Krídla domu sú ukryté pod sedlovou strechou a zahŕňajú aj spálne umiestnené na hornom poschodí či úroveň terénu.Åke E:som Lindman
StoryEditor

Architekti vytvorili vilu využívajúcu východ i západ slnka. Svetlo dosiahne všade

04.07.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Drevené bloky podobné stodole spojené do viacerých smerov vytvorili koncept tejto jedinečnej švédskej vily aj vďaka štokholmskému štúdiu Murman Arkitekrer. Vďaka ich šikovnosti má vila výhľad na jazero aj okolité lesy, píše portál dezeen.com.

Vila dostala meno Villa Sunnanö a nachádza sa asi tri hodiny severozápadne od Štokholmu, na výbežku porastenom borovicami a čučoriedkovými kríkmi a obklopená je obrovskými balvanmi. Zakladateľ štúdia Hans Murman chcel maximalizovať výhľad na malebné prostredie pri vode a a dosiahol to aj vďaka tomu, že v každej izbe vymyslel iné presklenie a terasu. Drevený obklad a strecha sú ošetrené sírnanom železnatým, ktorý pomôže drevo zosivieť a časom tak pomaly splynúť s prostredím.

„Chceli sme využiť jedinečné podmienky danej lokality a vytvoriť obydlie s maximálnym kontaktom s prírodou a vodou, no s ohľadom na ochranu súkromia,“ povedal Murman. „Ak chcete znížiť váhu a prispieť k čistej definícii budovy, krídla domu končiace na terasách umožňujú využitie svetla a výhľad do rôznych strán,“ dodal. Nech ste kdekoľvek v dome, naskytne sa vám úžasný, široký výhľad von.

Krídla domu sú ukryté pod sedlovou strechou a zahŕňajú aj spálne umiestnené na hornom poschodí. Centrálny blok je ohraničený dvomi terasami. Na južnom konci je jedna, ktorá je zároveň vstupom a na severe je prepojená s lávkou smerujúcou k jazeru. Každý jeden priestor vznikal veľkou starostlivosťou o to, aby sa dalo využiť vychádzajúce i zapadajúce slnko.

Kuchyňa, jedáleň, posilňovňa a hosťovská spálňa sú umiestnené v štyroch krídlach najbližšie pri vstupe, zatiaľ čo dve časti najbližšie k vode poskytujú obývací priestor. Existujúci zrub v areáli objektu dostal opätovné využitie a stal sa z nech skladovací priestor a garáž.

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 03 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-13 09:57:51 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:48