Kaviareň z akvária. Snímka: MAFRA/Filip Šlapal
StoryEditor

Z "akvária" vytvorili útulnú kaviareň a bistro s pekárstvom v jednom

21.02.2016, 17:17
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Tento priestor už zažil mnohé: bol tu výčap aj predajňa topánok. Atraktívna lokalita pražských Dejvíc však nebude mať nikdy dosť malých kaviarní, kde by sa mohli ľudia stretávať. Aj preto na rohu ulíc Dejvická a Eliášova, v pôvodne secesnom dome, puristicky upravenom v roku 1929, vzniklo Café Záhorský. Pod projektom je podpísané štúdio Jarko Rochová architekti, píše idnes.cz.

Parter domu bol od začiatku určený pre pohostinstvá, v období secesie tu našiel svoje zázemie ranný výčap, v roku 1929 sa však premenil na predajňu Baťa so zaujímavým vykládom, firma totiž s obľubou vyhľadávala priestory v rohových domoch. Bohužiaľ z pôvodnej predajne sa nedochovalo nič, interiér bol pred rekonštrukciou vo veľmi zdevastovanom stave.

Zadanie investora pre architektov z pražského štúdia? Vytvoriť sympatickú rodinnú kaviareň v kombinácii s bistrom a pekárstvom. Práve toto spojenie niekoľkých prevádzok priviedlo tvorcu ku konceptu takzvaného prebiehajúceho skulpturálního pultu, ktorý prepojí bistro a kaviarenskú časť s pekárstvom.

Architekti svojím návrhom interiéru dokázali reflektovať zaoblené nárožie domu, ktoré sa tak odráža v tvare centrálneho pultu. Ten svojou jednou časťou prechádza do podoby baru, druhou do predajného pultu pekárne.


Okrem kompletnej rekonštrukcie interiéru sa musela vykonať aj rekonštrukcia fasád. Zásadnou záležitosťou bola výmena okien. Pevné kovové výklady, ktoré vytvárali pocit "akvária", nahradili výsuvné okná spájajúce priestor kaviarne s parterom ulice.

Hostia môžu využívať stolíky a stoličky v kaviarni a bistre situované pozdĺž novo navrhnutých výsuvných okien aj stoly s lavicami pozdĺž protiľahlej steny. Stolíky možno podľa potreby prisunúť k sebe, aby mohli byť spoločne i väčšiu spoločnosť.

V časti určenej pekárstvu predstavuje dominantu priestoru predajný pult s vitrínami. Tu architekti vyriešili sedenie v čelnej časti lavicami so stolmi a stoličkami. Pre rýchlejšie občerstvenie sú určené barové dosky v okenných otvoroch.

Dôležitým prvkom interiéru, okrem farebnej hry jednotlivých prvkov, je zjemnenie prísneho pôdorysu nerovnomerne rozvešanými svetlami v priestore a použitie vzoru, navrhnutého na mieru na strope aj na koncových stenách oboch častí. Vo vnútornej časti dispozície bola umiestnená kuchyňa a umývanie riadu, ktoré od hlavného priestoru oddeľujú žalúziové steny.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:45