Lanková sieť opticky oddeľuje pracovnú časť od obývacej. Snímka: archív Kateřiny Horskej
StoryEditor

K starému domu pristúpili s rešpektom. No vytvorili v ňom moderné bývanie

31.03.2016, 00:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Ctiť to, čo vytvorili iní, nebýva vždy jednoduché. Napriek tomu sa manželia s dvoma deťmi rozhodli, že domu z roku 1965, ktorý kúpili nedávno na okraji mesta, ponechajú pri rekonštrukcii jeho pôvodný vzhľad. Avšak len do ulice.

Rekonštrukciu, o ktorej píše portál idnes.cz, dostali na starosť architekti Vojtěch Hybler a David Dvořák zo štúdia Archport. Na želanie investorov mali domu, ktorému kvôli jeho vzhľadu a umiestneniu začala rodina hovoriť „hájovňa“, zachovať približne rovnakú podobu. Avšak len do ulice, smerom do záhrady už mali voľnú ruku.

Jedným z dôvodov bolo aj to, že ide o dom v starej zástavbe, kde má aj samotná ulica špecifický vzhľad: domy stoja len po jednej strane, na druhej už je les.


Pôvodnú úžitkovú plochu 159 m2 s trojizbovou dispozíciou architekti upravili na štvorizbovú s plochou 203 m2. Toto zväčšenie sa podarilo vďaka prístavbe s výhľadom a priamym výstupom do záhrady.



Návrh a kompletné zariadenie interiéru zverili majitelia štúdiu X, dizajnérke Kateřine Horskej.

Najdôležitejšou úlohou pre dizajnérku bolo zariadiť priestor na prízemí s veľkosťou 60 m2, do ktorého sa musela vojsť kuchyňa, jedálenský kút, obývacia izba a tiež pracovňa rodičov.

Dve tretiny tohto priestoru so šesť metrov širokým oknom smerujúcim na juh do záhrady sú na úrovni terénu, teda presne o 80 cm nižšie než zostávajúca časť prvého nadzemného podlažia.

Rozdiel vyrovnávajú tri schody, ktoré zároveň slúžia na sedenie, keď sa zíde viac priateľov. V druhej časti miestnosti je kuchynská linka a jedálenský kút, ktorému dominujú svietidlá Shadow od Lucie Koldovej, spoločne s dnes už ikonickými stoličkami od manželov Eamesovcov.

Na osvetlenie kládla dizajnérka veľký dôraz, a to v celom dome. Vybrala svietidlá Puri, ktoré v rôznych veľkostiach, zabudované všade v sadrokartónových podhľadoch, svojím jednoduchým dizajnom prirodzene splývajú s interiérom.

Kuchynská linka

Ako hlavný materiál sa v miestnostiach objavuje bielený dub. Bol použitý nielen na podlahy, ale aj na výrobu všetkého nábytku na mieru: knižníc (tu v kombinácii s čiernymi kovovými stojkami), ale aj kuchynskej linky, v kombinácii s čiernym a medovým sklom.

Ako farebný akcent Kateřina Horská použila petrolejovú farbu v podobe zrepasovaného rúrkového kresielka, kúpeného v bazáre. Schodisko do druhého nadzemného podlažia osvetľuje kruhové okno. Do horného poschodia sa podarilo umiestniť kúpeľňu detí a ich dve spálne.

Tie sú v základe vybavené nábytkom a svetlami z IKEA s doplnkami, obrazmi a textami vytvorenými na želanie ich obyvateľov. Príjemnú atmosféru študentských izieb dotvárajú francúzske a strešné okná s výhľadom do korún stromov.

Majitelia sú spokojní, že zostal zachovaný pôvodný vzhľad domu, zatiaľ čo v interiéri sa podarilo vytvoriť moderný a vzdušný priestor.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:04