Damaškové obliečky v lete chladia a v zime zahrejú.Veba
StoryEditor

V horúčavách sa ochladenie začína v posteli. Pozrite si rady nielen od našich babičiek

24.06.2016, 00:00

Tropických dní veľa nebýva, aj preto sa množstvo ľudí so zvýšenou teplotou nevie dobre vyrovnať. Zvládnuť vysoké teploty si vyžaduje, okrem iného, dobre sa vyspať a oddýchnuť si. Všetko sa tak začína v posteli, píše portál iDnes.cz.

Posteľ, v ktorej strávime približne tretinu života, nie je len o kostre lôžka a o matraci, ale aj o použitých obliečkach a prikrývkach. V honbe za ľahkou údržbou a bohužiaľ často tiež nízkou cenou sa z domácností vytratili klasické a kvalitné materiály, a to ľan a damask, ktoré pritom vo horúčavách skvele chladia. V horúcom lete nenájdete lepší materiál na prestieradlá, než je ľan. Pritom ide o materiál výrazne ekologický, ktorý pri pestovaní nepotrebuje hnojiť ani ošetrovať pesticídmi a pri spracovaní nepotrebuje žiadne chemické úpravy.

Najpevnejší je v mokrom stave. Preto sú ľanové utierky takmer nezničiteľné, prestieradlá vydržia bez problémov desiatky rokov, a to aj pri častom praní. V ponuke predajcov nájdete aj ľanové plachty s gumou alebo napínacie, čo ocenia najmä temperamentní spáči. Áno, stoja možno trikrát toľko, čo lacné či priemerné froté či úpletové prestieradlá, ale kvalita a životnosť sú neporovnateľné.

Luxus v kilometroch priadzí
Slovo kvalita sa skloňuje aj v prípade damasku. O jeho tradícii svedčí najlepšie fakt, že napríklad česká broumovská textilka Veba, ktorá patrí k najväčším svetovým výrobcom damasku, ho tká už 150 rokov a vyváža na veľmi náročné trhy, vrátane západných krajín či Saudskej Arábie. Vďaka moderným úpravám možné navyše damask kúpiť už aj v nežehlivej variácií, označovanej ako easy care. Damaskové obliečky tak stačí len vyprať a potom dobre zavesiť (alebo použiť sušičku), žehlička nie je potreba. Rovnako ako ľan v lete chladí, v zime hreje. A čo je tento rok trendy, pokiaľ ide o farby a vzory?

„Mikrodezény a 3D-dezény, z farieb tyrkysová, levanduľová, šedá a tiež staroružová,“ hovorí Rita Valešová, hlavná dizajnérka spoločnosti Veba. Tiež sa pri damasku vracia dôraz na prirodzenú krásu. „Úplne výnimočným svojho druhu je rad Natural Cotton, ktorý ponúka prirodzenú krásy bavlny. Pri výrobe sa nepoužívajú chemické procesy a vlákno si tak zachová jeho ľadvinovitý prierez a prírodnú farebnosť,“ dopĺňa Rita Valešová.

Čo ste možno o damasku nevedeli
Na výrobu damasku, ktorý prišiel do Európy z Číny, kde sa tkal už pred tisíc rokmi, sa používajú najjemnejšie česané priadze z egyptskej bavlny. Jeden kilometer takejto priadze váži iba šesť gramov, preto utkaný materiál pripomína na dotyk hodváb. Na jedny obliečky je potrebných viac ako 70-tisíc priadzí, ktoré dosahujú celkovú dĺžku vyše 200 kilometrov. Pre žakárový damask je typické striedanie lesklých a matných plôch. Tento kontrast vzniká tak, že sa strieda osnovná a útková väzba, na povrchu vidíte vždy len pozdĺžne osnovné, alebo priečne útkové nite.

Hoci sú vlákna tak jemné, životnosť damasku sa počíta doslova na desiatky rokov. Vzory sú zatkané priamo v látke, takže ich nemožno odrieť ani vyprať. Možno vaša babička používa ešte dnes damaškové obliečky, ktoré dostala pred päťdesiatimi rokmi k svadbe. Skúste to porovnať napríklad s lacnými krepovými obliečkami z tržnice alebo hypermarketu. Po pár vypraniach farby blednú, tvar sa tiež mení a pretože bola na výrobu použitá podradná bavlna z krátkych vlákien, budete ich mať plné lôžko. Pre alergika nič príjemné.

Aké prikrývky na leto
Samozrejme letná pohoda záleží aj od toho, akú prikrývku používate alebo aký máte matrac. Na trhu sa bežne ponúkajú takzvané letné prikrývky, či už v prevedení z dutého vlákna alebo aj z peria. Veľmi príjemné sú prikrývky z ťavej srsti, o ktorých tiež platí, že v lete chladia a v zime hrejú. Pri ich výrobe sa totiž používa tkanina Eole Temp z česanej bavlny, ktorá ponúka patentovanú technológiu parafínových mikrokapsúl PCM (Phase Change Materials), ktoré sa do vlákien dostávajú pomocou špeciálnej technológie pri ich spriadaní.

„Počas zahrievania absorbujú kapsule nahromadené teplo a keď sa naopak ochladí, uvoľňujú ich,“ vysvetľuje Ivana Šachová zo spoločnosti Silex. Vnútri prikrývok je náplň z mikrovlákien. Aj pre matrace platí, že ideálnym materiálom sú prírodné materiály. Vlhko a teplo najlepšie odvádzajú konské vlasy v kombinácii s bavlnou a vlnou. Nie je náhodou, že väčšina najlepších výrobcov postelí volí pre matrac práve tieto materiály.

01 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 02 - Modified: 2024-04-08 22:09:49 - Feat.: - Title: Štátna akciovka mala rekordný rok, prekonala poštu aj diaľničiarov. Saková je s vedením aj tak nespokojná 03 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 04 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Po katastrofe stoja pred ďalšou. Ovocinári zabojujú o prežitie, skorá jar a mrazy ohrozujú budúcu úrodu
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 14:57