Zdrojom tepla sú krbové kachle v obývacej izbe obložené miestnym pieskovcom. Snímka: Martin Zeman
StoryEditor

Túžili sme po dome, ktorý nás nezruinuje. Tu je výsledok

28.10.2019, 08:06
Autor:
redred
​Nejaký čas hľadali majitelia inšpiráciu a dospeli k jednoznačnej voľbe.

Desať rokov v Kladne stačilo. Manželia nechceli, aby ich deti vyrastali v byte a na ulici sa vyhýbali odpadkom a psím výkalom. „Návšteva u manželovho brata v jeho novom domčeku, ktorý pripomína presklenú stodolu, všetko urýchlila. Z mesta musíme preč,“ opisuje dôvody sťahovania majiteľka drevostavby pre portál idnes.cz.

V galérii nahliadnite do interiéru drevostavby:


​Nejaký čas sme hľadali inšpiráciu a dospeli k jednoznačnej voľbe. Vybrali sme si firmu, ktorá na nás pôsobila profesionálne a ich domy presne zodpovedali nášmu vkusu.

Vo chvíli, keď sme na veľtrhu videli video o stavbe jedného takého domu z drevených panelov, nás potešila rýchlosť, akou môže byť stavba hotová, a bolo jasné, že naším novým domovom bude drevostavba.

S architektom Horákom sme si od prvého okamihu rozumeli. Zaujímal sa o naše potreby a všetko zapracoval do návrhu domu, aby drevostavba dobre pasovala na pozemok.

Chceli sme dom, ktorý nám bude dobre slúžiť, ale zároveň nás nezruinuje. Inými slovami, mal byť rozumne úsporný. Nechceli sme žiadne zložité technológie. Páčia sa nám prírodné materiály - drevo a kameň. Odmietame textílie, ktoré držia prach. Priali sme si bývať v presklenom otvorenom dome s krytou terasou.

Súčasťou okolitej prírody

Pozemok, ktorý sa nám podarilo zohnať, by sa dal označiť za ideálny. Je v dedinke, kde vlastním chalupu, takže mám k tomuto miestu vzťah. Leží vo svahu a vďaka perfektnej južnej orientácii sa do neho celý deň opiera slniečko.

Neunikne nám východ ani západ slnka a navyše je z pozemku výhľad na okolitú zástavbu a údolie. Vďaka preskleniu máme pocit, že sme súčasťou okolitého lesa, o čom nás čas od času presvedčí návšteva lane alebo jeleňa.

Vidieť také zviera zoči voči asi meter za presklenou stenou je naozajstným zážitkom. Celý proces stavby aj realizáciu sme nechali na firme. Ušetrili sme si veľa starostí s obiehaním úradov, koordináciou remeselníkov a neustálym dochádzaním na pozemok.

Stavba trvala s pauzami približne trištvrte roka, všetko bežalo rýchlo a my sme sa len pohodlne prizerali, ako drevostavba postupne rastie. Mali sme jedinú starosť, nasťahovať sa pred začiatkom školského roka, a to sa nám podarilo.

Leto ani zima nás nezaskočí

Dom vykurujeme krbovými kachľami, ktorá po väčšinu roka stačia na prehriatie celého domu. V izbách sú aj klasické radiátory, ktoré v prípade potreby vykúria miestnosti pomocou doplnkového zdroja - elektrokotla.

Ten tiež zaisťuje, aby teplota v dome neklesla pod devätnásť stupňov v čase našej neprítomnosti. Prvý rok sme sa báli teplotných extrémov zimy aj leta. A hneď na prvýkrát dom prešiel náročnou skúškou.

Zima bola dlhá a mrazivá, rovnako ako leto bolo naozaj horúce. V oboch prípadoch však dom obstál. Najväčším prekvapením bolo maximálnych dvadsať šesť stupňov vnútri aj v tých najväčších letných horúčavách.

Veľké okná a orientácia domu má mnoho výhod: tepelné zisky za slnečného počasia a zároveň dostatok svetla. Oveľa viac využívame prirodzené osvetlenie a bez svietenia vydržíme až do neskorých hodín.

Snáď jedinou drobnosťou, ktorá nás udivila, bola vyššia vlhkosť v interiéri a následná kondenzácia na oknách. Dokonalá tesnosť domu vyžaduje pravidelný režim vetrania a dostatočné vykurovanie, aby sa vlhkosť vzduchu udržala v norme. Teraz si dávame väčší pozor, intenzívne vetráme, viac kúrime a je po probléme.

01 - Modified: 2020-10-02 09:20:49 - Feat.: 0 - Title: Stačilo pol roka a bývajú vo svojom dome snov: Táto moderná drevostavba má prežiť aj ich deti
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-04-11 08:58:23 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 04 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 05 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 01:03