Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
23.06.2016, 00:00

Kancelárie zriadili v kontajneroch. Aby podporili kolegiálnosť na pracovisku

Kancelárie zriadili v kontajneroch. Aby podporili kolegiálnosť na pracovisku
Zdroj: Maris Mezulis, BDG Architecture + Design

Dizajnérske štúdio BDG Architecture + Design a architekt Matheson Whiteley netradične zrenovovali niekoľko poschodí londýnskej budovy z roku 1980. Aj za použitia lodných kontajnerov v nej vytvorili veľkopriestorové kancelárie, ktorých cieľom je podporiť flexibilitu a pozitívne kontakty v práci, píše dezeen.com.

Projekt rozdeľuje kancelárske priestory na tri odlišné časti. Dvojpodlažný betónový základ stojaci nad temžskou trasou, priestor okolo centrálneho komína postavený z vodorovných podlahových dosiek a dvojpodlažnú nadstavbu s presklenou strechou.

Pracovné priestory sú sústredené na spodných a stredných poschodiach, horné dve podlažia sú vyčlenené pre spoločenské priestory, vrátane kaviarne, bistra, súkromného jedálenského kútika, dvojposchodového amfiteátra a strešnej terasy.

Nárazník medzi kolegami
"Podlahy okolo spoločných priestorov sme tiež usporiadali tak, aby pôsobili ako nárazník medzi rôznymi skupinami v rámci firmy. Umožňuje im to rozpínanie a zmršťovanie oveľa prirodzenejšou cestou," prezradil dizajnér.

Takmer polovica z celej úžitkovej plochy je venovaná spoločenským priestorom, čo uľahčuje neformálny a flexibilný pohyb vo firme a nenútené nadväzovanie pracovných vzťahov. Koncept zahŕňa aj centrálne schodisko, ktorého súčasťou sú platformy a vstavané priestory, ktoré ponúkajú možnosť stretnúť sa a v pohodlí a neformálnych kulisách prediskutovať projekty.

Zdroj: Maris Mezulis, BDG Architecture + Design

Stop výťahom
"Mysleli sme si, že je dôležité navrhnúť viacúčelové pracovné plochy, ktoré sa dajú zmysluplne využiť, aj keď nie sú v prevádzke," vysvetľuje Whiteley. "Napríklad je možné presunúť sa cez viac ako polovicu budovy bez použitia výťahu. To je obrovskou výhodou, pokiaľ ide o príležitosť na náhodné stretnutia a nadobudnutie predstavy o tom, kto sa nachádza v budove a kde presne má svoje hlavné miesto. Výťahy nie sú veľmi spoločenské priestory.  Išlo nám o to, aby sa všetky časti budovy dali použiť pri práci a snažili sme sa vytvoriť čo najväčšie množstvo priestorov na náhodné stretnutia," dodáva architekt Whiteley.

Zavedenie flexibilných pracovných plôch odráža súčasný trend v kancelárskom dizajne, ktorý môžeme badať v projektoch, akým je kancelárske centrum sídliace v bývalom technickom múzeu v holandskom meste Delft  alebo kancelárie reklamnej agentúry v Buenos Aires, ktorých jednotlivé sekcie sú oddelené vlnitými plastovými a drevenými priečkami.