StoryEditor

Zo starej chaty urobili čiernu stavbu. Tá teraz prekvapí každého

29.01.2016, 23:00

Mladí manželia Charlie a Sofie Anderssonovci s dvoma dcérkami našli nový domov na štokholmskom predmestí Nacka. Tu si na slnečnom pozemku obklopenom borovicami nechali postaviť čiernu drevostavbu. Vilu s názvom Čučoriedka im navrhlo švédske architektonické štúdio pS Arkikektur, píše Marcela Vraná pre portál idnes.cz.

Parcela leží na konci obyčajnej satelitnej ulice, na dohľad od už postavených radových domčekov a moderných viliek. Obyvatelia majú všetky služby a potreby k dispozícii. Anderssonovci sa do lesnej parcely so starou chatou okamžite zamilovali. Bývali len o niekoľko ulíc ďalej, v malom typizovanom dvojdome.

Lokalitu opustiť nechceli. Našli si tu priateľov a zvykli si na vidiecky život. Snívali o novom komfortnom dome, v ktorom bude všetko presne podľa ich predstáv a potrieb. Chceli bývať v modernom a svetlom dome s vysokými stropmi, ktorý bude súznieť s prírodou, ale nebude pripomínať nič tradične rustikálne.

Starú chatu zbúrali a oslovili hlavného architekta štokholmského štúdia pS Arkikektur Petera Sahlina s prianím, aby bol dom jednoduchý a jednoúrovňový.

Dom s rozlohou 170 metrov štvorcových stojí na najvyššej skalke, odkiaľ je najlepší výhľad do lesov. Stavba úplne rešpektuje nerovnosti parcely, preto stojí na betónových pilieroch. V okolí domu je lesná čistina, kamene i kríky čučoriedok, ktoré dali miestu poetické meno.

Interiér domu s čiernym obkladom prekvapí každého, kto do neho vkročí: otvorí sa mu celkom kontrastný, maximálne presvetlený, ostro biely priestor. V priechodnom dome sú za sebou umiestnené spoločné priestory, detské izby a spálňa rodičov, z ktorej je veľkolepý výhľad do lesa.

Z izieb je možné vystúpiť na preslnenú južnú drevenú terasu, kde má rodina úplné súkromie. Príjemným bonusom je galéria so skleneným zábradlím, v ktorej je oddychová zóna. Vďaka preskleniu nie je nikto na galérii rušený, napriek tomu nestráca kontakt s dianím v kuchyni a obývačke.

V bielom interiéri nie sú žiadne zbytočnosti. Solitérny nábytok je zámerne v jasných farbách, ako je červená, žltá a odtiene zelenej. Nechýbajú však ani doplnky v neutrálnej čiernej a šedej, farbami oplýva aj detská izba dvoch dcér, Ebby a Matildy.

Prevádzkové zariadenia ako kuchynská linka s malou vinotékou alebo úložné priestory sú vyrobené na mieru v čistej bielej a miestnosti vďaka nim pôsobia stále upratané a kompaktne. Vysokú kvalitu vykazujú aj použité materiály: bieloskvúca kuchynská doska je z umelého kameňa, corianu.

Známymi a osvedčenými najmä škandinávskymi značkami a dizajnérmi sa to v interiéri hemží: posteľná bielizeň a textil, kresielka, dekorácie vrátane žulových boxov a jednoduchých políc pochádza od dánskej značky Hay. Majitelia ale nedajú dopustiť ani na reťazec IKEA. Plastové lampy a stolíky sú od talianskej značky Kartell, knižné zarážky na okne vyrába populárny dizajnér Karim Rashid.

Majitelia sú milovníci hudby: dom je dokonale ozvučný, hudbu si rodina môže vychutnávať v každom kúte hlavného obytného priestoru. Rovnako premyslené je aj osvetlenie, na ktoré si severania potrpia. Zostava zabudovaných bodových svetiel, lustrov, stojacích a stolných lámp dokresľuje interiér, ktorý by mohol slúžiť ako vizitka škandinávske striedmosti, vyjadrujúca súdobé poňatie luxusu.

01 - Modified: 2008-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aj my potrebujeme vojenskú ochranu
01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 20:25