Jaroslav Kvíz
StoryEditor

Ako si zariadiť nový byt: nebojte sa použiť veci, ktoré máte radi

09.05.2016, 11:00

Nové byty si nekupujú len mladé páry, na menšie interiéry pristupujú aj tí, ktorí napríklad prenechali svoju nehnuteľnosť deťom. To je aj prípad manželov, ktorí si kúpili byt v novostavbe v Prahe.

Byt 2 + kk bol predávaný v stave shell and core, teda bez podlahových krytín, dverí a obkladov v kúpeľni a WC. V začiatkoch uvažovali architekti o miernej zmene dispozície, hlavne z dôvodu praktickejšieho riešenia kúpeľne. "Nakoniec sme ale dispozíciu zachovali a zamerali sa na vybavenie," vysvetľuje Alena Koubová zo štúdia Kouba interiér, ktoré si investori vybrali, aby im nový byt zariadilo takmer na kľúč. Zadanie bolo jasné: jednoduchá údržba, oblé hrany a dôraz na ergonómiu s ohľadom na ďalšie roky.

N
ový stav
Majitelia mali predstavu vzdušného svetlého bytu, v tomto duchu sa vyberalo vybavenie. Na podlahu zvolili architekti po dohovore s majiteľmi celoplošne lepený vinyl v dekore svetlého dreva. "Dlho sme riešili soklové lišty k podlahe, dekory na lištách sa väčšinou mierne líšia. Zvolili sme teda biele MDF lišty, ktoré sú veľmi nenápadné," opisuje Alena Koubová.

Kuchynskú linku si majiteľka priala bielu, avšak s akcentom červenej. Architekti vyskúšali niekoľko variantov vo vizualizáciách, nakoniec je červená naozaj len nenápadným doplnkom. Červený laminát použili na vnútrajšky presklených skriniek a niky nad rúrou. Ostatné pohľadové plochy sú z bieleho lesklého laminátu. "Nami používané technológie umožňujú dosky na výrobu dvierok najprv olepiť kvalitnou hranou a až potom zalisovať laminát. Detail prevedenia hrany je tak nielen odolnejší na mechanické poškodenie, ale aj krajší," opisuje Martin Kouba.




Pracovná doska je v dekore sivého kameňa. Obklad za kuchynskou linkou tvorí sklo, ktoré predstavuje prvok, ktorý prináša čistý detail spojený s praktickosťou. "Majiteľka si priala vystaviť časť svojej zbierky porcelánu a skla, navrhli sme preto dve presklené vitríny," hovorí Alena Koubová, "najmä u klientov v strednom či vyššom veku treba rešpektovať, že majú vzťah k určitým veciam, ktorých sa nebudú chcieť vzdať.

Jedálenský stôl sa stal priamou súčasťou linky, bol vyrobený z rovnakého materiálu ako pracovná doska. Byt budú obývať len dve osoby, takže väčší alebo rozkladací stôl nie je potreba, rodinné oslavy prebehnú u dospelých detí. Výrazný prvok v byte predstavujú dvere z orechovej dyhy. Krásna kresba prírodného materiálu na veľkej ploche vynikne. Rovnaké drevo preto bolo použité aj na komody v obývacej izbe a v chodbe.

B
ezbariérová hygiena
Kúpeľňa bola pojatá veľmi jednoducho. Je tu umiestnený plynový kotol so zásobníkom, ktorý zostal na mieste, ktoré zvolil developer. Vaňu však nahradil bezbariérový sprchovací kút, umývadlo zostalo tiež na pôvodnom mieste. Nad práčku sa zmestili vstavané police z orechovej dyhy. "Obklad sme zvolili v nenápadnom dekore svetlého kameňa. Plochu veľkoformátových obkladov oživuje 3D mozaika. Dlažba na podlahe má rovnaký dekor ako obklady," dopĺňa Alena Koubová.

Úložný priestor v chodbe potom tvorí veľká vstavaná skriňa so zrkadlovými dverami. Celý byt je zariadený striedmo, s ohľadom na želanie majiteľov. Postupne pribudnú ešte záclony a závesy, ale napríklad aj obrazy a kvety, ktoré si majiteľka prevezie z bývalého bývania.

Poznámka: fotografie vznikli ešte pred nasťahovaním majiteľov.


01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 21:00