StoryEditor

Manželom učarovali hory. Postavili si v nich impozantnú drevenicu

06.06.2016, 00:00

Hory si za miesto svojho pobytu vybrali manželia cielene, chceli tu tráviť prázdniny, dovolenky a ďalšie chvíle odpočinku. Velké Karlovice objavili pri zimnom lyžovaní a potom sa naskytla možnosť kúpiť pozemok. Pre stavbu drevenice hľadali inšpiráciu aj v beskydskej krajine, píše Dana D. Daňková z idnes.cz.

Majiteľ je podnikateľ a medzi jeho aktivity patrí aj stavebná činnosť, k stavbe zrubového domu teda pristupoval prakticky a s rozmyslom. "Spočiatku sme uvažovali o kanadskom zrube, ale naše predstavy boli trochu iné. V dreveniciach tu ľudia žili celý život, a tak sme dospeli k presvedčeniu, že práve tento typ domu bude najlepší," vysvetľuje.

Mali pozemok a vedeli, ktorý typ domu budú stavať, na rad prišla otázka stavebného materiálu. "Viem, že sa väčšina dreveníc stavia zo smrekového dreva, ale premýšľal som o tom, že by sme dom postavili z hranolov zo smrekovca opadavého. Avšak zohnať ho v týchto priemeroch a dĺžkach je obrovský problém. Nakoniec ma osvietila myšlienka, že by sme mohli použiť lepené hranoly v kombinácii smrek - smrekovec. Poznal som firmu, ktorá bola schopná také hranoly vyrobiť, kedysi som pracoval na šachte a spomenul som si, že sa lepené hranoly v baniach používajú," hovorí majiteľ.

Netradičný materiál
Lepené hranoly majú lepšie vlastnosti ako bežné trámy. Sú vyrobené z vysušeného dreva, tvarové zmeny v hotovej stavbe sú teda oveľa menšie, drevo príliš nepracuje. "Každé drevo funguje inak, v kombinácii týchto dvoch drevín je navyše akási pridaná hodnota a aj z hľadiska tepelnoizolačných vlastností fungujú lepšie. Smrek je suchší, v dreve je viac vzduchových medzier, smrekovec je naopak plný smoly a teda odolnejší a časom sa z neho stáva pôsobením poveternostných vplyvov tvrdé drevo."

Stena je hrubá 30 cm a vďaka tepelnoizolačným vlastnostiam dreva sa dom rýchlo vyhreje. Zdrojom energie je tepelné čerpadlo. Ak sú naozaj tuhé mrazy a tepelné čerpadlo nestačí, je v zálohe elektrický kotol na prikurovanie.

Steny na poschodí sú zo sendvičových priečok z oboch strán obložených smrekovcovým drevom, podhľady sú pokryté sadrokartónom. "Na strechu sme chceli dať bridlicu, ale miestna CHKO nám to zakázala. Tak tam máme Bramac," krúti hlavou majiteľ.

Martin Zeman

Kachle sú základ
Ústredná miestnosť na prízemí je otvorený obytný priestor s kuchynským kútom, jedálenským stolom, obývacou izbou a krbovými kachľami. "Krbové kachle sú jednou z najlepších vecí, ktorá sa nám podarila. Dávajú dostatok tepla, drevo v nich horí veľmi dlho, v zime nimi vykúrime celý priestor na prízemí. Možno by vykúrili aj horné podlažie, ale to by medzi izbami museli byť v strope vytvorené otvory. To sme zamietli, pretože chceme mať spálne zvukovo oddelené. "

Na poschodí sú štyri spálne a veľká kúpeľňa s toaletou. "S kúpeľňou v podkroví som mal trochu problém. Pretože je dom drevený, mal som strach, že obkladačky a iné podobné materiály budú praskať, takže som sa nakoniec rozhodol pre obloženie tropickým tvrdý drevom - teakom. Obklad vykonával kamarát, ktorý sa tým zaoberá, a som naozaj veľmi spokojný. Drevo je krásne, vlhkosť mu nevadí, naopak, nepraská, nepracuje. Dom máme osem rokov a vlani sme kúpeľňu natierali teakovým olejom, ale to je štandard, drevo sa jednoducho udržiavať musí."

Martin Zeman

Priateľská pomoc
Drevenica vznikala s prispením kamarátov a známych. "Bola tu taká družba, našiel som veľa ľudí, ktorí sa zaoberajú nejakým remeslom a pomohli mi alebo poradili, ako čo urobiť, bolo to skvelé. Napríklad spomínané obloženie kúpeľne alebo kované doplnky. Máme ich tu celkom veľa, manželka sa do nich zamilovala, má pre ne cit. Vyrábal ich kamarát, ktorého poznám už dlho, pracoval ako kováč na koksovni v Ostrave a teraz v dôchodku robí ešte tieto drobnosti. Bukové dvere robil ďalší kamarát, pretože sa tým živí," vypočítava majiteľ. Do miestnosti na prízemí kamarát navrhol väčšie dvere, ktoré sa sem lepšie hodia.

"Sám by som zmenil jedinú vec. Do vstupnej predsiene by bolo vhodné podlahové kúrenie. Keď v zime prídete v topánkach od snehu, vytvárajú sa mláčky a musí sa stále upratovať. Inak som spokojný," uzatvára pán domáci.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 08:25:33 - Feat.: - Title: Na hory sa vracajú zimné podmienky, nižšie budú rizikom nočné teploty 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 01:28