StoryEditor

Nič nie je nemožné. 30-ročný dom zmenili na úžasné rodinné bývanie

19.04.2015, 15:17
Autor:
idnes.czidnes.cz

Nič nie je nemožné. Aj tak možno označiť rekonštrukciu domu, ktorý bol v 80. rokoch postavený svojpomocne vtedy obvyklým spôsobom. Teda pod heslom "čo dom dal". Vďaka starostlivo premyslenej rekonštrukcii sa však dom premenil na moderné a funkčné bývanie.

"Počas rekonštrukcie nás stretávali nečakané a nemilé prekvapenia hlavne v prípade použitých materiálov. Bol to dôsledok toho, že sa dom pred tridsiatimi rokmi staval viacmenej svojpomocne," prezrádza architektka Radka Valová zo štúdia OOOOX, na ktoré sa súčasní majitelia domu obrátili. Architekti museli nanovo vyriešiť aj dispozíciu. Tá pôvodná mala dva vstupy, z ulice a zo záhrady. Práve záhradný vstup bol odstránený, priestor pôvodnej chodby sa využil pre pracovňu s nádherným výhľadom do zelene a s množstvom svetla. O priamy vstup do záhrady však rodina s tromi synmi rozhodne neprišla. Väčšina okien v prízemí bola totiž vybúraná a nahradili ich francúzske okná s priamym výstupom na terasu pri dome.

 


Rôzne výšky podláh
Hoci pozemok nie je nijako výrazne svahovitý, mali susediaca obývacia izba a jedáleň rôzne výšky podláh, a to výrazne. Bohužiaľ odstrániť tento rozdiel nebolo pri rekonštrukcii možné. Riešenie sa však našlo. "Úpravou sme ich spojili a navyše otvorili aj do priestoru kuchyne. Obývaciu izba, na ktorú dnes nadväzuje pracovňa, možno uzavrieť veľkými posuvnými dverami," opisuje architektka Valová ďalšie dôležité zmeny v dispozícii.

Výrazné zmeny dispozície čakali aj prvé poschodie. Predovšetkým sa musela odstrániť provizórna drevená časť v priestore nad schodiskom. Razom sa tak pracovňa otvorila vysoko do krovu, takže ani pri uzavretí posuvných dverí sa tu nikto nemôže cítiť stiesnene. Pôvodné schodisko sa doplnilo novými nástupnými stupňami. V hornom poschodí došlo k najväčším zmenám v pozíciách kúpeľní, ktoré architekti premiestnili na severnú stranu, aby spálňa a detské izby získali svetlo. 

Nadčasová farebnosť
"Farebná a materiálová skladba interiéru vychádza z nadčasovej kombinácie bieleného dreva, odtieňov šedej a drobných akcentov antracitu až čiernej. Iba v detských izbách sme použili stredne náročné farby na nábytok, v detskej kúpeľni potom hravú žltú v kombinácii so šedou," objasňuje Radka Valová.

Nadčasová farebnosť sa odrazila aj v centre celého domu, a to v obývacej izbe, na ktorý nadväzuje jedálenská časť s veľkým stolom.
Obývacia izba je oproti ostatným priestorom na prízemí "utopená" o tri výškové stupne, čo je dôsledok trochu nešťastného pôvodného stavebného zámeru. Aj zápory možno však povýšiť na prednosť: "Toto zníženie sme využili k tvorbe chrbta sedačky smerom do jedálne. Sedačku vyrobenú na mieru sme umiestnili do rohu na vymurovaný sokel, nadväzuje na ňu krb na drevo," hovorí architektka Valová.


Snímky: Martin Zeman

Na vyvýšenom, a teda "čestnom" mieste, sa ocitol veľký jedálenský stôl s ôsmimi stoličkami. Pre rodinu s tromi deťmi je miesto spoločného stretávania nesmierne dôležité. Z praktického hľadiska bolo podstatné, aby kuchyňa a jedáleň boli na rovnakej výškovej úrovni, nie je nutné prekonávať žiadne schody.

