StoryEditor

Takto má vyzerať chata. Majitelia ju sami postavili za sedem mesiacov

30.10.2015, 23:00

Dvaja chlapi si počas siedmich mesiacov svojpomocne postavili moderné hniezdo uprostred lesov britského grófstva Devon. Životní partneri, obaja povolaním architekti, vytvorili chatu plnú dreva, ktorá rozhodne nepôsobí ako obstarožná hájovňa, píše portál idnes.cz.



Všetko bežalo strašne rýchlo. Architekti Mark Camillin a Liam Denny žili dlhé roky v prímorskom Brightone. V roku 2013 začal Mark pracovať na projekte v mestečku Lyme Regis na juhozápade grófstve Dorset.

Spoločne začali oblasť navštevovať a po niekoľkých výletoch sa rozhodli, že sa do tejto oblasti presťahujú. Za tri týždne našli na predaj bungalov a ihneď ho kúpili. Dom chceli iba upraviť pre bežné užívanie. Na opravy mali v prepočte necelých 111-tisíc eur.

Nadšenie z kúpy výhodného lesného raja ale veľmi rýchlo opadlo. Čoskoro sa objavili chyby dlho neobývaného domu, korózia materiálov a chatrnosť prevedenia stavby. Najskôr sa zdalo, že bungalov zo 60. rokov nebude ťažké zbúrať.

Schátranej stavby sa ale len tak zbaviť nešlo. Ukázalo sa, že v dome hniezdili chránené netopiere a bolo nutné vytvoriť špeciálne betónové schránky, v ktorých zvieratá našli nové útočisko.

Ďalšou prekážkou boli financie. Rozpočet sa náhle znásobil a pár nemal možnosť čerpať ďalšie prostriedky. Svojpomocné postavenie stavby sa ukázalo ako jediné schodné riešenie. Aby architekti ušetrili, bolo potrebné dopodrobna premyslieť každý detail. Mark s Liamom do posledného zvyšku využili materiály zo zbúraného domu.



Namiesto pôvodne plánovaných gabiónov drží svah a terasu stena vytvorená zo železničných podvalov, ktoré boli lacnejšie, a ako si majitelia pochvaľujú, nakoniec aj vzhľadnejšie a praktickejšie ako drôtené siete naplnené kamením.

Dom je obložený doskami zo zeravu obrovského, ktorý časom získa nenápadnú šedostriebornú patinu a pritom vydržia veky. Podobne odolný materiál, zinkové plechy, zdobia vstup do domu. Inšpiráciou pre vertikálnu kompozíciu fasády domu boli vinárske stavby, na ktorých projektovaní sa Mark Camillin v minulosti tiež podieľal. Náklady na celú stavbu sa nakoniec vyšplhali v prepočte na necelých 260-tisíc eur, ale vznikol dom trojnásobnej hodnoty.

Stavba je rozdelená do dvoch traktov: hlavného obytného domu a menšej stavby, ktorá stojí na mieste pôvodnej garáže. Obe časti spája čerstvo založená záhrada a veľkorysá terasa so skleneným zábradlím. Nápad pridať druhú stavbu vznikol až v priebehu realizácie. Majitelia sa rozhodli, že získajú prostriedky prenájmom.

Podľa potreby sa prenajíma malý domček. V prípade veľkej spoločnosti sa do neho naopak uchyľujú samotní majitelia. Týždenný prenájom hlavnej nehnuteľnosti, kde sa pohodlne v spálňach ubytuje až desať ľudí, stojí v závislosti na sezóne 1850 eur.

Majitelia si zatiaľ všetkých hostí pochvaľujú a svoju hostiteľskú rolu si veľmi obľúbili. „Dom si najčastejšie vyberajú predovšetkým fanúšikovia architektúry, dobrého dizajnu a prírody, sú teda s majiteľmi na rovnakej vlne,“ opisuje Francesca Reedová zo spoločnosti Unique Home Stays, ktorá Markovi a Liamovi s prenájmom pomáha. Vo veľkom dome je päť samostatných spální, tri kúpeľne a veľká obývacia izba prepojená s jedálňou a kuchyňou.



Dom, z ktorého sa hľadí na koruny jedľových stromov, je najmä pre Marka splnením mnohoročného sna. „Najväčším pokladom nie je materiál alebo kudrlinky stavby, ale okolitá príroda a vône stromov, a tú príplatkom nevylepšíte,“ dodal Mark.

Interiéry domu sú zariadené jednoducho, vybavené nábytkom z IKEA a ďalších bežných obchodných reťazcov. Niekoľko kúskov ikonického sedacieho nábytku sú vydarené repliky. Do účelného čiernobieleho interiéru vstupuje na niekoľkých málo miestach pár červených či žltých prvkov, neutrálna farebnosť má však svoje opodstatnenie, najlepším bytovým doplnkom je príroda za oknami.

01 - Modified: 2007-10-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chrám pre speváčikov
01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 07:05