StoryEditor

Manželia sa rozhodli pre radikálnu zmenu. Byt si premenili na horskú chatu

02.11.2015, 08:40
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Občas sa objaví na trhu byt, ktorý ponúka podobné benefity ako vlastný dom. Taký objavili Roman s Petrou na poslednom poschodí novostavby neďaleko lesa. Okolo veľa zelene, na neďaleké golfové ihrisko sa dá dôjsť za pár minút pešo. Pre nadšených hráčov tohto športu to znamenalo jediné: ideme do toho, píše idnes.cz.



Napriek svojmu mladému veku si manželský pár už dostatočne „ohmatal“ výhody aj nevýhody bývania v bytovom dome. „Máme za sebou totálnu rekonštrukciu bytu v panelovom dome, z ktorého ostali len obvodové múry, z vnútorných priečok žiadna nebola nosná. Lenže časom sme si uvedomili, že nám chýba viac zelene a tiež veľký balkón alebo terasa. A keď sa naskytla možnosť kúpiť byt na poslednom poschodí novostavby v nádhernej lokalite, neváhali sme,“ vysvetľuje Roman.

S manželkou po rodinnom dome netúžili. Radi cestujú, jazdia lyžovať, hrajú golf, obaja majú náročné povolanie. Na starostlivosť o dom a záhradu nemajú jednoducho čas. Až príde potomok, chcú sa naplno venovať jemu, nie záhradkárstvu alebo opravám plotu.

Dispozíciu 3-izbového bytu s plochou 104 m2 a terasou 40 m2, ktorá „obieha“ celý byt, meniť nemuseli, developer pamätal aj na veľkú šatňu.

Navyše si mohli byt kupovaný ešte pred dokončením, vo fáze takpovediac holobytu, dokončiť podľa svojho uváženia, vyberali si tak podlahy, dvere aj obklady.



„Vďaka skúsenostiam z predchádzajúceho interiéru sme mnohé zmenili. Pôvodný byt bol veľmi moderný, veľa čiernej a bielej. Po počiatočnom nadšení sme sa v ňom ale necítili dobre,“ prezrádza Petra.

„Hovorili sme si: kde je nám dobre? Zhodli sme sa, že milujeme hory, atmosféru horských chát s množstvom dreva a prírodných materiálov. A pretože sme na okraji mesta a pri lese, prečo taký štýl nepoužiť aj doma?“ dodáva Roman.

Drevená podlaha ako základ
„Majiteľom sme odporučili do predsiene a hlavného obytného priestoru olejovanú dubovú podlahu, ktorá je príjemne teplá a prakticky nezničiteľná. Drevo sme použili čiastočne aj na obklad steny v odpočinkovej časti, či na dosku pod umývadlo v kúpeľni,“ vypočítava Ondřej Martinásek zo štúdia Blanket, na ktoré sa manželia pri zariaďovaní interiéru obrátili.

Lamely so šírkou 28 cm sú trojvrstvové, efektné „kolíky“, čiže mašličky, ktoré podčiarkujú ľahko rustikálny vzhľad podlahy, sa predtým používali pri renovácii masívnych podláh, fixovali dosky k sebe. Dnes ide však len o dizajnovú záležitosť zdôrazňujúcu prírodný materiál.

Prírodný dub doplnil na stenách obklad zo štiepanej bridlice v spálni a hlavne na stene okolo kozubu. Ten tu pôvodne nebol, ale keď manželia zistili, že technicky nič nebráni jeho inštalácii a majiteľ bytového domu s úpravou súhlasil, neváhali ani okamih, hoci to znamenalo náklady navyše, externý prívod vzduchu vyvedený na terasu a tiež množstvo potvrdení.

„Keď sa na jar alebo na jeseň kúri na pol plynu, je to veľmi príjemné, kozub vykúri celú obývaciu izbu vrátane jedálenskej a kuchynskej časti. Proste ako na horách,“ hovorí Roman.

Štúdio Blanket vyšlo mladému páru v ústrety a celý interiér ladilo do teplých prírodných odtieňov, a to vrátane dyhovaných zárubní a dverí. A najmä stihlo všetky úpravy za dva mesiace, takže sa 23. decembra 2014 mohol pár sťahovať do nového bytu.

Kuchyňu si len zopakovali
Už v prvom byte mali manželia šťastie na dizajnérku Simonu Křížkovú zo spoločnosti Sykora, ktorá im navrhla kuchyňa. Preto sa na ňu obrátili aj druhýkrát. Takmer po roku používania sú opäť veľmi spokojní.



„Použila som riešenie v tvare U, ktoré je pre prevádzku v kuchyni veľmi praktické. Stropný podhľad zo sadrokartónu jasne vymedzuje priestor kuchyne a jedálne od odpočinkovej časti. Dávam prednosť nadčasovým farbám, módne farebné výstrelky sa rýchlo okukajú, ťažko sa však menia. Keď už niekto túži po ružovej, tak nech ju použije na doplnky, ktoré možno časom ľahko vymeniť. Mnohým sa páči biela kuchyňa v katalógu, ale doma potom zistia, že majú radšej teplé farby," hovorí Simona Křížková.

Pre mladý pár preto zvolila po vzájomnej dohode lesklú fóliu vo farbe šampanského na dvierka a farbu antracitu na pracovné dosky z vysokotlakového laminátu s hrúbkou 4 cm.

Podľa Simony Křížkovej nie je v kuchyni dôležitá len farba, ale predovšetkým funkčnosť. „Niekedy za mnou ľudia prídu s vlastným návrhom alebo aj od architekta. Dizajnovo je krásny, ale funkčne a ergonomicky úplne zlý. Pritom kuchyňa je alfa a omega celého interiéru,“ hovorí Simona Křížková.



V kuchyni použila novinku, a to barovú dosku z masívneho javora so špeciálnou úpravou pomocou oleja. Do konceptu „štýl horskej chalupy“ skvele zapadla.

Zafrézované úchytky zas dodávajú kuchyni moderný, elegantný vzhľad, a navyše, pretože manželia počítajú s dieťaťom, sú aj bezpečné.

Simona Křížková vyhovela aj požiadavke manželov na finančný rozpočet, volila kvalitné, ale cenovo dostupné spotrebiče Whirlpool a drahšie rohové systémy nahradila policami. Ak sa časom manželia rozhodnú pre ďalšiu investíciu, výmena nie je problém.

Veľký stôl pre osem stolujúcich musí niekedy vystačiť aj pre desať, počas vianočných sviatkoch prichádzajú rodičia a ďalší príbuzní, rodina je rada pohromade. Práve vtedy oceňujú prakticky riešenú kuchyňu najviac.

01 - Modified: 2007-10-29 14:51:00 - Feat.: 0 - Title: MŠ prezentovalo v Číne vyššie vzdelanie na Slovensku
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:43