Zastavaná plocha domu, vrátane vonkajších krytých priestorov a kontajnera, má 155 metrov štvorcových. Snímka: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
StoryEditor

Dom v plote. Drevostavba, akú ste nikdy nevideli

28.03.2016, 00:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Manželia s dvoma dospelými deťmi si neďaleko Pardubíc postavili unikátnu drevostavbu. Dom v plote, ako sa ich nový domov volá, navrhlo liberecké štúdio Mjölk architekti. Dokončený bol v roku 2015, píše portál idnes.cz.

„Zastavaná plocha domu, vrátane vonkajších krytých priestorov a kontajnera, je 155 metrov štvorcových. Úžitková plocha ponúka 86 metrov štvorcových. Dispozícia reaguje na obmedzené priestorové možnosti parcely a horný strop rozpočtu klienta. Dom stojí na zadnej hrane pozemku,“ opisuje rozlohu drevostavby architekt Jan Vondrák z Mjölk architekti.

Vďaka nadšeniu majiteľov vzniklo veľmi zaujímavé bývanie. „Predovšetkým vďaka nim dopadol dom tak, ako sme si predstavovali. Veľké domy nerobia architekti, ale ich klienti,“ vysvetľuje Vondrák.



Malá drevostavba stojí za plotom zo smrekovcových dosiek. Klasickú kôlňu nahradil modro natretý lodný kontajner, ktorý okoloidúcich zaujme na prvý pohľad. „Záhrada pomaly zarastá a zeleň nás čoskoro odreže od posledných zvedavých susedov. V dome je miesta tak akurát. Ja aj sestra máme izby na prízemí. Sú to skôr cely, ale majú veľké okná a je to z nich blízko na záhradu. Autá parkujú pod vonkajším garážovým státím,“ opisuje bývanie syn majiteľov.

Dom tvorí drevená nosná a difúzne otvorená obvodová stena (lepší prestup vodnej pary) s fasádou zo smrekových dosiek. V interiéri sú podlahy z lešteného betónu, priečky sú opäť opláštené smrekovým drevom a natreté bielou farbou. Strecha je z PVC fólie.

V dome sú izby pre syna a dcéru, spálňa rodičov a obytný priestor s kuchyňou a jedálňou. „Celý interiér je materiálovo jednoduchý. Kuchynská linka, ktorej zadná časť je skrytá v materiáli okolitých stien, má predný ostrovček obložený bukovými doskami a vystupuje z bezúdržbovej podlahy z lešteného betónu,“ hovorí architekt.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:02