Prima
StoryEditor

V obývačke im narástli brezy. Rodina sa doma cíti ako v lese

12.06.2016, 00:00

Pohovka, z ktorej lezú pružiny von, oranžové steny a tmavý nábytok starý dvadsať rokov. Teda nijaká parádna obývačka, ale pochmúrne miesto, ktoré potrebovalo nutne premenu, píše Alena Řezníčková z idnes.cz.

Obývačka štvorčlennej rodiny pôsobila kvôli tmavým farbám ponuro a členovia rodiny mali pocit, že sa v nej dusia. Možno aj preto, že dcéra prešla strastiplnou liečbou depresií. Dnes už je jej našťastie oveľa lepšie.

Študentka gymnázia sa chcela odvďačiť svojim rodičom, učiteľke základnej školy a lesnému robotníkovi, za ich obetavú starostlivosť a pochopenie. Spoločne s mladším bratom chceli, aby rodičia získali nejaký sympatický impulz do ďalšieho života. Preto prihlásili ich obývaciu izbu do televíznej šou Ako sa stavia sen v televízii Prima.

Na pohovku s kliešťami
V obývacej izbe bola tŕňom v oku celej rodine hlavne pohovka stará štrnásť rokov. Už pred dvoma rokmi z nej začali vyliezať pružiny tak, že otecko Marek musel vziať kombinačky a vyliezajúce drôty odštiknúť, aby nedošlo k zraneniu. Deka zakrýva nepríjemné diery v čalúnení.

Na novú sedačku ale rodina nemala peniaze, plat učiteľky a lesného robotníka nie je nič moc a našetrené financie padli na prerobenie dvoch detských izieb. Pätnásť rokov sa tak v obývacej izbe nič nezmenilo.

Dizajnéri Martina Pištěláková a Petr Hodan si ako východiskový bod vzali otcovu profesiu: pracuje v lese, ktorý má veľmi rád. Preto sa rozhodli mu časť lesa dopriať priamo doma. Zmiznúť musela aj marhuľová hrôza na stenách a tmavá bytová stena. Pracovný kútik pre počítač dizajnéri premiestnili do rohu miestnosti, jeho umiestnenie pri okne bránilo výstupu na balkón.

Breza aj dub
Na podlahu prišla vinylová dlážka s motívom dubového dreva, pribudli posuvné dvere do kuchyne, nové dvere dostal aj priechod do jednej z detských izieb. Aby sa v ňom nezničila nová maľovka, miesto vyrezania starých kovových zárubní boli použité obkladové.

"Pri návrhu novej obývačky sme sa výnimočne nepúšťali do nejakého stavebného rizika, ale o to viac sme sa mohli sústrediť na výrobu a koncept nového nábytku. Montážne nebolo úplne ľahké popasovať sa s brezami, ktoré akoby prerastajú nábytkom," opisujú dizajnéri premenu.

Pri rekonštrukcií použili aj klát, ktorý rodina používala v záhrade, len ho očistili a upravili. Veľká rohová pohovka s nastaviteľnými chrbtovými operadlami nadchla celú rodinu.

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:21