14.02.2016, 00:00

Žiadne sterilné bývanie. Pri obnove použili aj továrenské okno

Žiadne sterilné bývanie. Pri obnove použili aj továrenské okno

Zachovať genia loci domu z 20. rokov minulého storočia a pritom ponúknuť bývanie zodpovedajúce súčasným nárokom pre štvorčlennú rodinu, to bolo zadanie pre architektov štúdia 2iAtelier. Museli búrať a skĺbiť staré s novým.



Projekt, o ktorom píše portál idnes.cz rozhodne nepatrí k sterilným. Na prvom mieste sa tu museli zmeniť predovšetkým dispozície na prízemí domu, kde bolo rozvrhnutie miestností úplne nevyhovujúce a nefunkčné. Niektoré priečky sa vybúrali, iné pristavili.

Takzvaná zimná záhrada sa otvorila do priestoru a stala sa neoddeliteľnou súčasťou hlavnej obývacej zóny. Vybúraním priečky medzi dvoma hlavnými izbami vznikol veľký otvorený obytný priestor, ktorý plní funkciu kuchyne, jedálne i relaxačnej zóny.

Významný štýlotvorný prvok predstavuje strop z pôvodných drevených trámov, ktorý bol objavený až počas rekonštrukcie, kedy sa muselo neplánovane pristúpiť k oprave všetkých podláh na poschodí domu.

Keď luxus neťahá
Majitelia sú milovníci prírodných materiálov vo všetkých podobách, najlepšie so žiadnou alebo minimálnou povrchovou úpravou, a úplne najlepšie so známkami predchádzajúceho používania.



Autorke interiéru Ivane Goodovej zo štúdia 2iAtelier bolo jasné, že luxusná kuchynská linka z katalógov kuchynských štúdií celkom určite nie je to, po čom by obyvatelia tohto domu túžili.

Dominantným prvkom netradičnej kuchyne sa tak stalo veľké zrkadlo zo starých továrenských okien a kuchynský pult vyrobený na mieru zo starých kovových plátov. Zrkadlo kuchynský priestor presvetľuje a zároveň poskytuje pohľad na dianie v miestnosti za chrbtom užívateľa a výhľad na terasu a záhradu.

Pracovná doska na linke je žulová, na pracovnom pulte drevená, s priznanými známkami predchádzajúceho používania. Pult bol usadený na železná kolieska, ktoré sa podarilo po starostlivom hľadaní objaviť v jednom kovošrote. V kuchyni nechýbajú moderné vstavané aj samostatne stojace spotrebiče.

Premena interiéru
Dom má drevené podlahy vo všetkých priestoroch okrem kúpeľní. Na prízemí zostali pôvodné parkety, ktoré architekti nechali zrenovovať. Zámerom bolo ponechať podlahe jej pôvodný ráz a nesnažiť sa zakryť známky času, ktoré ešte umocňujú prirodzenú krásu dreva. Na hornom poschodí boli vymenené všetky podlahy za drevené.

V kúpeľni, ktorá prešla celkovou rekonštrukciou, bolo nutné zakryť nevzhľadnú šikmú plochu, pod ktorou sú schody do pivnice. Vznikla tak veľkorysá drevená skrinka s dvomi umývadlami. Nielen, že skryla schody, ale navyše poskytuje dostatok úložného priestoru.

Jednou z požiadaviek bolo prepojiť interiér s veľkou záhradou, preto sa takmer všetky okná na južnej strane domu vymenili za francúzske dvere s priamym vstupom do záhrady.

Návrh interiéru vychádza z životného štýlu majiteľov, prelína sa tu láska k prírode, cestovaniu, umeniu a dizajnu. Ivana Goodová použila pri premene takmer výlučne prírodné materiály, či už nové, zrenovované, alebo v pôvodnom stave s priznanými známkami opotrebovania. Tento rok sa pustí do návrhu a realizácie interiérov študentských izieb a ostatných priestorov na poschodí domu.


Súvisiace články

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.