Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
15.06.2016, 00:00

Byt zmenili na nepoznanie. Išlo to aj za málo peňazí

Byt zmenili na nepoznanie. Išlo to aj za málo peňazí
Zdroj: Veronika Raffajová

Dobrá lokalita, ale zanedbaný byt s nevyhovujúcou dispozíciou, ktorá nezodpovedá súčasným nárokom na bývanie. To bol začiatok pre mladý pár, ktorý si kúpil na pražskom Jarove byt z 50. rokov minulého storočia s tým, že rekonštrukcia bude nevyhnutná, píše portál iDnes.cz.

O byte s plochou takmer 60 m2 s dispozíciou 2 + 1 v tehlovom dome (ale s umakartovým jadrom) mali noví majitelia celkom jasnú predstavu: interiér si priali jednoduchý, bez náročných detailov, ktoré by mohli celú rekonštrukciu zbytočne predražiť. Pôvodná dispozícia sa mala ale zachovať len čiastočne, aby zodpovedala ich potrebám a predstavám. Projekt zverili architektke Markéte Brómovej.

„Pôvodná konštrukcia, murované nenosné priečky aj umakartové jadro sme nechali vybúrať, dispozícia sa tak premenila na 2 + kk,“ opisuje základ rekonštrukcie architektka Bromová. Čo zostalo z pôvodného vybavenia? Plastové okná a parapety boli už po výmene, radiátory pôvodné rebrové, ktoré sa novým majiteľom páčili. Inak však z pôvodného vybavenia nezostalo nič.

Namiesto umakartového jadra poslúžil box
Do interiéru vložila Markéta Bromová dva boxy: šatňu a kúpeľňu s toaletou. Boxy členia priestor bytu na menšie funkčné miestnosti. Aj keď môže priestor zostať voľný, možno ho predeliť posuvnými dverami použitými v celom byte. Po vstupe do bytu sa ocitnete v dlhšej chodbe, ktorá má po celej dĺžke pravej strany vstavanú skriňu.

Zmizli rôzne hlboké pôvodné niky, biela stena z posuvných dverí vytvorila jednotnú plochu. Vytvoril sa tak veľký úložný priestor pre oblečenie, topánky aj pre upratovacie prostriedky. Po ľavej strane chodby sú posuvné dvere do puzdra na samostatnú toaletu a do kúpeľne. Tá sa po odstránení umakartového jadra mohla zväčšiť, aby sa do nej vošla aj vysnívaná veľká vaňa.

„Novú kvalitu predstavuje prirodzené denné osvetlenie, ktoré prichádza vďaka svetlíku nad hornými skrinkami v kuchyni,“ upozorňuje Markéta Bromová. Hoci sa kúpeľňa oproti pôvodnému stavu ľahko zväčšila, bola aj tu nutná „komprimácia“ všetkých prvkov. V jednej linke je tak integrovaná práčka, kôš na špinavú bielizeň, pojazdný box s toaletnými potrebami a umývadlo položené na dosku z čierneho Compactu. Stúpačky, ktoré prechádzajú bytmi na všetkých poschodiach, sa stali súčasťou kúpeľne.

Centrum bytu
Kuchynská linka má praktický tvar písmena L, kratšiu časť kuchyne tvoria vysoké skrine s rúrou, mikrovlnkou a vstavanou chladničkou. V dlhšej časti, ktorá susedí s kúpeľňou, je pracovná plocha s drezom a plynovou varnou doskou. Vrchné skrinky lícujú s nadsvetlíkom vedúcim do kúpeľne. Obývacia miestnosť zariadená minimom nábytku je akýmsi srdcom bytu. Možno z nej zamieriť do kuchyne, spálne alebo do chodby. Pri vstupe do spálne, ktorej okná smerujú do pokojnej ulice, je po pravej strane šatňa. Ako jediná miestnosť má spálňa malý balkón. S obývacím priestorom ju, pokiaľ ide o vybavenie, spája línia políc umiestnená nad posteľou.

Pod policami boli použité rovnaké svetlá ako v obývacej izbe. „Materiály sme volili zámerne typovo osvedčené. Vo vstupnej časti a v kúpeľni s toaletou je veľkoformátová tmavá dlažba. Spája tak bez prahov najnamáhanejšie časti bytu, chodbu, toaletu a kúpeľňu,“ popisuje Markéta Bromová. Obklady v kúpeľni sú v polovičných formátoch ako dlažba, ale vo svetlejšom odtieni. Farebne kontrastujú s bielymi dverami a dverami do vstavanej skrine na chodbe.

V obytnej časti bytu, v kuchyni, obývačke a v spálni sú na podlahe krásne dubové dosky ošetrené bezfarebným voskom. „Podlaha je jeden z najdôležitejších motívov v byte. Z celej investície to bola jedna z najväčších položiek, ale pre celkový pocit z priestoru stála za to,“ tvrdí architektka Markéta Bromová. Upozornenie pre čitateľov: fotografie vznikli v priebehu sťahovania, knihy, obrazy, grafiky či ďalšie kvety čakali na presťahovanie z pôvodného bytu.