StoryEditor

Exotika v džungli veľkomesta. Kaviareň pripomína tropický les

17.06.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Japonský architekt Sou Fujimoto skombinoval prvky svojho charakteristického minimalistického rukopisu s tradičnou indonézskou remeselnou prácou, aby v Hongkongu vytvoril jedinečný medzikontinentálny priestor, píše dezeen.com.

V reštaurácii, kaviarni, salóniku a obchode sa zákazníci cítia ako na potulkách svetom, v ktorom sa stretáva tropický dažďový prales, škandinávska jednoduchosť a orientálna ornamentálnosť. Miesto nesie meno Potato Head (Zemiaková hlava) a je Fujimotovým prvým ukončeným projektom v Hongkongu.

Dizajnéra si najala indonézska sieť hotelov PTT Family. Priala si, aby vytvoril Potato Head v Hongkongu ako predĺženú ruku ich populárneho plážového klubu na Bali navrhnutého architektom Androm Matinom. Nový hongkonský lokál sa skladá z malého obchodu ponúkajúceho kávu a tovar pre domácnosť, z baru v prednej časti priestoru, z reštaurácie a hudobného salóna.

Vkročte do rámu
Pri vchode do predajne Fujimoto nainštaloval množstvo tenkých bielych rámikov. Vytvárajú hotovú paletu malých výkladov a výstavných plôch pre predmety tak na priečelí predajne ako aj pri kávovom pulte. Za pultom sa kovové biele rámy menia veľkostne aj tvarovo, čím dovoľujú vyniknúť vešiakom a poličkám prezentujúcim celý rad tovaru pre domácnosť, ktorý si možno v obchode zakúpiť. Čisté biele línie rámov vhodne dopĺňajú geometrické vzory zdobiace presklené fasády. Sú symbolickým znázornením klasických bezpečnostných oceľových mreží, ktoré pokrývajú tisícky okien v Hongkongu.

Na ľavej strane priestoru, v miestach, kde sa obchod spája s barom, sa dizajnér najväčšmi vybláznil. Vytvoril tu neopakovateľný farebný a tropické pralesy pripomínajúcu atmosféru. Zákazníkom nad hlavami visia zrkadlové skrinky s orosenými zelenými rastlinami.

Archív reštaurácie Potato Head

Exotika aj klasika
Nábytok použitý v Potato Head je zmesou indonézskeho dizajnu a klasiky z polovice minulého storočia, a to vrátane kožených modernistických kresiel z dielne Marcela Breura. Cieľom bolo vytvoriť zaujímavý kontrast s Fujimotovou minimalistickou estetikou.

Reštaurácia nazvaná Kaum sa nachádza v zadnej časti spoločných priestorov. Zámerne sú v nej skonštruované nízke stropy a použité tmavo ladené a bohaté dekorácie. Architekt chcel, aby v reštaurácii vládla intímna atmosfére s príchuťou starobylého orientálneho luxusu. V Zemiakovej hlave sa tak klienti cítia ako keby cestovali po svete. A to tak šikovne, že sa dokážu ocitať na rôznych vzdialených miestach v jednom čase.  

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-20 10:30:00 - Feat.: - Title: Ak pri vstupe odovzdáš mobil, dostaneš fľašu vína zadarmo. Talianska reštaurácia chce prinútiť ľudí viac komunikovať 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 04:46