Sebastian Zachariah a S+PS Architects
StoryEditor

Rodina chcela ísť proti prúdu. Na stenách izieb má desiatky dverí

07.05.2016, 17:30

Veľká indická rodina z Bombaja sa rozhodla ísť proti prúdu. Zhromaždila použité dvere a okná a postavila z nich dom, ktorý vyzerá prekvapivo pekne, moderne a prakticky. Stavbu navrhlo architektonické štúdio S + PS Architects, ktoré sa inšpirovalo chatrčami chudobných štvrtí, píše Marcela Vraná pre idnes.cz.


Dom si nechal postaviť pre seba, svoju rozvetvenú rodinu a personál obchodník a vizionár Naray Bhargava, ktorý oslovil manželskú dvojicu architektov zo štúdia S + PS Architects. Ich stavby medzi tamojšími boháčmi provokujú: na prvý pohľad nevykazujú žiadne známky prudkého luxusu, ale v skutočnosti sú pre mnohých úplne nedosiahnuteľnou métou. V zovretí konvencií si vysoké kasty, zviazané vnútornými predpismi, nemôžu absolútnu slobodu dovoliť a často si ani nevedia predstaviť menej tradičné bývanie, než aké poznajú. Originálne využívanie recyklovaných materiálov a nezvyčajných kombinácií štruktúr je práve niečím, čo do obvyklých formátov nezapadá.

Architekti navrhli dom ako koláž zo zozbieraných starých koloniálnych okeníc a teakových dverí. Vytvorili neopakovateľnú koláž, ktorá domu dala meno aj unikátnu tvár. Bez nostalgie pridali plastové balkóny a moderné materiály a spojili históriu, spomienky, energie jednotlivých miest, odkiaľ staré materiály pochádzali. Farebný plast, sklo, oceľ a hrubý priznaný betón dopĺňajú ďalšie klasické materiály: terakota, teakové drevo, často používané z búračiek a demolačných iných domov - tehly, kamene, drôty. Niektoré zo starých okeníc sú zaslepené, iné plne funkčné a slúžia na vetranie a vstup.

V dome s celkovou plochou 350 metrov štvorcových býva štvorgeneračná desaťčlenná rodina a základný personál, ktorý sa o prevádzku domu, bezpečia, upratovanie a hospodárenie stará. V dome je päť komfortných spální doplnených veľkorysým sociálnym zázemím a šatňami s úložnými priestormi. Do priestorov obývačky najviac vstupuje myšlienka reinkarnácie starých kúskov: stenám dodáva svieždynamiku spojenie starých dverí, ktoré roky slúžili na otváranie inde a tu dostali druhú šancu.

Blok mestskej rodinnej stavby obklopuje zelený vnútorný dvor, do ktorého hľadia súkromné ​​izby rodiny. Na dvore rastú živé bambusy, ale jednu časť fasády tvoria aj atrapy bambusových kmeňov, z ktorých niektoré slúžia aj ako odkvapy na odvod dažďovej vody. Na streche domu, vysoko nad mestom, je klimatizovaný z ocele a skla vyrobený tradičný indický relaxačný altánok v modernom háve, kam si chodí hlava poradenské firmy a veľkej rodiny oddýchnuť po náročnom dni, v stavbe nechýba ani bazén.

Ďalšie recyklované materiály sú takmer v každej miestnosti domu: v hlavnej kúpeľni rodičov zdobia jednu veľkú stenu vzorkovníky indických bunta, štočkov z tvrdého teakového dreva, ktorými sa tlačia na látky krásne pestrofarebné vzory a motívy. Kolážové techniky využívajú aj ďalšie materiály v dome: geometrické farebné šachovnice z keramických obkladov alebo farebné pásky na fasáde aj v interiéri.

Izbám vládne na indické pomery striedmosť a umiernená farebnosť, zbytočnú okázalú pompéznosť klient hneď na začiatku odmietol aj voľbou architektonického štúdia. Dôkazom moderného myslenia majiteľov je aj spôsob, akým si nechali zariadiť malú domácu svätyňu a modlitebňu, ktorej minimalisticky poňatý oltár sa nachádza hneď pri vstupe do domu a je od parkovacieho miesta odtienený fľaškovo zelenou plastovou oblou stenou.

Rodinné sídlo je prestúpené mnohými umeleckými dielami: okrem obrazov, grafík a vzácnych knižných výtlačkov je to napríklad aj ručne spracovaná drôtená klietka moderného výťahu, ktorý spája štyri podlažia domu. Výťah má neobvyklú štruktúru a umelecky stvárňuje postavy a príbehy z hinduistickej mytológie.

01 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 02 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 03 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 04 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 05 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 07:52