Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
10.06.2016, 00:00

Rodina si zväčšila dom. Návštevy nevychádzajú z údivu

Rodina si zväčšila dom. Návštevy nevychádzajú z údivu
Zdroj: Dan Gayfer Design

Mladí manželia s dcérkou a synčekom si na predmestí Melbourne v Austrálii prestavali starší rodinný dom. Ich nový domov ovládli pastelové farby, ktoré sú na fasáde aj v každej miestnosti domu, píše Marcela Vraná pre idnes.cz.

Premeny sa ujalo architektonické štúdio Dan Gayfer Design. A návštevy nevychádzajú z údivu. Pri pohľade z ulice vidia nenápadný tradičný domček s dreveným lakovaným plotom a verandou vyzdobenou romantickými viktoriánskymi ornamentami. To a dve predné izby je pritom jediná spomienka, ktorá z pôvodného domu zostala.



Po prestavbe pribudla k domčeku poschodová prístavba, do ktorej sa vošlo nové sociálne zázemie, veľkorysý obytný priestor prepájajúci obývaciu izbu s jedálňou a kuchyňou, na poschodie študovňa, knižnica a rodičovská spálňa. Vďaka vrastenému stromu, stojacemu pred domom, niektorí susedia veľkosť a náročnosť prestavby ani nezaznamenali. Mladá rodina si želala bývať na ulici s danou zástavbou a vo štvrti s fungujúcou infraštruktúrou. Hoci by stavba na zelenej lúke za mestom vyšla lacnejšie a jej priebeh by bol bez komplikácií, zvolili nákladnejší variant s tým, že dobrá štvrť je pre nich dôležitejšia ako hladký proces stavby.

Pastelové tóny
Vo chvíli, keď objavili dom s priestranným dvorom na melbournskom predmestí Fitzroy North, kontaktovali svojho priateľa Dana Gayfera, ktorý vedie vlastné architektonické štúdio Dan Gayfer Design. Ich požiadavky boli jasné. Chceli jednoduchý a funkčný dom, ktorý povedie k jednoduchej každodennej prevádzke domácnosti. A dostatok svetla v celom dome.

Rodina si navyše do interiéru priala zakomponovať pastelové farby, ktoré spoločnosť Pantone vyhlásila trendy farbami tohto roka: ružovú a modrú. Gayfer našiel dokonalú cestu, ako želanie splniť.
Pastelová farebnosť potrebovala "zhrubnúť", aby sa celý dom netváril ako prerastený domček pre bábiky. Architekt zvolil na vytvorenie želaného kontrastu industriálnej chladný betón a teplo vyzerajúcu kvalitnú preglejku.

Z tej je vyrobený jednoduchý nábytok, kuchynská linka a najmä policové knižnice na mieru, do ktorých majitelia umiestnili veľké množstvo kníh. Betónový ostrovček dominuje obytnej kuchyni, ďalšiu textúru interiéru dodávajú nabielo natreté neomietnuté tehly pôvodného domu. Pastely využil najmä v kúpeľniach na obkladoch, premietli sa aj na terasu domu. Ďalej sú na doplnkoch, svietidlách, textíliách, kobercoch a poťahoch sedacieho nábytku v celom dome. Vďaka ich použitiu na drobnejších plochách nepôsobí výsledok presladene.

Zdroj: Dan Gayfer Design

Zmestilo sa všetko
Obmedzený priestor vyžadoval starostlivé riešenie komunikácie v dome a úložných priestoroch. Gayfarovi sa podarilo prepojiť hlavné schodisko so vstavanými skriňami. Ich systém pod schodiskom skrýva dobre utajenú a perfektne vybavenú práčovňu.
Zmestili sa sem skrinky s umývadlom na premytie bielizne, moderná práčka aj sušička. V nižšej časti priestoru je uschovaný vysávač a upratovacie prostriedky. Pod najnižšími schodmi sa našlo miesto na malú vinotéku pre jedenásť fliaš.

Dom je navyše prepojený s exteriérom. Aj napriek prístavbe zostalo na dvore miesto na terasu, ktorá susedí s hlavným obytným priestorom, a rodina na nej trávi maximum spoločného času. Druhá terasa je na poschodí, obrátená smerom do ulice a vchádza sa na ňu priamo zo schodiskovej galérie. Veľké okná a svetlíky poskytujú dostatok denného svetla, ako si manželia priali a tmavé priestory starého domčeka sú zabudnuté.

Ticketportal.sk