StoryEditor

Vysnívaná rekonštrukcia bytu trvá už päť rokov. Nápadité stierky mu pristanú

07.06.2016, 00:00
Autor:
řezřez

Rekonštruovať byt a zároveň v ňom bývať, to nie je žiadna sranda. Ťažko sa potom pustíte do kompletnej prestavby a jednotlivé miestnosti sa musia prerábať postupne, čo býva dosť náročné, píše idnes.cz.

Panelový byt 3 + 1, ktorý si mladý pár kúpil, mal hneď niekoľko bonusov, od blízkeho lesoparku až po nebývalo veľký úložný priestor. Predchádzajúcemu majiteľovi sa totiž podarilo odkúpiť časť chodby domu, takže problém s ukladaním vecí úplne odpadol. Lenže zostalo umakartové jadro (hoci vylepšené tapetou), kuchyňa bola dlhá a úzka (6 × 2 m), proste stiesnená. A tak sa mladá dvojica pustila do rekonštrukcie, ktorá na panelákové pomery začala skôr netradične. Miesto kúpeľne a WC sa začínalo obývacou izbou a kuchyňou.

"Zvážili sme všetky možnosti a dohodli sa, že práve tu urobíme jedinú podstatnú stavebnú úpravu, a to vybúranie priečky medzi kuchyňou a obývačkou," vysvetľuje Radek. "Po skúsenostiach s odstraňovaním tapiet, ktorými predchádzajúci majiteľ rozhodne nešetril, sme sa tiež rozhodli, že nám niečo také, ako sa hovorí, nesmie cez prah." Voľba tak bola jasná: klasickú maľovku doplnili atraktívne a odolné stierky, ktoré možno ľahko udržiavať a prípadné poškodenie ľahko opraviť či doplniť.

Priečka preč
Odstránením priečky s hrúbkou 50 mm z liateho betónu sa podarilo spojiť kuchyňu a obývaciu izbu do jedného vzdušného priestoru, kde dvojica trávi väčšinu času. U známeho stolára si pár nechal vyrobiť kuchynskú linku na mieru, ale aj presklené dvere, aby sa denné svetlo dostalo aj do predsiene. Na steny v kuchynskej časti prišla betónová stierka, avšak starostlivo zalakovaná, aby jej údržba bola čo najjednoduchšia. Na upratovanie stačí vlhká handrička. Náročnú záležitosť naopak predstavovalo zasekanie novej elektroinštalácie do betónovej nosnej steny za kuchynskou linkou. To už by si Radek zopakovať nechcel.

"Urobili sme len jedno nie veľmi šťastné rozhodnutie, a to sa týka podlahy. V kuchyni bola dlažba, tú sme vymenili za kvalitnejšiu. Do jedálenskej a obývacej časti sme použili stierku Pandomo. Tá totiž nie je do kuchyne, kde môže dôjsť k znečisteniu mastnotou, úplne ideálna. Lenže dnes sa nám už dva typy podlahovej krytiny v jednom priestore nepáčia," prezrádza Radek.

Teraz už by s manželkou volili iba jeden typ odolnej stierky. Lenže pred piatimi rokmi, keď s rekonštrukciou začínali, bola ponuka výrazne menšia. Celoplošný koberec alebo drevenú podlahu dvojica nechcela z praktických dôvodov. Ich dvaja chlpatí miláčikovia by ich svojimi pazúrikmi čoskoro poznamenali. Dominantu obývacieho priestoru predstavuje stierka Granit s efektným odtieňom olova. "Aplikácia troch vrstiev stierky a čiernej lazúry trvala niekoľko dní, aby sa dodržal správny postup. Je to veľmi prácna záležitosť, ak sa má urobiť naozaj precízne, ale sme radi, že sme sa pre ňu rozhodli," hovorí Radek.

Jaroslav Kvíz
Patentované technológie
Rovnako ako dvojica nemusí tapety, nemá v obľube ani obklady, tiež kvôli zlým skúsenostiam z predchádzajúcich bytov. Preto aj v kúpeľni a na WC dostal prednosť betonepox, patentovaná technológia vhodná aj do vlhkých priestorov. Tvrdú epoxidovú stierku použili majitelia dokonca aj na nábytok, kúpeľňová skrinka má hornú plochu aj boky upravené týmto materiálom.

Do kúpeľne vyrobil stolár nábytok na mieru, murári potom pripravili bočnice z Ytongu, horná doska je z MDF. Vzniklo praktické bezšpárové prevedenie, ktorému voda vôbec nevadí. "Bohužiaľ kúpeľňu nešlo zväčšiť, navyše jej premena nasledovala až štyri roky po kuchyni a obývačke. Preto bolo dôležité, aby ju opticky zväčšili použité farby a zhodná podlaha s predsieňou," vysvetľuje majiteľ.

Zatiaľ majitelia zvládli premeniť aj spálňu, zvyšné izby zatiaľ okupujú štvornohí miláčikovia. Vyriešiť ešte treba časť predsiene a možno aj podlahu v hlavnom obytnom priestore. "Chcelo by to odstrániť dlažbu, všetko prebrúsiť a porovnať. A potom použiť odolnú stierku...," zvažuje nahlas Radek.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:08