 - Modified: 2024-04-12 14:00:00 - Feat.: - Title: Messenger opravuje smiešne nedostatky a pridáva nové funkcie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:46