Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
29.10.2015, 00:00

Roky žili v temnom byte. Vymenili ho za dom s úžasným výhľadom

Moderný, napohľad pomerne členitý dom postavený v rekreačnej oblasti v českej Sázave citlivo komunikuje so svojím okolím. Majitelia i architekt ho budovali s pokorou ku krásnemu prostrediu a jedinečnému výhľadu, píše idnes.cz.

Čelnú stenu pracovne tvorí celosklenené "oko - okno do duše domu". Snímka: Robert Žákovič

Manželia stredného veku strávili väčšinu spoločného života v staršom pražskom nájomnom dome. „V prízemnom byte nám chýbal nielen pokoj, príroda a čerstvý vzduch, ale aj svetlo,“ vysvetľuje majiteľka domu.

„Hľadali sme pekné slnečné miesto s vôňou vody. Parcela posadená na skalnom masíve vysoko nad hladinou rieky Sázavy, v blízkosti prvorepublikových domov i novších chat, nás svojim jedinečným panoramatickým výhľadom uchvátila hneď na prvýkrát,“ hovorí majiteľka.

Neodradila ich ani konfigurácia, ktorá býva pre rodinný dom spravidla považovaná za nevýhodnú: pozemok spadá zo severného svahu a prístupová cesta vedie zhora z južnej strany. Zhodli sa na tom, že južné slnko nie je prioritou, a dali prednosť severnému výhľadu.

Majiteľ vyrástol vo funkcionalistickom dome, moderná architektúra s veľkými oknami a plochou strechou mu preto bola blízka a na architekta sa obrátil s pomerne jasnými požiadavkami na dispozíciu domu aj jeho vzhľad.
 




Prízemný dom slúži ako dvojgeneračné bývanie. Vonkajšia členitosť nie je len výtvarná hra, vychádza z logiky vnútorného usporiadania. Od ulice dom uzatvára a oddeľuje masívna stena bez okien, len s integrovaným preskleným zádverím.

Z južnej strany je k hmote domu prisadená garáž s dielňou. Obytný priestor sa obracia na sever, stredná priečna nosná stena ho delí na spoločnú obývaciu časť a spálňovú časť. Tá je orientovaná na východ a obsahuje aj spálňu rodičov s vlastnou šatňou a kúpeľňou.

Ústredná hala, obývacia izba a kuchyňa sa spájajú v jeden celok s dominantnou severnej presklenej steny, z ktorej vystupuje predsadená pracovňa a drevená terasa. Ďalšie veľké okno vedie na západ a zhora prichádza príjemne rozptýlené svetlo dlhým pásovým oknom pod stropom.

Úroveň podláh v dome sa prispôsobuje svažitému terénu, z haly sa schádza do spoločnej obývacej časti po otvorenom schodisku so štyrmi stupienkami. Vznikol tak príjemný vzdušný a veľkoryso presvetlený priestor s takmer štyri metre vysokým stropom, vytúžený opak tmavého bytu.

Vďaka veľkým oknám je dom doslova naplnený obrazom okolitej krajiny, z kuchyne, obývacej izby i spální možno priamo vyjsť von na drevenú terasu a trávnik.
 

Súvisiace články