StoryEditor

Minimalistická, no opulentne luxusná. Britská rodina si postavila súkromný raj

05.09.2015, 00:00

Zámožná britská rodina oslovila londýnske štúdio známeho a populárneho architekta Gregoryho Phillipsa, aby jej postavilo na nádhernom päťhektarovom pozemku opulentné rodinné sídlo. Na juhovýchode Anglicka v grófstve Berkshire vyrástla luxusná vila v prvotriednej kvalite, o ktorej píše portál idnes.cz.



Manželia s dvoma deťmi nechali pôvodné zastaraný a nefunkčný zlepenec budov strhnúť a vrhli sa na plánovanie vysnívaného domova. Šikovný architekt vytvoril pre rodinu dokonalé luxusné sídlo plné moderných prvkov s rozlohou 900 metrov štvorcových s bazénom a tenisovým kurtom.

Gregory Phillips v tomto dome rovnako ako vo svojich iných projektoch dal hlavné slovo sklu a dokonalému prepojeniu exteriéru s interiérom. "Fascinuje ma tá možnosť, ktorá po stáročia nebola možná nielen z technologického, ale aj bezpečnostného hľadiska. Dnes je bohaté presklenie a prepojenie interiéru a exteriéru úplne bežným prvkom, "povedal architekt Phillips a dodal, že v Anglicku, kde sa počasie rýchlo mení, dostáva spojenie s prírodou ďalší rozmer.

Použitie veľkých presklených plôch odporúča všetkým, ktorí sa zariaďujú. "Prirodzené svetlo a možnosť mať stále okolie nadosah si získa každého, aj keď niektorí radi tvrdia, že je to na nich príliš. Netreba dodávať, že univerzálny model preskleného domova nie je spásonosný v prípade, že za oknami nemáte nič pekné, ​​na čo by sa dalo pozerať," dodáva žartom.



Hlavnou požiadavkou majiteľov bolo vlastniť dom, ktorý by bol ničím a nikým nerušenou oázou pokoja. Hoci vila stojí na obrovskom pozemku a zazvonenie neohlásenej návštevy nehrozí, smerom k prístupovej ceste sa fasáda domu prichádzajúcim uzatvára, pôsobí stroho a formálne. Vchod sa tak stáva akousi bránou do inej, lepšej a pokojnejšej dimenzie a odfiltruje všetko, čo nie je v dome žiaduce.

Zato záhradná, už plne súkromná časť, je hravá, plná nečakaných priehľadov a zákutia, v ktorých sa lámu presklené chodby, vonkajší bazén, balkóny a otvorené terasy. Všetky spoločenské rodinné zóny majú veľkolepý výhľad do krajiny, rovnako ako si ho každé ráno a večer môžu vychutnávať plnými dúškami aj všetci členovia rodiny priamo zo svojich spální a kúpeľní.

Jednoduchej kompozícii vily, plnej čistých a nekomplikovaných línií, kraľujú luxusné materiály: prírodný kameň, drevo, koža, mramor či nákladné a na objednávku tkané textílie, všetko je perfektne remeselne spracované.



Okázalé a dramatické materiály nechýbajú v žiadnej z miestností, opulentnosť prichádzajúceho omámi už pri samotnom vstupe. Na stenách sú kožené panely od firmy Alma Leather, kombinované s drevenými obkladmi z dymového duba, na podlahe čadičová podlaha, na ktorú bol materiál dopravený až z Číny. Tlmené farby a prírodné odtiene nechávajú maximálne vyznieť skutočnému klenoty stavby - prírode starostlivo pestovanej anglickej záhrady. V dome nesmú nikdy chýbať čerstvé rezané kvety.

Nábytok na mieru vyrobila slávna francúzska nábytkárska a dizajnérska firma Christian Liaigre. Tá bola aj hlavným dodávateľom noblesného zariadenia obývacej izby. Podpísaná je nielen pod dreveným nábytkom, ale dodala tiež krémovú sofu Augustin, kožené kreslá Saint Germain s bronzovými opierkami alebo koberec.

Hodvábne vankúše sú od firmy B & B Italia, zamatové od firmy Conran. S obývacou izbou je prepojená kuchyňa s jedálňou, miestnosť s domácim kinom a členitá pracovňa s knižnicou. Kuchynskú linku kompletne dodala talianska firma Boffi, spotrebiče a vybavenie je od značiek Miele a Guggenau.

Z obývacej izby vedie do súkromných spální schodisko od firmy Ardern Hodges, ktoré umne kombinuje dva hlavné materiály domu: priezračné sklo a temné drevo dymového duba. Spálne sú opäť vybavené nábytkom od firmy Christian Liaigre, postele v najluxusnejšom možnom prevedení pochádzajú z dielne Vi-Spring, doplnky a drobný nábytok dodala nemenej slávna a špičková značka Ochre.

Halu zdobia fotografie obľúbených koní majiteľa domu, ktoré vydal fotograf Matthew Seed, a dynamické obrazy, ktoré si majitelia vybrali u maliarky Judith Brennerové. "Chvíle, kedy sa dom dokončuje, mám na projektoch najradšej. Vôňu čerstvej farby, vybaleného nábytku, možnosť prejsť sa po ešte nezabývaných priestoroch a obdivovať um remeselníkov, ktorí do poslednej bodky naplnili moje vízie a plány, to je má najväčšia odmena, " uzatvára Gregory Phillips.

01 - Modified: 2007-09-10 13:08:00 - Feat.: 0 - Title: Opätovne posúdia zákon o spravodajských službách
01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 00:28