StoryEditor

Zachránil 160 rokov starý dom. Poctivá premena berie dych

11.04.2015, 00:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

V anglickom mestečku Guildford, hodinu jazdy z Londýna, stojí pamiatkovo chránený dom. Architektonické štúdio Gregory Phillips Architects ho prestavali na moderné vidiecke sídlo s nádhernými výhľadmi do záhrady, bez toho, aby stavba stratila historické čaro.


V dome žije rodina mladého tvorca počítačových hier. Snímka: Gregory Phillips Architects
 

Z príjazdovej cesty sa môže zdať, že na tomto starom dome sa nezmenila ani farba natretého parapetu. Stavba, ktorú vlastní mladý tvorca počítačových hier, pritom prešla náročnou kompletnou rekonštrukciou.

Mladý vývojár cielene hľadal nehnuteľnosť, ktorá by niesla historický punc a zároveň bola vhodná k prestavbe pre moderný život. Po niekoľkých mesiacoch hľadania natrafil na vhodný dom.



Klasická viktoriánska usadlosť, obklopená anglickým parkom, bola postavená v polovici 19. storočia a pred rokmi ju pamiatkari zapísali na zoznam chránených budov. V 80. rokoch sa jej ale nevyhla necitlivá a amatérska prestavba, ktorú mal na svedomí pôvodný vlastník.

„Dom bol ako králičia nora. Plný dlhých a úzkych chodieb, malých a nezmyselne rozdelených tmavých izieb, spomína architekt Gregory Phillips. V rozhovore opísal, že celá tvorba projektu aj samotná realizácia bola veľmi pomalá a detailná.

„Prácu brzdila veľkosť domu aj jeho historický význam. Majiteľ ale právom z ničoho nechcel zľaviť. Jeho presnosť a neústupčivosť bola poistkou, že bude stavba dokončená s gráciou,“ vysvetľuje architekt.

Prianím majiteľa bolo, aby 21. storočie neovplyvnilo pôvodnú stavbu, ale stalo sa bonusom, ktorý ho zatraktívni. Do prístavby, ktorá nahradila tridsať rokov starý prílepok, Phillips umiestnil jedáleň, kuchyňu, obývaciu izbu, bazén a herňu.

Veľkorysé presklené plochy dovoľujú prírode vstúpiť do interiéru bez klopania. Majiteľ si premenlivé kulisy za oknami pochvaľuje ako svoju najlepšiu a najčistejšiu inšpiráciu pre prácu.

Stavebné práce na dome s rozlohou 900 metrov štvorcových trvalo pätnásť mesiacov, kedy bol architekt s klientom v dennom kontakte.

Podobne, ako sa zdravo premiešalo staré s novým pri stavbe domu, sa postupovalo aj pri zariaďovaní interiérov. K novým dizajnovým kúskom sa pridal historický nábytok, niečo málo zostalo aj po predchádzajúcich majiteľoch domu. V celom dome je biela výmaľba, ktorá neruší a jednoducho prepája obe časti domu.


idnes.cz

01 - Modified: 2007-05-07 05:13:00 - Feat.: 0 - Title: Česi vybojovali potrebný bod
01 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:40