Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
26.09.2015, 00:00

Stromy aj relaxačná miestnosť. Maličkú parcelu využil na maximum

Mladý architekt Toan Nghiem mal v srdci vietnamského Ho Či Minovho Mesta k dispozícii maličkú parcelu veľkú ako dvojgarsónka. Napriek tomu na nej postavil dom, v ktorom sa našlo dostatok miesta na bývanie aj kolegov z architektonickej kancelárie A21 štúdio, ktorú vedie, píše portál idnes.cz.

Zeleň čistí obyvateľom ovzdušie a filtruje nečistoty, dom sa stáva stále sa meniacim a dynamickým objektom, ktorý sa s každou novou vetvou stáva silnejším a odolnejším. Snímka: Hiroyuki Oki


Mladý a perspektívny architekt Toan Nghiem pracuje s prírodnými materiálmi, drevom a kameňom. Nepotrpia si na povrchný luxus. Jeho domy poskytujú obyvateľom prirodzené svetlo, vzdušnosť a zeleň.

Svoj vlastný domov a sídlo architektonickej kancelárie A21 štúdio dokončil v januári roku 2012 a držal sa rovnakých pravidiel. Skromný, ale maximálne využitý priestor 40 metrov štvorcových dokázal poňať tri obytné poschodia plné priehľadov a zelene.

Pre niektorých architektov limitujúci, nepravidelný rohový pozemok dokázal Nghiem využiť vo svoj prospech. Hlučná štvrť, v ktorej susedstve ležia hneď tri nemocnice, je plná prachu a smogu. Bolo potrebné vybudovať privátnu oázu, ktorá sa bude od okolia dištancovať a poskytne obyvateľom a pracovníkom dostatočné zázemie. Hlavnými stavebnými materiálmi sa stali okrem betónu, bielo natretých tehál, ocele a dreva tiež zeleň a najmä svetlo.

Hlavný tok svetla prichádza do domu z otvorenej strešnej terasy, z ktorej je výhľad na mesto. Vo veľkých kvetináčoch na nej rastú ozdobné stromy a kríky, ďalšia zeleň sem prerastá aj priamo z prízemia domu. Miestne podnebie bujnej vegetácii prospieva.




Zeleň čistí obyvateľom ovzdušie a filtruje nečistoty, dom sa stáva stále sa meniacim a dynamickým objektom, ktorý je s každou novou vetvou silnejší a odolnejší.

Dom striktne neoddeľuje pracovnú a súkromnú zónu. Pri príchode z ulice návštevníka uvíta betónová, krehko organicky tvarovaná kuchynská linka, ktorú mnohí zároveň identifikujú ako recepčný pult. Do domu sa dá vojsť priamo na motorke aj na bicykli, priestor pred kuchynskou linkou je pre parkovanie dopravných prostriedkov vymedzený.

Na prvom poschodí je jedálenský kút, ktorý zároveň slúži ako zasadacia a konferenčná miestnosť, na ňu nadväzuje knižnica s pracovnými miestami. Oddychovej zóne napojenej na konferenčný kút dominuje jednoduchý domáci oltár.

V dome už tretí rok pracuje pod taktovkou Toana Nghiema zohraný päťčlenný rýdzo pánsky tím, ktorému domácka atmosféra architektonického štúdia vyhovuje. Ako skupina nezávislých architektov a dizajnérov spolu pracujú už od roku 2009.

Najvyššie poschodie patrí relaxácii a do neho už majú pracovné návštevy vstup zakázaný. Okrem otvoreného plánu spálne je tu tiež sociálne zázemie, ktoré využíva len majiteľ, pre spolupracovníkov a hostí je určená toaleta na prízemí.

Interiér je zariadený dreveným, na mieru vyrobeným nábytkom. Prím hrajú drevené lišty, ktoré sú použité nielen v oknách a prechodových zónach, ale aj ako súčasť podláh a schodiska.

Teplé odtiene všadeprítomného dreva dopĺňajú remeselne dokonalé klasické stoličky nazvané Wishbone, ktoré navrhol Hans J. Wegnera v roku 1949 pre firmu Carl Hansen & Søn. V oboch kúpeľniach sú použité farebné patchworkové dlaždice, ktorú sú už niekoľko posledných rokov vo vietnamských domácnostiach nesmierne populárne.