StoryEditor

Postavili si dom pod horou, ktorý im ušetrí tisíce

24.06.2018, 00:01
Navrhnutá drevostavba dobre zapadá do okolitého terénu.

Jana a Peter si kúpili pozemok pod horou a oslovili architekta, aby im do terénu navrhol vhodnú nízkoenergetickú drevostavbu, píše idnes.cz.

Dvojica vlastnila pozemok dlho pred tým, než na ňom začali stavať. "Priateľ považoval obstaranie parcely za dobrú investíciu do budúcnosti. Plánovali sme, že dom postavíme, až sa obaja trochu rozpracujeme a ušetríme nejaké peniaze," opisuje začiatky Jana.


Obaja bývali najskôr na internáte, potom v podnájme, ale aj u rodičov v detskej izbe, až konečne nadišiel čas na stavbu. Obrátili sa na architekta Lukáša Pejsara z ateliéru 3AE, aby im navrhol úspornú stavbu.

"Architekt nám navrhol dom s rozlohou 105,7 metrov štvorcových a s veľmi nízkou energetickou náročnosťou (19 kWh / m²). Parametre domu boli nastavené tak, aby sme mohli žiadať o dotáciu na ekologickú stavbu.

Vďaka tomu sme z tohto dotačného programu získali príspevok takmer 15-tisíc eur, čo bol tiež jeden z hlavných faktorov pri rozhodovaní, do akého typu domu ísť," vysvetľuje Jana a priznáva, že si vybrali nízku drevostavbu tiež z praktického dôvodu.

Len nijaké upratovanie

"Nerada upratujem a v starobe nechceme chodiť po schodoch. Drevostavbu sme si vybrali pre jej príjemnú vnútornú klímu. V zime je slnko nízko a svieti do domu skoro celý deň, v lete je slnko vysoko a do domu nedosvieti, zostáva tam príjemný chládok," dopĺňa majiteľka domu. Na južnej strane domu sú výrazné strešné presahy.

Tie zaisťujú v letných mesiacoch pohodu vnútorného prostredia a zabraňujú prehrievaniu interiéru, zároveň ale v zimných mesiacoch umožňujú slnku nahliadnuť do interiéru.

Jana s Petrom bývajú v dome zatiaľ krátko, ale už teraz môžu povedať, že náklady za všetky energie (vykurovanie, ohrev vody, svietenie, varenie, pranie) ich vyjdú okolo 50 eur mesačne.

O vykurovanie sa stará tepelné čerpadlo vzduch-voda a vzduchotechnické jednotka.Navrhnutá drevostavba dobre zapadá do okolitého terénu. Fasádu má z veľmi odolnej  termoborovice. Ide o špeciálne tepelne upravené drevo z fínskej borovice, ktoré má vyššiu odolnosť voči škodcom aj drevokazným hubám.

Ateliér 3AE

V prírodných tónoch
"Obloženie sme už nijako nenatierali a nechali sme ho v prírodnej farbe. Nechceme každý rok ošetrovať celú fasádu rôznymi nátermi. Prirodzené starnutie dreva, ktoré sa prejavuje šednutím, nám vyhovuje," doplňuje Jana.

V dome im nič nechýba, jediné, čo by urobili inak, by bol navýšený počet elektrických zásuviek. "Všetko je v poriadku a funguje, ako má, zatiaľ sme prišli len na drobnosti. Škoda len, že tu nie je obecná kanalizácia, čo nás stálo investície do vlastnej čistiarne odpadových vôd," priznáva Jana.

Majitelia stavali svoj nový domov s dispozíciou 4 + 1 čiastočne svojpomocne. Hotovo mali za jeden a pol roka. Zatiaľ v drevostavbe žijú sami dvaja, ale dúfajú, že už čoskoro ich bude viac.

"Chceli sme bývať vo vlastnom. A to za čo najkratší čas a tak, aby sme v budúcnosti mali čo možno najnižšie prevádzkové náklady. To sa nám splnilo," uzatvára Jana, ktorá chce s Petrom v budúcnosti ešte vybudovať vínnu pivnicu, zastrešené garážové státie a na dvore zasadiť ovocné stromy.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:10