Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
14.05.2016, 00:00

Steny museli ísť preč. A z bytu sa zrazu stala oáza svetla a slobody

Steny museli ísť preč. A z bytu sa zrazu stala oáza svetla a slobody
Zdroj: Štúdio Narch

Odstránenie vnútorných stien v barcelonskom byte z neho vykúzlilo príjemný jednotný priestor. Namiesto stien už oddeľujú pôvodné izby len rôznorodé vzorované dlažby, inšpiruje dezeen.com.

Historický byt sa nachádza v barcelonskej štvrti Eixample, kde sa to štýlovými, progresívne a odvážne zariadenými apartmánmi len tak hemží. Jednou z najväčších predností apartmánu sú jeho vzácne pôvodné podlahy. Viac než synonymom dlážky sú ukážkou toho najlepšieho z úžitkového umenia. Sú bohato dekorované a majú históriu aj tradíciu. Vypálené boli na začiatku 20. storočia. Jedná sa o tradičné barcelonské dlaždice, ktoré sú vo svete unikátom. Vyrábali sa naliatím rozlične zafarbených druhov keramickej hmoty do jednej formy a jej následným stlačením do preferovaného modelu.

 
Apartmán má rozlohu 65 metrov štvorcových. Majitelia požiadali miestne dizajnérske štúdio Narch, aby ho pretransformovalo v priestor dostatočne veľký na usporadúvanie rodinných stretnutí, ubytovávanie priateľov, organizovanie drobných spoločenských udalostí a pohodlný život v atmosfére slobody. Architekti sa rozhodli splniť požiadavku majiteľov odstránením väčšiny vnútorných stien a usporiadaním bytu v štýle open space či open plan (oba výrazy znamenajú jednotný otvorený priestor).

Čaro (ne)chceného
Zbúranie deliacich priečok prinieslo okrem očakávaného presvetlenia a prevzdušnenia bytu aj ďalší bonus – podlahu ako umelecké dielo. Rôzne zdobené dlažby, v každej pôvodnej izbe iné, teraz ležia vedľa seba v jedinečnej eklektickej mozaike. Vzorovaná podlaha slúži ako pripomienka originálnej dispozície bytu a vzdáva poctu kultúrnemu a estetickému dedičstvu barcelonskej architektúry. Aby unikátne dlážky čo najväčšmi vynikli, architekti zo štúdia Narch umiestnili všetky elektrické spotrebiče a úložné priestory po okrajoch miestností, doslova ich poprilepovali pozdĺž stien.

Po rekonštrukcii má byt jeden multifunkčný obývací priestor, jednu kúpeľňu a dve spálne po bokoch pôdorysu. Vchodové dvere vás vovedú priamo do otvoreného centrálneho priestoru. Pribudla tak vzácna nová obytná plocha, ktoré predtým slúžila ako vstupná hala. Súčasťou centrálnej veľkej izby je kuchynský kút, jedálenský kút a spoločenská časť. Z miestnosti vedú francúzske dvere na niekoľko balkónov. Odsunutím ďalších dverí, tých, čo oddeľujú spálne od centrálnej izby, z pôvodne päťizbového bytu vznikne jedna priestranná a luxusná..garsónka.

Spolu aj oddelene
Obe spálne od otvorenej miestnosti oddeľujú posuvné dvere z vrstveného bieleho skla. Vyrobené sú z nepriehľadných sklených polotovarov. Na jednej strane umožňujú filtráciu svetla, na druhej vytvárajú súkromie. Byt vďaka nim dostáva atmosféru ľahkosti a sviežosti. „Chceli sme, aby v apartmáne vznikol pokojný a pohodlný priestor, naplnený svetlom ako keď na jar svieti slnko a osviežovaný vánkom z vonku, ako keď ste pri mori a jemne pofukuje,“ vysvetľuje šťastný majiteľ vydarenej rekonštrukcie.