StoryEditor

Dôchodcovia si splnili sen. Postavili si dom z lávového kameňa

19.07.2015, 00:02
Autor:
stlstl

Manželia z Mexika mali sen, za ktorým išli cieľavedome desiatky rokov. Chceli v dôchodku odpočívať v hojdacej sieti na verande svojho domu. Prianie sa im splnilo. Na prahu šesťdesiatky dokončili stavbu vily v dedine Tepoztlán, hodinu jazdy od hlavného mesta Mexiko City, o ktorej píše portál idnes.cz.




Dom navrhlo architektonické štúdio Estrategias para el Desarrollo de Arquitectura z Mexiko City, ktoré tiež vybralo vhodný pozemok. Manželia žijú vo vile s rozlohou 400 metrov trvalo a ich potomkovia ich so svojimi rodinami veľmi radi navštevujú. Majitelia zároveň veľkolepý priestor poskytujú aj pre organizovanie nevšedných a zaujímavých kultúrnych podujatí.

Architekt Luis Arturo García, ktorý projekt viedol, povedal: „Dom nemá iné ambície, než spríjemňovať život. Pri stavbe sme sa snažili dosadiť všetky prvky do prírodnej schémy tak, aby sa nemuseli nijako upravovať. Dom stojí na terasách, ktoré si už viac ako 500 rokov uchovali nemennú podobu, obklopujú ho vyrastené stromy a kríky Bougainvillea a sú z neho úchvatné výhľady na okolité skaly.“

Architektom sa podarilo nájsť exkluzívny pozemok na okraji chránenej prírodnej oblasti. Celková rozloha parcely je 3 800 metrov štvorcových. Stavba stojí na terasách úpätí svätej hory El Tepozteco s malým chrámom zasväteným aztéckému bohu Tepoztecatlovi, ktorý ochraňuje okrem plodnosti aj jeden z miestnych najobľúbenejších alkoholických nápojov, tradičné pulque vykvasené z agáve.



Prízemie domu je z veľkej časti postavené z lávového kameňa, ktorý pochádza z neďalekého údolia. Na hrubé prírodné štruktúry nadväzuje betón a hladká biela plocha poschodia domu. Oba prvky zmysluplne prepája kov a predovšetkým sklo. Obrovské presklené plochy prepájajúce interiér s exteriérom a ich široko otvárateľné posuvy sú presne tým prvkom, vďaka ktorému si stavbu ľahko zapamätáte. Príroda tak vstupuje do interiéru bez akýchkoľvek zábran.

Členitý a do subtropického terénu dokonale zasadený dom sa skladá z niekoľkých zón: spoločenského obytného priestoru na prízemí, ktorý dopĺňajú štyri spálne, každá má samostatné sociálne zariadenie a servisnú zónu s technickým zázemím. V poschodí vily je oddelená plnohodnotná garsónka, do ktorej možno vstúpiť cez strešnú terasu. Zdieľanému súkromiu najviac vyhovuje priestor nádvoria a jedálne, kde vďaka premyslenej dispozícii zostáva príjemný tieň aj uprostred sparných dní.

Na dom nadväzujú aj dve vodné plochy, ktoré sa v čase dažďov od mája do septembra plnia vodou a zásobujú aj dom. Prvá je pod domom a jej voda slúži po dôkladnom filtrovaní na pitie, varenie, sprchovanie a pranie. Prepracovaný systém zbiera vodu z povrchu celého domu.

Druhá kruhová nádrž filtruje použitú vodu, oddeľuje nánosy mydla a olejov a následne sa využíva pre splachovanie toaliet a zalievanie rastlín. Otvorená nádrž funguje vďaka filtrom a nasadeným rybám ako dokonalý ekosystém. Na pozemku je aj športový bazén určený pre relaxáciu.

V celej vile je bohatá zásoba zabudovaných hákov a systémov pre zavesenie tradičných hamakov. Ktokoľvek z rodiny a návštevníkov si tak môže po celom dome vybrať pre odpočinok miesto, ktoré sa mu v daný moment najviac páči, jednoducho si do pripraveného systému bezpečne zavesí svoju farebnú hojdaciu sieť a užíva si chvíle odpočinku.

Vzhľadom k tomu, že dom užíva široká viacgeneračná rodina, zariadili architekti interiéry nekomplikovaným spôsobom, jednoduchými a nadčasovými nábytkovými kúskami, ktoré je tiež jednoduché sťahovať a preskupovať podľa aktuálnej potreby. Materiálom dominuje drevo, lakovaná borovica a preglejka.

01 - Modified: 2007-07-25 11:36:00 - Feat.: 0 - Title: Ericsson uzavrel v Indii kontrakt za 2 mld. USD
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:12