Zo starej budovy vznikla kaviareň.MAFRA/Dan Materna
StoryEditor

Storočnú budovu premenili na unikátnu kaviareň s barom z obrieho stromu

19.05.2016, 00:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Lukáš s Jakubom sa práce neboja. Rozpadajúca sa budova, ktorá stojí od roku 1882 vo vnútrobloku činžiakov v pražskej časti Smíchov, bola presne to, čo hľadali. Opustený objekt si na jar roku 2015 od mestskej časti prenajali a vrhli sa na rekonštrukciu. Za rok otvorili kaviareň s galériou a premietacou sálou, píše iDnes.cz.

Budova mala tie najlepšie časy dávno za sebou. Bolo nutné pozvať statikov, opraviť strechu, priestor novo napojiť na všetku infraštruktúru, vyviezť hromady pilín a všetky priestory vypratať a opraviť, vrátane drevených podláh. S vlhkosťou našťastie bojovať nemuseli.


Rekonštrukcia celého priestoru prebiehala veľmi citlivo. Všetko, čo bolo možné opraviť a zachovať, zostalo na svojom mieste, vrátane pôvodných okien a dverí. Tie dostali nové nátery a zasklenia. Výnimkou je len veľké delené okno. Na jeho mieste boli pôvodne drevené brány. Práce prebiehali od jesene minulého roka a doteraz neskončili. Na Jakuba Zajíca, Lukáša Žďárského a ich pomocníkov teraz čaká dvor, ktorý potrebuje pripraviť na letné posedenie pod dvoma obrími gaštanmi.

Výraznou dominantou vstupného priestoru je 1,5 tony vážiaci bar z kmeňa statného topoľa, ktorý ležal pri rieke Střely v Plasích v Plzeňsku. Lukášovi s Jakubom pomohol ich nápad zrealizovať stolár a kamarát Jiří Korec, ktorý spadnutý strom našiel. Vzhľad interiéru je kompletne z hlavy oboch mladých nadšencov. Všetko navrhujú bez dizajnérov a architektov. Odhalené tehlové steny zdobia graffiti od umeleckej skupiny Artwise a výstava obrazov maliarky Daniely Kožmínovej.

Ďalšia výstava v Kavárne co hledá jméno je umiestnená v galérii na prízemí. Ako prvá tu vystavuje svoje krajinárske zábery fotografka Markéta Korcová.

V poschodí je teraz multifunkčný priestor s desiatkami miest na sedenie, premietacím plátnom a sociálnym zariadením. Vo vedľajšej miestnosti budú k dispozícii ateliéry a zdieľaný pracovný priestor. Bývalá truhláreň, ktorá ukončila svoju prevádzku pred šiestimi rokmi, sa počas 134 rokov niekoľkokrát prestavovala, pribudlo poschodie a bočná prístavba. Dnes je z nej centrálna miestnosť kaviarne, ktorej cez štyri metre vysoký strop otvorený do štítu čiastočne zakrývajú sivo natreté sádrokartóny.

Priestory počas chladnejších dní zatiaľ vykurujú industriálne krbové kachle. Časom sa k nim pridá aj zrepasované pôvodné dvojradové priemyselné kúrenie z rebrových trubiek, ktoré je potrebné napojiť na plynovú kotolňu. Najväčší problém bol s odpadmi. Bolo nutné ich novo položiť a napojiť. Pôvodné kanalizačné rúry sú totiž upchaté, zanesené a zatiaľ sa ich nepodarilo obnoviť.

Lukáš s Jakubom sa snažia, aby tiež spolužitie so susedmi bolo príjemné. Obyvatelia z okolia sledujú všetko zatiaľ z diaľky. Roky mali pokoj, v novej dielni sa nič nedialo, bola dobre zabezpečená, nevyužívali ju ani bezdomovci. Terajší ruch miestnym ale nevadí, naopak niekoľkokrát pomohli so zapožičaním náradia.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:43