Marie Kondo vyučuje upratovanie a poskytuje konzultácie. Učí ľudí, ako si majú zorganizovať domácnosť a ako si upratať. Snímka: usmagazine.com
StoryEditor

Revolúcia v upratovaní preniká aj k nám. Zbavte sa všetkého, čo vám nerobí radosť

30.03.2016, 00:00

Japonská revolúcia v upratovaní sľubuje nielen upratanú domácnosť, ale aj šťastnejší život. Upratovacia mánia, o ktorej píše pre portál idnes.cz Monika Trojanová, už z Japonska dorazila do Ameriky, Európy aj do našich končín.

Japonská expertka Marie Kondo učí ľudí upratať a zorganizovať domácnosť raz a navždy. Ukazuje tak, že za nikdy nekončiace upratovanie nemôžu deti alebo manžel. Na vine je vždy prebytok vecí. A tak vyhadzuje a vyhadzuje.

V reakciách jej klientov zaznieva, že poriadne upratovanie im odštartovalo veľkú životnú zmenu. Po upratovacej konzultácii si lepšie rozumejú s partnerom, žijú spokojnejšie a niektorí zhodili prebytočné kilogramy.

Všetko na jeden záťah
Marie búra mýtus o tom, že budete do konca života len upratovať. Naopak sľubuje iba jednu veľkú raziu.
„Upracte niečo málo každý deň a budete upratovať naveky,“ píše vo svojej knihe. „To, že upratujete zakaždým len trochu, je práve tým dôvodom, prečo máte pocit, že s upratovaním nemôžete byť nikdy hotoví. Ak upracete naraz, môžete tým zásadne zmeniť nastavenie svojej mysle.“

Postupné upratovania sa prejavia len dočasne a iba v konkrétnom priestore, ale toto sa neodrazí na mentálnej úrovni. Veľké upratovanie preto upratovací guru odporúča ako odrazový mostík k zmenám. Bez toho, aby ste si uvedomili jasný predel, len samotná zmena prostredia okolo seba vnesie nový impulz a usporiada životné priority. Len je na začiatku potrebné počítať s tým, že sa veľké upratovanie možno natiahne na niekoľko dní.

Marie Kondo učí svojich klientov, ako zorganizovať domácnosť a upratať raz a navždy. Snímka

Rozdeľte podľa kategórií, nie podľa lokácie
Podľa Márie Kondovo nemá zmysel upratovať miestnosť po miestnosti, ako sme na to zvyknutí. Tým totiž vyriešime len daný priestor a pocitovo s upratovaním nikdy neskončíme.

Pusťte sa preto do vecí podľa ich druhu, nie podľa toho, kde sa nachádzajú. Začnete najprv s oblečením. Mnohí z nás ho máme prebytok a navyše k nemu ani nemávame výrazný citový vzťah, takže sa bude vyhadzovať najjednoduchšie. Potom prídu na rad knihy, dokumenty, ostatné veci a až úplne na koniec spomienkové predmety.

Všetky veci jedného druhu prineste z celého bytu a dajte ich na jedno miesto. Na prvý pohľad ste síce urobili väčší neporiadok, ale len dočasne. Vďaka tomuto kroku a vzniknutej hromade si uvedomíte, koľko vecí naozaj vlastníte a že vyhodením niekoľkých z nich o nič neprídete.

Zásadná otázka: čo vám prináša radosť?
Robia vás dané veci šťastnou? Inšpirujú vás? Rada sa nimi obklopujete? Ako sa cítite, keď sa ich dotknete? Takéto otázky by sme si mali klásť pri upratovaní.

Cítite sa pri pohľade na nejakú vec v byte vyčerpaní, smutní alebo nespokojní? Tak sa jej zbavte. Marie zdôrazňuje, ako je dôležitá vnímavosť k svojmu telu, jeho intuitívnym reakciám pred tým, než sa zapoja racionálne argumenty. Trebárs ak je vám soška porcelánového slona odporná, ale vašu tetu stála veľa peňazí. Je škoda ju vyhodiť, hovoríte si asi. Lenže pri každom pohľade na ňu vás vlastne irituje. V priebehu celého upratovania si naviac máte možnosť skvele utriediť myšlienky a pocity. Naozaj robíte, čo vás baví a žijete spokojne?

Vyhadzujte vo veľkom
Čím menej nepotrebných vecí máte, tým sa vám bude žiť ľahšie. Preto je Marie Kondo nekompromisná a u klientov s úsmevom vyhadzuje až 200 vriec zbytočností. Opiera sa teda o minimalizmus, životný prístup, kedy vlastníte málo vecí a trávite čas len niekoľko málo aktivitami, ktoré vám robia radosť.

