Archív rekonštrukcie
StoryEditor

Z ošumelého bytu inšpiratívne bývanie. Neuveriteľná premena za pár tisícok

11.05.2016, 00:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Mladý muž si prenajal zanedbaný byt 2 + 1. S nadšením sa vrhol do jeho kompletnej premeny a zrekonštruoval ho doslova od podlahy po strop. Vďaka výborným nápadom vykúzlil z bytu svieže moderné bývanie. Všetky zmeny ho stáli necelých sedemtisíc eur, píše idnes.cz.

„Byt vo funkcionalistickom dome som si prenajal na inzerát. Má deväťdesiat metrov štvorcových, aby za mnou mohli známi prísť na návštevu. Pohodlne v ňom prespíme aj štyria,“ začína svoje rozprávanie Martin. Byt je veľkoryso vybavený a má skvelé dispozície. „Mám tu rôzne miestnôstky a zákutia, ktoré poskytujú veľa priestoru pre vstavané skrine, komory, špajze a skrinky na obuv,“ opisuje Martin.


Pomôž si človeče sám

„Byt nebol v najlepšom stave. Vyzeral presne tak ako väčšina bytov, ktorých majitelia predpokladajú, že sa o ne vôbec nemusia starať a že všetko, čo s nimi treba spraviť, je raz za desať rokov kúpiť lacnú štandardizovanú kuchyňu,“ dopĺňa.  
Majiteľovi preto navrhol, že byt prerobí. Najskôr prebehla neúspešná diskusia o preplácaní práce. Tá viedla k rozhodnutiu, že Martin v byte na vlastné náklady upraví len to najdôležitejšie. Všetko preto malo byť čo najlacnejšie, no zároveň muselo mať štýl. Keď neskôr došlo aj na úpravu kúpeľne a obytných častí, majiteľ rozpočet odsúhlasil.

„Návrhy som mal v hlave. Nič som si nekreslil a všetko som robil v behu. Základnú kostru som mal od začiatku jasnú. Hlavné body boli: lacno a svojpomocne z OSB dosiek a paliet. Osobne mám rád mnoho štýlov. Vlastne ide skôr o vkusné usporiadanie prvkov než o štýl. Keď je všetko pekne zjednotené, páči sa mi prakticky čokoľvek,“ vysvetľuje Martin.

Palety nadovšetko
Byt má po premene obytnú a spoločenskú časť opticky oddelenú jednak povrchmi podláh a jednak farebným tónovaním miestností. Spoločenská časť je tmavšia a „bordel-friendly“, obytná časť je ladená do svetlých farieb. Celý priestor spájajú prvky z OSB dosiek, paliet a brezy. Tú Martin miluje. Skvelé uplatnenie našli v byte najmä palety. Sú lacné a funkčné. Posteľ je napríklad skonštruovaná z paliet z IKEA. Takisto kúpeľňu potreboval Martin niečím zútulniť. "Pre uteráky som preto vybral drevený rebrík a pod umývadlo uložil palety, ktorými som obtiahol aj stenu na WC a pridal niekoľko brezových konárov na toaletný papier,“ vysvetľuje. Palety nájdete aj v Martinovej kuchyni.

Svetlú stenu spálne zdobí mapa mesta. "Maľoval som ju s kamarátkou, šikovnou typografkou. Potreboval som niečím zaplniť voľnú stenu. Pretože ku mne chodí veľa kamarátov zo zahraničia, mapa centra sa mi zdala dobrá voľba,“ prezrádza Martin.

Čierna je dobrá
Najnáročnejšia bola úprava kúpeľne. Tá prešla najväčšou premenou. Pôvodnú vaňu nahradil priestranný sprchový kút. Na podlahe sú keramické kachličky v imitácii čierneho lakovaného dreva a strop je natretý čiernou farbou.

Čierna je aj kuchyňa. Aby vynikli detaily: obnažený skelet domu, priznané potrubie od kúrenia a drevené palety. „Mám rád otvorenú kuchyňu. Veľa varím, všetko neustále používam a páči sa mi, keď je náčinie vidieť. Palety sa k tomu účelu hodia ideálne. Poskytujú veľa úložných riešení,“ vyžíva sa Martin a priznáva, že neznáša priestory zahltené spotrebičmi. „Typickým príkladom je byt 1 + 1 s rozlohou päťdesiatštyri metrov štvorcových, ktorý má v kuchyni štvorplatňovú varnú dosku a umývačku širokú šesťdesiat centimetrov. Človek, čo toto urobí, nemá rozum,“ myslí si Martin.

Jeden rok a sedem tisícok
„Dlho som premýšľal nad stolom. Až mi raz napadlo zavesiť ho na strop. Potom som k stolu už len pridal stoličky, čo na seba nestrhávajú príliš veľa pozornosti, a bolo hotovo. Na stenách je umývateľná tabuľová farba a na podlahe zostali pôvodné parkety. V miestnostiach, kde bola dlažba, je nová cementová stierka.
Premena mi trvala jeden rok, robil som ju s kamarátmi vo voľných chvíľach a vyšla ma na necelých sedemtisíc eur,“ uzatvára Martin.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:21