Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
21.06.2016, 14:30

Ideálny chlapský byt? Barová kuchyňa a posteľ za panelom

Ideálny chlapský byt? Barová kuchyňa a posteľ za panelom
Zdroj: Tomáš Dittrich

Dizajnéri dostali od mladého muža jasné zadanie: navrhnúť chlapský byt bez zbytočných ozdôb, s použitím prírodných materiálov a neutrálnych farieb s dôrazom na šedú, píše idnes.cz.

Videli sa len krátko a na poslednú chvíľu. Napriek tomu aj toto krátke stretnutie stačilo na to, aby si architekti a mladý muž takpovediac padli do oka. "Klient nás kontaktoval doslova o päť minút dvanásť. Spomínam si na telefonát, v ktorom oznámil, že ešte ráno o nás nevedel, teraz sa pozerá na naše webové stránky a rád by sa s nami stretol, ale v noci odchádza na niekoľko týždňov pracovne do zahraničia. Takže schôdzka bola zorganizovaná veľmi narýchlo," opisuje architektka Jana Pavelcová zo štúdia BOQ architekti začiatok spolupráce s mladým investorom.


Úvodné a na dlhú dobu jediné stretnutie sa podarilo. V byte s plochou iba 36 metrov štvorcových bolo potrebné oddeliť obývaciu časť od spacej, vytvoriť pracovný kút a vyriešiť kuchyňa s jedálenskou časťou tak, aby fungovala. A ešte jeden detail: niekde bolo nutné zaparkovať bicykel. "Klient mal základnú predstavu, kde by sa ktorá zóna mala nachádzať, ale tej sme sa nakoniec príliš nedržali," hovorí Jana Pavelcová.

Plány cez Skype
Predstavenie návrhu prebiehalo aj cez oceán ľahko, Skype bol ideálnym riešením. "Klientovu predstavu o dispozícii sme prevrátili naruby, on bol z nášho riešenia najprv prekvapený a potom nadšený. Všetko odsúhlasil," opisuje architektka Pavelcová.

Nasledovali ďalšie diskusie  cez Skype kvôli vnútornému rozloženie skríň a špecifikácii materiálu, opäť vo vzácnej zhode. "K doriešenie stačilo pár e-mailov a vo chvíli, keď sa klient zo zahraničia vrátil, sme pre neho mali pripravený projekt v zložkách," hovorí architekt Miroslav Stach, tiež zo štúdia BOQ architekti.

Tým to však neskončilo. Klient si svoje budúce bývanie obľúbil natoľko, že sa rozhodol investovať aj do doplnkov, ktoré mu autori projektu odporučili. Nasledovalo teda niekoľko spoločných obchôdzok po show roomoch, aby klient videl všetko takpovediac naživo. Priamo v byte potom počas realizácie vybrali spoločne zo vzorkovníka látku na rímske rolety, aby videli, ako budú v interiéri pôsobiť. A bolo hotovo.

Zdroj: Tomáš Dittrich

Malý priestor
Byt bol pôvodne rozdelený na dve priechodné miestnosti. Vzhľadom na to, že ho do tejto podoby čerstvo zrekonštruoval developer, majiteľ i architekti sa spoločne rozhodli, že nemá zmysel púšťať sa do nejakých zásadnejších dispozičných zmien spočívajúcich v zbúraní deliacej steny. "Pracovali sme na podklade existujúceho dispozičného riešenia," hovorí Jana Pavelcová.

Vo vstupnej časti navrhli architekti jednoduchý odkladací priestor na topánky, nad ktorým je držiak na bicykel, ešte tu pribudnú háčiky pre zavesenie zvrškov. Potom sa vstupuje do kuchyne s jedálňou, kde si autori projektu, aj napriek pomerne malé rozmery, dovolili navrhnúť ostrovček. Funguje ako stredobod celej miestnosti.

Ostrovček ponúka dostatočný priestor pre varenie, navyše je predĺžený, čím vytvára jedálenskú časť v rovnakej úrovni. Sedenie vyriešili barové stoličky. Pri varení je pán domáci otočený smerom do miestnosti, má výhľad z okna von a nemusí sa k hosťom otáčať chrbtom. Na stenu umiestnili architekti podsvietený policový systém, ktorý umocňuje barový dojem celej kuchyne. Počíta sa tu s vystavením pohárov a ďalšieho riadu. "V rohu tejto miestnosti je malý kút s okrúhlym oknom, ktorý sme využili ako komoru pre umiestnenie batožiny a väčších predmetov. Tento kútik oddeľuje od zvyšku miestnosti posuvný panel, "popisuje Miroslav Stach.

Zdroj: Tomáš Dittrich

Dva v jednom
Druhá miestnosť funguje ako obývacia izba so spálňou. "Pretože klient má veľmi nepravidelný pracovný režim, ktorý sa príliš neobzerá na dennú či nočnú dobu, rozhodli sme sa túto miestnosť predeliť posuvnými panelmi, a miesto na spanie tak v prípade potreby úplne oddeliť od obývacej časti," opisuje Jana Pavelcová.

Podarilo sa tak zaistiť pokoj na odpočinok aj počas dňa, bez toho, aby to malo zásadný vplyv na režim jeho partnerky. Táto deliaca stena je v jednej časti presklená, aby sa, ak si to bude majiteľ priať, dostalo do spálne aj ranné slnko. V opačnom prípade sú okná vybavené zatemňovacími roletami v tmavej farbe. V spálni je aj šatníková skriňa, za posteľou potom ďalší úložný priestor pre umiestnenie perín.

Pre pracovný kút sa našiel priestor pri okne, ide o jednoduchú zostavu stola s nízkou zásuvkou položenou na skrinke s poklopom. V obývacej izbe si majiteľ prial minimum nábytku, je tu preto len jednoduchá pohovka v šedej farbe a konferenčný stolík. V úrovni deliacej priečky sa uvažuje o inštalácii projekčného plátna so spätnou projekciou, ktorá zabezpečí možnosť sledovania filmov ako z obývacej izby, tak zo spálne. Materiálový základ tvorí kombinácia bieleho Thermopalu, drevených prvkov z prírodného duba s olejovaným povrchom a šedých kompaktných dosiek FunderMax s hliníkovou vložkou, ktorá v hrane vytvára zaujímavý efekt. Obvodové steny sú obložené bielym lícovým murivom. Doplnky taktiež zodpovedajú farebnosťou interiéru. Použité boli najmä výrobky v škandinávskom dizajne, prevažuje tak drevo a šedá farba.