K vyradeným veciam však pristupuje s pokorou a vďačnosťou. Poďakuje veciam, že slúžili, a rozlúči sa s nimi. Ak máte pocit, že sú hodnotné a niekomu by ešte urobili radosť, nemusia samozrejme hneď putovať do koša. Veci pre domácnosť, záhradu, hračky a oblečenie ponúknite na internetovom bazáre, susedkám alebo napríklad venujte na charitu. Vyradené knihy zaneste do miestnej knižnice, možno si tam nájdu nových čitateľov. Alebo rovno usporiadajte vo svojej štvrti alebo na dedine výpredaj.

Ukladajte vertikálne
Systém KonMari nespočíva len v tom, že si byt vyprázdnite od nepotrebného haraburdia, ale aj v správnom systéme ich ukladania. Veci, ktoré si ponecháte, skladujte pohromade. Uskladnenie vecí rôzne po byte rozptyľuje pozornosť a strácate prehľad o tom, koľko ich vlastníte.

Marie Kondo učí svojich klientov, ako zorganizovať domácnosť a upratať raz a navždy. Snímka

Mimoriadnu pozornosť venujte tomu, ako svoje veci ukladáte. Marie dokonca organizuje na túto tému prednášky a ukazuje, ako na skladanie ponožiek a ďalších kusov oblečenia. Tričká napríklad neskladá na seba do stĺpikov, ale vedľa seba. Keď otvoríte komodu, hneď uvidíte jednotlivé kúsky, stačí len vytiahnuť a nemusíte sa báť, že sa celý komín zrúti. Vertikálne skladovanie je podľa Marie Kondo úplne zásadný trik, ktorý nám lepšie umožní kontrolovať množstvo nahromadených vecí.

Medzi ďalšie fígle metódy KonMari patrí vertikálne skladanie ponožiek, pančúch i ďalšieho spodného prádla. Vhodné priestory v šuplíku ľahko vytvoríte vložením oddeľujúcich kartónov z krabíc od topánok (dajú sa kúpiť aj špeciálne organizéry šuplíkov). Čo sa dá zavesiť na ramienko, tak na neho zaveste. Zbavte sa všetkých košíčkov a ďalších miest, kam sa nenápadne a postupne veci ukladajú, až ich je zrazu celá hora.

Marie Kondo tiež odporúča začať s upratovaním u seba. Aj keď máte pocit, že najviac neporiadku vytvorí manžel alebo deti. Upratovanie totiž podľa nej vyvolá samovoľnú reťazovú reakciu a deti a manžel začnú triediť svoje veci aj bez toho, aby ste nad nimi stáli alebo to dokonca robili za nich. Keď sa budete najprv sústrediť na poriadok vo svojich veciach, prestanete sa navyše toľko stresovať neporiadkom ostatných.

Marie Kondo učí svojich klientov, ako lepšie skladať ponožky. Aj tak vyzerá japonské upratovanie so všetkou precíznosťou. Snímka


Marie Kondo
Už od mala milovala skladanie oblečenie a vyhadzovanie prebytočných vecí. Priznáva, že je upratovacia fanatička, a tak svoju záľubu premenila na profesiu. Organizuje prednášky a konzultácie vo firmách i domácnostiach.
Svoju upratovaciu metódu KonMari sa rozšírila z rodného Japonska do Spojených štátov a upratujú podľa nej aj slávne herečky. Časopis Time ju zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí roku 2015. Svoju metódu opísala v bestselleri The Life-changing Magic of Tidying Up. V slovenčine táto knižka vyšla pod názvom Zázračné upratovanie.

01 - Modified: 2024-02-23 18:00:00 - Feat.: - Title: Nemali by končiť v koši: Neuveríte, na čo všetko sú skvelé použité čajové vrecúška 02 - Modified: 2024-02-17 09:29:26 - Feat.: - Title: Vedeli ste o tom, že droždie je skvelé aj pri upratovaní? Vyskúšajte tento trik 03 - Modified: 2024-01-30 08:51:01 - Feat.: - Title: Kmecova štátna tajomníčka zdemolovala bratislavský stĺp. Narozdiel od Danka z nehody neušla 04 - Modified: 2024-01-29 07:38:44 - Feat.: - Title: Poriadok potrebuje systém: Najčastejšie chyby a užitočné triky pri upratovaní 05 - Modified: 2024-01-10 08:49:57 - Feat.: - Title: KVÍZ Máte upratovanie a čistenie v malíčku? OTESTUJTE SA!
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 00:21