Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
03.10.2015, 00:00

Bývanie po holandsky. Pozrite si originálnu prestavbu radového domu

Na dva detské izbičky nezostávalo v starej zástavbe v holandskom Rijswijku miesto. Architekti nelenili a napísali na miestny stavebný úrad žiadosť o rozšírenie domu. Stalo sa neuveriteľné, úradníci revolučnú prestavbu radovky povolili, píše portál idnes.cz.

Prestavbu domu v holandskom meste Rijswijk navrhol architekt Ruud Visser spoločne so svojím japonským kolegom Fumi Hoshinom. Snímka: René de Wit


Šesť rovnakých radových domčekov vyrástlo na prelome 19. a 20. storočia na okraji dnes 50-tisícového holandského mesta Rijswijk. Jednoduchá biela fasáda, sedlové strechy a okná s parapetmi z lícových tehál sa niesli na vlne populárneho vidieckeho štýlu.

S pribúdajúcimi rokmi nároky majiteľov na bývanie rástli a domčeky postupne dostávali materiálovo i tvarovo rôznorodé prílepky, verandy, kôlne aj záhradné altánky. K radikálnejšej prestavbe sa ale nikto neodhodlal.

Zlom nastal až pred štyrmi rokmi, keď sa v jednom z domčekov pozmenili majitelia. Mladá žena žila v dome väčšinu svojho života a zostala v ňom aj po tom, čo sa jej rodičia odsťahovali do iného, ​​nového domčeka neďaleko.

V čiastočne zrekonštruovanej stavbe začala po niekoľkých rokoch bývať spoločne s manželom. S druhým dieťaťom sa už ale do domčeka nevošli. Pretože osobné väzby a spomienky na miesto boli silnejšie než túžba po presťahovaní, zvolili prestavbu.



Oslovili architektonické štúdio Ruud Visser Architecten, ktoré sa pred pár rokmi po celom svete preslávilo svojou neortodoxnou premenou dreveného kostola v Rotterdame na rezidenčné bývanie. Požiadali architektov o zväčšenie prízemia v podobnom štýle, ako bolo vykonané na susedných domoch.

Do izbičiek sa nevošli ani poriadne postele
Architekt Ruud Visser spoločne so svojím japonským kolegom Fumi Hoshino zistili, že dom a jeho majitelia potrebujú iný recept na spokojný a pohodlný život. Pri návšteve domu okamžite videli, že zväčšenie si nezaslúži len spoločná obytná časť, ale najmä izby na poschodí.

V podkrovných izbičkách, plánovaných ako detské spálne, nebolo ani dosť priestoru na regulérne dve dvojmetrové postele. Po konzultácii s architektonickým tandemom bolo rozhodnuté, že sa bude zväčšovať aj poschodie.

Visser a Hoshino sa rozhodli zväčšiť dom o dva metre smerom do záhrady a to nielen na prízemí, ale v celej výške domu a získať tak väčšiu kuchyňu a ďalšie, regulérne spálne. Z dvojizbového domu s komôrkou sa tak mal stať dom s troma spálňami. Architektonické štúdio vytvorilo model a obrazovú dokumentáciu stavby a pustilo sa do boja o získanie všetkých potrebných povolení.

Nábytku dominuje drevo: zdedený sekretár a príborníky si skvele rozumejú s novou, na mieru vyrobenú kuchynskou linkou. Snímka: René de Wit


Od samého začiatku sa im darilo posúvať sa k vysnívanému cieľu. Na jeseň roku 2013 povolila plánovacia komisia mesta Rijswijku estetickú zmenu fasády a všetci susedia do jedného úplne bez problémov súhlasili so zväčšením časti domu.



Hladkému priebehu akcie iste napomohli vynikajúce a priateľské susedské väzby, trvajúce desiatky rokov, pretože ako sami architekti priznávajú, získať súhlas práve od vlastných susedov býva spravidla najväčší oriešok.

Na konci júna 2014 bolo rozhodnuté. Byrokracia vybavená, môže sa konečne stavať. Po dlhých mesiacoch dopisovania s radnicou, stavebným úradom, vybavovaní stavebného povolenia a nasledujúcich drobných zmenách architektonického návrhu začala samotná stavba, ktorá trvala necelých desať mesiacov. Práce boli dokončené tento rok na jar.

Zväčšila sa kúpeľňa, kuchyňa i izbičky
Vďaka novému konceptu dom dostal väčší kuchynský kút, zmenšila sa vstupná chodba a v záhradnej časti domu sa posunula garáž až na samotnú zadnú hranicu pozemku. Na poschodí prešiel priestor najväčšími zmenami. Vznikli dve rovnako veľké zrkadlovo obrátené detské izby, zväčšila sa kúpeľňa. Celok pôsobí pritom úplne samozrejme, jednoducho a nekomplikovane, ako keby nebolo nič prirodzenejšie ako táto dostavba.

Veľký podiel na inšpiratívnej jednoduchosti celého projektu má Fumi Hoshino, ktorý do neho vniesol japonskú ľahkosť a čistotu štýlu. Zadnému traktu fasády dominuje veľké okno s krížovým dreveným rámom, ktoré nahradilo niekoľko veľkých okien a pôvodné francúzske dvere vedúce do záhrady. Izby tak dostali veľkú dávku svetla, na ktoré si rodina potrpí a v lete neustále využívanú možnosť priameho kontaktu s exteriérom.

Interiéry sú zariadené vkusne a prakticky, bez zbytočností a exhibícií. Priestor zjednocuje bielo natretá drevená podlaha, ktorú v kuchyni nahradila štýlová historická dlažba a bielo natreté drevené dvere a zárubne. Nábytku dominuje drevo: zdedený sekretár a príborníky si skvele rozumejú s novou, na mieru vyrobenou kuchynskou linkou.

V Holandsku veľmi obľúbenú, zľahka industriálnu estetiku napĺňajú plechová tienidlá závesných svietidiel, betónová stierka, ktorá na stenách kúpeľne jasne opticky vymedzuje spoločný priestor určený pre hygienu. Obývacia izba dostala pastelovo zelenú výmaľbu, farebne ladí s koňakovo hnedou koženou sedačkou i čiernobielym klasickým ladením zvyšku domu.