U troch neposedných synov ocení rodina veľký jedálenský stôl s praktickou doskou z imitácie betónu, ktorá sa ľahko udržuje, a s masívne oceľovou kríženou podnožou. "Vzhľadom k tomu, že sme do jedálne kvôli logistike neumiestnili žiadny nábytok ako príborník a podobne, rozhodli sme sa čelnú stenu, ktorá dominuje celej obytnej izbe, obložiť drevenými lamelami použitými na podlahe. Z bočných hrán je obklad nasvetlený LED pásikmi," opisuje Radka Valová.

Spoločne i za dverami
Na obývaciu izba voľne naväzuje pracovňa. Ak potrebuje majiteľ pokoj na prácu, stačí použiť posuvné dvere, podobne možno uzavrieť obývaciu izbu od chodby. K vstupu do pracovne je síce potrebné prekonať pár schodov, ale LED pásiky pod schodnicami fungujú ako praktický orientačný aj bezpečnostný prvok.

Cez pracovňu je prístup do horného poschodia so spálňami. Vďaka otvoreniu a zväčšeniu okien ide o takmer najsvetlejšiu miestnosť v dome. Pre veľa kníh, ktoré rodina vlastní, navrhlo štúdio OOOOX knižnicu, ktorá vypĺňa oddeľujúcu stenu medzi obytnou izbou a pracovňou. Knižnica pokračuje aj ďalej do chodby.

V kuchyni prevažuje biela farba, aj kvôli tomu, že tu vznikla potreba dostať do miestnosti čo najviac svetla. Kuchyňa je totiž v priestore, s ktorým počítali majitelia v čase výstavby domu ako s garážou, čo tiež vysvetľuje zostavu troch malých okien. "Tie sme ponechali, ale využili sme ich na osvetlenie pracovnej dosky," upozorňuje Radka Valová.

Na kuchyňu nadväzuje samostatná špajza, oproti nej stojí vysoká skriňa ponúkajúca veľa úložného priestoru. Varný ostrovček má na bokoch obklad z drevených dosiek v rovnakom dizajne, ako je podlaha v obývacej izbe. Rovnaký obklad sa opakuje aj na lemovaní svietidiel nad ostrovčekom. Miesto závesného digestoru vyriešili architekti odvetranie varnej dosky pomocou výsuvného vstavaného digestoru.


Kľudová zóna na poschodí
Spálňa rodičov má miesto v severnom rohu pod šikmou strechou. Je prístupná cez samostatnú šatňu, čo napomáha aj súkromiu. Na spálňu nadväzuje priamo hlavná kúpeľňa oddelená len dymovým presklením. Jednoduchú farebnosť spálne a kúpeľne v kombinácii bielej a amerického orecha dopĺňa výrazná dlažba talianskej proveniencie na podlahe kúpeľne. V kúpeľni nájdete všetko pre hygienu i relaxáciu, od voľne stojacej vane s výhľadom z okna, dve umývadlá, veľký sprchovací kút až po WC oddelené posuvnými sklenený dverami.

Ak máte v rodine troch synov, je jasné, že potrebujete veľa miesta pre hry. Hlavná detská izba je preto vybavená poschodovou posteľou, v úložných zásuvkách pod lôžkami sa skrývajú záložné matrace pre návštevy kamarátov. Horné poschodie postele má miesto rebríku "schodiskové police", opäť so zásuvkami pre ukladanie. Horné lôžko slúži skôr ako pre spanie pre hry alebo obyčajné polihovanie, prípadne aj pre návštevy.

Druhá detská izba má okrem tretieho lôžka pre najstaršieho syna i "čítací box" s polstrovaním. V tejto rodine čítajú ešte klasické papierové knihy rodičia i deti.

Spoločnú majú naopak všetci traja synovia kúpeľňu s vtipným dlhým žľabom s tromi batériami, vaňou a oddelenou toaletou. Šedé obklady oživujú žlté šípky. Žltá sa objavuje aj na doplnkoch, akcentoch nábytku a sklenenej priečke oddeľujúcej toaletu.
Príjemný výsledný dojem z celého interiéru podporila vybraná nadčasová farebnosť, ale aj doplnky zo štúdia Loooox.

Alena Řezníčková, idnes.cz

01 - Modified: 2007-05-14 12:04:42 - Feat.: 0 - Title: Slovenské kone vo Viedni zarobili 18 850 eur
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:36