StoryEditor

Perleť, svetlo a brestové drevo. Panelákovú kuchyňu zmenili na nepoznanie

03.06.2016, 13:30
Autor:
řezřez

V deň dvadsiatych narodenín mu zomrela mama, otec o pár týždňov neskôr. Vysokoškolák Bohdan tak nečakane zdedil byt 3 + 1 v pražskom paneláku. Na veľké úpravy ale nemal peniaze. Napokon mu pomohla priateľka a interiéroví architekti, píše idnes.cz.

Život nerozdal Bohdanovi práve veselé karty. Od svojich pätnástich sa prizeral, ako mu mama bojuje s rakovinou, ktorej po piatich rokoch napokon podľahla. Rodičia sa rozviedli, keď mal štyri roky. Napriek tomu ho smrť otca, ktorý tiež zomrel na rakovinu, a to len pár týždňov po mame, ťažko zasiahla.

Našťastie sa práve v tom čase zblížil s Terezou, ktorá študuje na rovnakej vysokej škole a rovnako ako on si na štúdiá zarába brigádami. Bývať majú kde, ale interiér starého panelákového bytu by už potreboval poriadnu zmenu, hlavne kuchyňa a obývacia izba. Za dva roky spoločného bývania zvládli študenti opravu bytového jadra a spálne, a to najmä s pomocou Terezinho otca.

Mínus jedna izba
Ale čo napríklad s kuchyňou? Pomohli architekti Kamila Douděrová a František Kobližka. Časť bytu sa rozhodli premeniť časť tak, aby maximálne vyhovoval potrebám mladému páru. Tereza s Bohdanom si priali spojiť kuchyňu s obývacou izbou, čo bolo logické riešenie. A to najmä z dôvodu veľkosti a tvaru kuchyne. Mala rozmery 2 x 6 metrov, teda vyzerala ako tenký, dlhý rezanec, na konci ktorého presvitalo svetlo z malého okna.

Počas búrania však remeselníci narazili na malý problém, a to šachtu slúžiacu na odvetranie špajze. Keďže prechádza všetkými poschodiami, nemožno ju odrezať. Po obložení sadrokartónom napokon dizajnéri šachtu využili ako súčasť ostrovčekového riešenia. Po strhnutí starého PVC nechali autori premeny porovnať podlahu a položili na ňu vinyl v dielcoch. Mladá dvojica si takéto riešenie priala aj preto, že chová fretky. A koberec by pre ne rozhodne nebol vhodný.

Namiesto tradičnej bielej kuchyne zvolili dizajnéri prevedenie v oranžovej a perleťovej. Všetko doplnili atraktívnymi spotrebičmi v čiernej farbe, vrátane samostatne stojacej veľkej chladničky s atypickou šírkou 72 centimetrov.

Inšpirácia na podlahe
"Celkový návrh vychádzal zo vzoru na podlahe. Drevená kresba brestu je veľmi zaujímavá a výrazná. Krivky v nej sme využili v grafike na grafoskle vo dverách, na barovom pulte a tiež na potlačenom napínanom plátne na strope," popisujú dizajnéri.    Kamila Douděrová a František Kobližka použili aj prvky v štýle glamour. Ten sa odráža na tapetách sa zámockým vzorom aj na dvierkach vo farbe perlete.

Treťou pýchou premeny boli knihy. "Chceli sme vtipne zakomponovať veľké množstvo kníh, zvolili sme netradičné police tiahnuce sa pod stropom po dvoch stenách. Nezdá sa to, ale takto umiestnené knižnice pojmú rovnaké množstvo kníh ako veľká vstavaná knižnica," prezrádzajú dizajnéri. Mladý pár bol s premenou spokojný, padli aj slzy radosti. Nebolo ich málo, nechýbala totiž ani spomienka na mamu.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:18