StoryEditor

Vetrom ošľahávaná chalúpka. Štýlový dom odoláva počasiu vďaka výstužným panelom

05.07.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Platne zo zvetranej ocele rámujú vysoký vchod do drevom obloženého domu, ktorý navrhlo dizajnové štúdio Design Base 8 v spolupráci s architektom Omarom Gandhim, píše dezeen.com.

Domček ako vystrihnutý z gotickej rozprávky stojí na samote na útese, ktorý je na míle vzdialený od civilizácie. Keď dlho pôjdete, nájdete ho týčiť sa na kanadskom myse Cape Breton v provincii Nové Škótsko. Chalúpka bola postavená pre nadšenca aktivít v drsnej prírode kraja Rabbit Snare Gorge. Podľa neho dostala aj meno. Drevená stavba stojí na šesť a pol hektárovom pozemku vo východnej časti Nového Škótska.

Kolektív z newyorského štúdia Design Base 8 použil pri výbere materiálu pre vysoký trojpodlažný dom miestne stavebné typológie. Skupina spolupracovala na konečnom návrhu a stavebných fázach projektu s architektom Omarom Gandhim sídliacim v Halifaxe. Bol to totiž práve Gandhi, kto už mal skúsenosti s navrhovaním drevených zrubov. Dva predchádzajúce navrhol pre umelcov taktiež sídliacich v Novom Škótsku.

Vplyv lokality
"Budova je prepojená s miestnymi stavebnými tradíciami celým radom formálnych prvkov. Napríklad typický ostrý štít ako aj celkový tvar domčeka je skombinovaný s otvoreným výhľadom. Ten sleduje dráhu slnka a zdôrazňuje pritom hlavné vnútorné priestory a kolmosť stavby," nechali sa počuť dizajnéri.

Dom je obložený drevom z miestnych zdrojov a má sedlovú strechu, ktorá umožňuje zbaviť sa snehu a dažďovej vody. Hrdzou sfarbená zvetraná oceľ bola použitá okolo dverí ako ochrana vchodu a siaha až po druhé poschodie. Oceľový rám pripomína vetrolamy charakteristické pre pobrežné usadlosti v Cape Bretone a Newfoundlande," vysvetľujú architekti.

Doublespace pre Design Base 8

Pekný aj odolný
Na prízemí sa priamo z predsiene vchádza do spálne a kúpeľne, jediných v celom dome. Rovné schodisko vedie k spojenej obývacej, kuchynskej a jedálenskej miestnosti. Dominuje v nej sklo a disponuje posuvnými dverami. Tie sa otvárajú na balkón taktiež so skleným zábradlím. Samotný balkón je orientovaný do rokliny s potokom pri Zálive svätého Vavrinca.

Väčšina podláh, stien a stropov v chalupe je obložená drevom. Kachle na drevo a sedačky okolo okien vytvárajú útulný priestor a ideálne miesto pre obdivovanie krajiny vo večerných hodinách. Vzhľadom k svojej vyvýšenej polohe musí budova vydržať zimné búrky, soľnú koróziu ako aj juhovýchodné vetry, ktoré neustále zmietajú Cape Breton. Práve preto je každá pevná plocha v dome, vrátane vnútorných priečok, vystužená panelmi. Tie pôsobia ako stržne aj tesniace prvky.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:05