StoryEditor

5 originálnych rekonštrukcií bytov, ktorými sa oplatí inšpirovať

15.04.2016, 00:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Niekto sa pri obnove bytu spolieha na profesionálov, iný verí vo vlastné schopnosti. Obe skupiny si však musia veľmi dobre ujasniť, v akom priestore túžia prežiť svoj život. Vybrali sme pre vás päť rozdielnych typov rekonštrukcií, ktorými sa oplatí inšpirovať. Spoločné majú len jedno: všetky sa vydarili.

REKONŠTRUKCIA Č. 1: Drevený byt
Majitelia tohto bytu s rozlohou takmer 80 metrov štvorcových mali pri rekonštrukcii tri požiadavky: Po prvé chceli kuchyňu prepojenú s obývacou izbou. Po druhé túžili po spálni so šatňou. Najväčší zásah však vyžadovalo tretie želanie, aby sa do kúpeľne vošiel ako sprchovací kút, tak vaňa. Všetky tri sa podarili. Zaujímavou pridanou hodnotou je tiež drevený obklad bytu, ktorý ani náhodou nepripomína chatársku estetiku z 80. rokov. V byte je však prítomný ešte jeden kvázi retro prvok: lavica pri jedálenskom stole. Jej hlavnou výhodou je, že šetrí priestor. Navyše má lavica odklápacie sedáky, celá spodná časť tak slúži ako úložná, čo predstavuje ďalšie efektívne využitie priestoru.



REKONŠTRUKCIA Č. 2: Byt s čiernymi stenami
Na rekonštrukciu tohto bytu mala Katarína dva mesiace, čo by sa nezdalo také nereálne, keby byt po predchádzajúcom majiteľovi nevyzeral tak, ako vyzeral. Na jeho prvú prehliadku musela ísť dokonca s baterkou, pretože v byte bola odpojená elektrina. O pomoc s rekonštrukciou bytu chcela požiadať architektku, tú však z finančných dôvodov musela odmietnuť. A tak sa do rekonštrukcie s priateľom pustili vlastnými silami. „Takmer na prvé rande sme išli makať do bytu,“ hovorí mamička štvormesačnej dcérky. Pre nedostatok času a peňazí sa musela rozhodnúť len pre malé zmeny. Avšak s veľkým efektom. Aj vďaka čiernym stenám.



REKONŠTRUKCIA Č. 3: Garsónka, do ktorej sa malo zmestiť všetko
Presvetliť, oživiť a prevzdušniť. Také zadanie dostali dizajnéri od mladej zaneprázdnenej ženy, ktorá sa na nich obrátila so žiadosťou o obnovu garsónky. Byt si vyžiadal viacero neštandardných zásahov, no napokon sa do neho podarilo dostať všetko, čo by malo kvalitné bývanie obsahovať.



REKONŠTRUKCIA Č. 4: Premena bytu na horskú chatu

„Hovorili sme si: kde je nám dobre? Zhodli sme sa, že milujeme hory, atmosféru horských chát s množstvom dreva a prírodných materiálov. A pretože sme na okraji mesta a pri lese, prečo taký štýl nepoužiť aj doma?“ Takéto úvahy stáli na začiatku obnovy bytu, ktorý sa svojou estetikou líši od obvyklých rekonštrukcií bytov.

REKONŠTRUKCIA Č. 5: Byt s oválnymi stenami
Nespoznáte, že ide o panelák. Parkety, veľa kníh, oblé steny a kruhové priehľady v nich. Veľa atypických, ale nie bezúčelných prvkov. Aj tak môže vyzerať bývanie v bežnom panelovom dome. Keď narazíte na odvážneho architekta, ako táto rodina vlastniaca byt s rozlohou 72 metrov štvorcových.



01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:30