Pri krbe boli nutné opatrenia proti prehrievaniu nábytku, vzduchová medzera a vetracie otvory na čele obruby.Tomáš Dittrich
StoryEditor

Z nudného bytu v paneláku vznikol štýlový priestor

05.05.2016, 00:00

Počas rekonštrukcie panelákového bytu zmizla hlavne podlhovastá kuchynka nešikovne oddelená od zvyšku bytu. Majiteľka získala elegantné bývanie s pohodlným obytným priestorom, luxusnou kúpeľňou a množstvom úložných skríň a skriniek, píše portál idnes.cz.
    
Pôvodná dispozícia panelákového bytu majiteľke príliš nevyhovovala, obrátila sa preto na Atelier Spectrum a architektku Luciu Mlýnkovú. Okrem spálne a pracovne, ktoré zostali v pôvodnom pôdoryse, prešiel byt takmer kompletnou premenou.

Vďaka vybúraniu priečok mohla byť kuchyňa spojená s jedálňou a obývacou zónou, zmenené bolo tiež rozloženie predsiene, hygienického zázemia a úložných priestorov. Do veľkej kúpeľne sa teraz zmestí vaňa aj sprcha, pričom toaletu izolovali. Novo vznikla praktická komora, kde je práčka a všetky potrebné prostriedky na upratovanie.

Stavebne bola v byte vykonaná kompletná výmena elektroinštalácie, nové rozvody vody a kanalizácie. Kompletne sa nechali vybúrať pôvodné podlahy, ktoré boli bohužiaľ v rôznych výškových úrovniach, takže sa museli dorovnávať stierkami.



Varenie a posedenie na úrovni
V kuchyni si majiteľka priala predovšetkým dostatok dobre členených úložných priestorov. Vznikol tu aj malý barový pult, pod ktorým sa v rohu schovala vinotéka.

Za pracovnú plochu za drezom nechala architektka inštalovať miesto obkladu dobre udržiavateľný sklenený podsvietený panel. Na kuchyňu plynulo nadväzuje jedálenský priestor s okrúhlym stolom v rovnakom materiálovom prevedení. Nad ním je zavesený sklenený luster.

Obývacia izba je oddelená len opticky, svetlou koženou pohovkou. Na protiľahlú stenu navrhla architektka Mlýnková celistvú nábytkovú stenu s ďalšími potrebnými úložnými priestormi. Sem si majiteľka priala umiestniť liehový krb a akvárium.

Pri krbe sa to neobišlo bez opatrení proti prehrievaniu nábytku, navyše je tu preto vzduchová medzera a vetracie otvory na čele obruby. Pre akvárium bola samozrejme potrebná aj osobitná úprava, silnejšia nosná konštrukcia sa zabudovala do nábytku. V obývacej izbe architektka kvôli prestupu denného svetla do predsiene zvolila variant klasicky otváracích dverí s veľkoplošným presklením.
 
Inteligentne vymyslená predsieň aj kúpeľňa
Zo sivo vytapetovanej predsiene sa vstupuje do všetkých miestností v byte. Dvere na toaletu na prvý pohľad nespoznáte, sú skryté v skrini.

Do predsiene architektka navrhla skrine na upratovacie prostriedky, uteráky a mnoho ďalších predmetov, všetko pôsobí ako jeden veľký blok.

Do predsiene architektka navrhla skrine na upratovacie prostriedky, uteráky a mnoho ďalších predmetov, všetko pôsobí ako jeden veľký blok. Tomáš Dittrich

Ďalej je predsieň vybavená priestrannou šatníkovou skriňou na kabáty a skrinkou na topánky. Zrkadlová skrinka má vo vnútri háčiky na zavesenie kabeliek, v hornej časti ukrýva elektrický rozvádzač.

Dispozíciu v kúpeľni bolo potrebné vymyslieť tak, aby sa sem vošla vaňa aj sprchovací kút, čo bol trochu oriešok. Nakoniec sa zámer podaril, architektka navrhla odsunúť toaletu ďalej od pôvodného jadra a na mieste pôvodného WC vznikol priestor pre sprchovací kút.

Kúpeľňa i toaleta sú obložené svetlou veľkoformátovou dlažbou, v kúpeľni sa uplatňuje skrinka v prevedení z dubovej dyhy, jednotnej pre celý byt.

Na spanie i leňošenie
Spálňa bola poňatá v jednoduchom štýle, pre toto bývanie charakteristickom. Vďaka komfortnému lôžku s množstvom vankúšov však vznikla mäkká nálada dámskeho intímneho budoáru. Múr v záhlaví postele je finálne upravený tapetou Marburg v teplom odtieni krajiny, o nerušený spánok sa starajú aj dlhé okrové zatemňujúce závesy.

Všetok nábytok zhotovil na zákazku stolár, uplatnila sa tu poctivá dubová dyha v kombinácii s bielou farbou. Tomáš Dittrich

Po celej jednej stene sú umiestnené vstavané skrine v bielej farbe, navrhnuté zhodne ako skrine v predsieni, i tu je ukrytý vstup do miestnosti. Po bokoch priechodu sú háčiky na župan a ďalšie nevyhnutnosti. Skrinka oproti posteli je pripravená pre umiestnenie televízie.

Majiteľka je veľkou milovníčkou kníh, preto bolo potrebné navrhnúť veľkú knižnicu, zaberá celú jednu stenu pracovne. V pracovni stojí sen všetkých vášnivých čitateľov, vysoké kreslo s podnožkou. Do budúcnosti je tu plánovaná ešte rozkladacia pohovka pre prespanie návštev.

Decentná voľba materiálov
Majiteľka si predstavovala byt v jednoduchej pokojnej farebnosti, v kombinácii bielej a odtieňa dubu, čo architektka rada do svojho návrhu zapracovala. Podlahy sú v odtieni bieleného dubu.

Na podlahu a obklady v kúpeľni, WC a predsieni bola zvolená veľkoformátová dlažba vo veľmi svetlo béžovom odtieni. Všetok nábytok zhotovil na zákazku stolár, uplatnila sa tu poctivá dubová dyha v kombinácii s bielou farbou.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:10